«Η Δύση φέρει μέρος της ευθύνης για τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν»

Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2006 17:52
A- A A+

Το πρόβλημα γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν απαιτεί σύνεση και όχι βεβιασμένα μέτρα, δήλωσε σήμερα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μετά τις συνομιλίες που είχε στο Κρεμλίνο με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ.

Παράλληλα, ο αρχηγός του Κρεμλίνου παρατήρησε ότι η θέση της χώρας του στο ζήτημα αυτό είναι πολύ κοντά στη θέση των Ευρωπαϊκών χωρών και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τέλος, πρόσθεσε ότι το Ιράν δεν έχει αποκλείσει τη ρωσική πρόταση για εμπλουτισμό του ιρανικού ουρανίου στη Ρωσία.

Εν τω μεταξύ, υψηλόβαθμοι διπλωμάτες από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία άρχισαν να συζητούν σήμερα στο Λονδίνο την απάντηση που θα δώσουν στην επανάληψη από το Ιράν των πυρηνικών ερευνών την περασμένη εβδομάδα.

Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Γερμανία αναμένεται να εξετάσουν την πιθανότητα να παραπεμφθεί το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο δήλωσε πως ένα τέτοιο βήμα θα οδηγούσε αυτομάτως στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων. Το Ιράν έχει προειδοποιήσει πως τέτοιες κυρώσεις θα οδηγούσαν σε αύξηση των πετρελαϊκών τιμών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Σαούντ αλ Φαϊσάλ κατηγόρησε σήμερα τη Δύση ότι φέρει μέρος της ευθύνης για τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν, τάχθηκε κατά της ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον της Τεχεράνης και απηύθυνε έκκληση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με το Ιράν.

«Το πρόβλημα με τη διασπορά (των πυρηνικών όπλων) είναι ότι από τη στιγμή που κάνατε μια εξαίρεση, ανοίγετε τον δρόμο για το λογικό επιχείρημα "γιατί όχι εγώ". Πιστεύω ότι η Δύση, που επέτρεψε στο Ισραήλ να αποκτήσει πυρηνικές δυνατότητες, διέπραξε σφάλμα και εμείς όλοι υποφέρουμε από το γεγονός ότι και άλλες χώρες ακολουθούν τον ίδιο δρόμο», δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή