Μακρόν: Ώριμες οι συνθήκες για συνομιλίες Τραμπ - Ροχανί

Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2019 06:43
UPD:07:02
REUTERS/POOL
A- A A+

Την εκτίμηση πως έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για μια συνάντηση μεταξύ των ηγετών ΗΠΑ και Ιράν, εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, προσθέτοντας πάντως αλλά εξαρτάται από τους ίδιους να αποφασίσουν αν θέλουν να προχωρήσουν.

«Πιστεύω ότι έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες, στο πλαίσιο αυτό, για μια ταχεία επιστροφή στις διαπραγματεύσεις», τόνισε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους μετά από τις συναντήσεις που είχε χθες με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί και τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Υπάρχει μια κοινή πρόθεση για πρόοδο και όχι απλά να βρούμε τους όρους μιας αποκλιμάκωσης, αλλά να οικοδομήσουμε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος. «Αλλά αυτό εξαρτάται από τη βούληση των δύο πλευρών», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του πάντως ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχάνι δήλωσε χθες ότι ο Αμερικανός ομόλογός του, Ντόναλντ Τραμπ, θα πρέπει να «αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη» μεταξύ των δύο χωρών προτού υπάρξει οποιαδήποτε συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών.

«Πριν από αυτό, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης» και «ο κ. Τραμπ τερμάτισε αυτή την εμπιστοσύνη» αποσύροντας την Ουάσιγκτον από την διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ανέφερε μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο Fox News.

«Αν η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί διάλογο, πρέπει να δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις» πρόσθεσε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή