Καταλύτης πολιτικών εξελίξεων η υπόθεση Novartis

Ν.Δ.: Πρώτα Παπαγγελόπουλος, μετά Τσίπρας - ΣΥΡΙΖΑ: «Φιάσκο» τα περί σκευωρίας, στηρίζουμε Παπαγγελόπουλο
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2019 10:44
UPD:10:53
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
A- A A+

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Η υπόθεση της Novartis θα απασχολήσει τη Βουλή και την κοινή γνώμη το διάστημα κατά το οποίο η κυβέρνηση θα φέρνει προς συζήτηση και ψήφιση πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, σχέδιο νόμου για νέες φοροελαφρύνσεις, το προσχέδιο του προϋπολογισμού, νέο εκλογικό νόμο, νέο συνδικαλιστικό νόμο, ενώ θα βρίσκεται σε εξέλιξη και η συνταγματική αναθεώρηση που πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου.

Είναι σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία έχει αποφασίσει να ανοίξει ταυτόχρονα πολλά μεγάλα θέματα, στο πλαίσιο ενός εμπροσθοβαρούς σχεδιασμού που στηρίζεται στην εκτίμηση ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αφενός δεν έχει βρει ακόμα το βηματισμό της, αφετέρου μόλις τρεις μήνες μετά τις εκλογές, το κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία δεν είναι ευνοϊκό. Είναι ενδεικτικό ότι στη χθεσινή δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, περίπου ο ένας στους δύο πολίτες (47%) απάντησε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε πρόθεση να στοχοποιήσει τους πολιτικούς της αντιπάλους με τους χειρισμούς της στην υπόθεση Novartis, που σημαίνει ότι η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ περί αντιπερισπασμού και ρεβανσισμού, δεν περνά έξω από τα όρια των ψηφοφόρων του, τουλάχιστον ως τώρα. 

Η συνέχεια ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρη και οι εξελίξεις θα τρέξουν σε ένα θολό τοπίο και αυτό αφορά τόσο το εσωτερικό της Ν.Δ. όσο και το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Στη Ν.Δ., προσπαθούν να δείξουν ότι πηγαίνουν βήμα – βήμα σεβόμενοι τη διάκριση των εξουσιών και τον ρόλο της Βουλής και της Δικαιοσύνης σε αντίθεση με τους προκατόχους τους, αλλά δεν μπορούν να κρύψουν ότι υπάρχουν διαφωνίες στο εσωτερικό τους.

Κανείς δεν μπορεί να πει σήμερα με βεβαιότητα αν η προανακριτική θα συσταθεί για να ερευνήσει και να βγάλει πόρισμα για τον κ. Παπαγγελόπουλο ή αν τελικώς ο φάκελος θα επιστρέψει στην τακτική Δικαιοσύνη, λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε χθες ότι είτε η προανακριτική θα δηλώσει αναρμόδια και πράγματι θα αναπέμψει το φάκελο στη Δικαιοσύνη (άμεσα ή μετά το πέρας των εργασιών της) είτε, με την ολοκλήρωση των εργασιών της, θα προτείνει την άσκηση δίωξης κατά του πρώην υπουργού και την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο.

«Φαίνεται να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για τον κ. Παπαγγελόπουλο. Δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να έχουμε στη διάθεσή μας στοιχεία που διαμορφώνουν την ίδια εικόνα και για τον κ. Τσίπρα. Και γι’ αυτό επιλέγουμε να προχωρήσουμε εκεί που υπάρχουν σαφείς ενδείξεις, δηλαδή στον κ. Παπαγγελόπουλο», τόνισε ο κ. Πέτσας στον Real fm, ενώ ο κ. Γεραπετρίτης στα Παραπολιτικά fm είπε ότι «αν προκύψουν αδιάσειστα στοιχεία, τότε θα πρέπει να οδηγηθεί και ο πρώην πρωθυπουργός σε προανακριτική» προκαλώντας εύλογα το ερώτημα, αν η φράση του πρωθυπουργού «δε στέλνω τους πολιτικούς μου αντιπάλους στα δικαστήρια» έχει ή δεν έχει ισχύ ανάλογα με το αν θα βρεθούν ή δε θα βρεθούν στοιχεία για εμπλοκή του κ. Τσίπρα στη σκευωρία που καταγγέλλει η Ν.Δ..

Είναι βέβαιο ότι στο εσωτερικό της Ν.Δ. το οποίο είναι θολό και υπάρχει η εκτίμηση ότι τα πράγματα κάπως θα ξεκαθαρίσουν με την επιστροφή του κ. Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ και την ανάγνωση της πρότασης της πλειοψηφίας στη Βουλή, για τον κ. Παπαγγελόπουλο.

Τα πράγματα μπερδεύτηκαν και με τη δήλωση Βενιζέλου υπέρ εξεταστικής και όχι προανακριτικής. Μπορεί η πλειοψηφία να μη συζητά μία τέτοια πρόταση, αλλά είναι σαφές ότι εντός αλλά και εκτός Ν.Δ. έχουν ανακύψει ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα της τακτικής που ακολουθείται, ενώ παραμένει πάντα απροσδιόριστη η στάση Σαμαρά αλλά και άλλων βουλευτών της πλειοψηφίας που ήθελαν και θέλουν σκληρότερη αντιμετώπιση στο θέμα. 

Και στον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, επίσης τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα. Μετά την ντρίπλα Μητσοτάκη να παραπεμφθεί μόνο ο κ. Παπαγγελόπουλος και έτσι ο κ. Τσίπρας να μην καταφέρει να «ηρωοποιηθεί» ως στόχος πολιτικού ρεβανσισμού, η Κουμουνδούρου δείχνει ότι δεν έχει τρόπο να απεμπλακεί από το κλίμα ιδιότυπης ομηρίας της στην υπόθεση Novartis, καθώς αυτή τη φορά δεν έχει ούτε την πρωτοβουλία των κινήσεων, ούτε τον έλεγχο των πραγμάτων.  

«Η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί μια κίνηση αποπροσανατολισμού ενώ κάνει μια νέα προσπάθεια παρέμβασης στη δικαιοσύνη τη στιγμή που βρίσκεται υπό διερεύνηση η ουσία της υπόθεση της Νovartis» άφησε να διαρρεύσει χθες η Κουμουνδούρου από την εισήγηση του πρώην πρωθυπουργού στην Πολιτική Γραμματεία.

Ο κ. Τσίπρας όμως είπε και άλλα. Ζήτησε την απόλυτη και αδιαμφισβήτητη στήριξη του κ. Παπαγγελόπουλου από τα μέλη του κόμματος, προφανώς επειδή δεν τη θεωρεί δεδομένη. Και δεν τη θεωρεί δεδομένη επειδή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι.

Η Κουμουνδούρου ξέρει ότι μετά την κατάθεση της πρότασης της πλειοψηφίας για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον κ. Παπαγγελόπουλο, θα ακολουθήσει  μυστική ψηφοφορία στη Βουλή, όπου θα χρειαστούν τουλάχιστον 151 ψήφοι για την παραπομπή του τόνισε. Ο φόβος των επιτελών του κ. Τσίπρα αλλά και του ιδίου είναι ότι η ανάγνωση των διαρροών (εφόσον υπάρξουν) δεν θα αφορούν μόνο τη Ν.Δ. και του Κινήματος Αλλαγής στις οποίες και υπολογίζει για να υποστηρίξει ότι το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο δεν είναι αρραγές, αλλά διαρροές θα υπάρχουν και από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό είναι κάτι που επιχειρεί να αποφύγει πάση θυσία, διότι αν καταγραφεί, τότε θα υπάρξει άμεσο κτύπημα κατά της ενότητας που σε αυτή τη φάση έχει επενδύσει.  

Η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης

  • ΚΙΝΑΛ: Ναι σε προανακριτική
  • ΚΚΕ: Μελετά ναι και αποχώρηση, όπως τον περασμένο Φεβρουάριο
  • Ελληνική Λύση: Ναι σε προανακριτική, υπέρ παραπομπής Τσίπρα
  • ΜέΡΑ 25: Αναμένεται τοποθέτηση

Ο εξελίξεις στην υπόθεση Novartis σχετίζονται έμμεσα και με την πορεία των κινήσεων που ετοιμάζει η Ν.Δ. στη Βουλή. Το Κίνημα Αλλαγής έχει πει ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση για προανακριτική, το ΚΚΕ αναμένεται να υπερψηφίσει, αλλά κατόπιν να αποχωρήσει όπως έκανε τον περασμένο Φεβρουάριο στην προανακριτική για τους δέκα που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Λύση θα πει επίσης «ναι», φωνάζοντας και για παραπομπή Τσίπρα, ενώ το ΜέΡα 25 του Γιάννη Βαρουφάκη, δεν έχει ακόμα αποκαλύψει τις προθέσεις του. Στο κλίμα που θα διαμορφωθεί θα συζητηθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού, η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού, ο νέος συνδικαλιστικός νόμος, ο νέος εκλογικός νόμος, ενώ θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, ενώ αναμένεται και η πρόταση Μητσοτάκη για τον νέο Πρόεδρο Δημοκρατίας στην εκλογή του Φεβρουαρίου.  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή