Κατηγορηματικά αρνείται η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ ότι υπέβαλε ή σκοπεύει να υποβάλει την παραίτησή της, εν μέσω της νεας έντασης που έχει προκληθεί έπειτα από τη διαρροή στα μέσα ενημέρωσης σχετικού ηχητικού ντοκουμέντου.
«Εάν είχα επιλογή, το πρώτο πράγμα που θα έκανα θα ήταν να υποβάλω παραίτηση», ακούγεται να λέει η Κάρι Λαμ στη μαγνητοσκοπημένη συζήτηση με επιχειρηματικούς παράγοντες την περασμένη εβδομάδα. Η ίδια δεν αρνήθηκε την αυθεντικότητα της μαγνητοσκοπημένης συζήτησης, παρά μόνο τις προθέσεις της.
Στην ίδια συζήτηση, η Κάρι Λαμ παραδέχεται επίσης ότι έχει λίγη δύναμη να διαχειριστεί την κρίση, καθώς καλείται να υπηρετεί όχι μόνο το Χονγκ Κονγκ, αλλά και το Πεκίνο.
«Ο πολιτικός χώρος που εχει ο επικεφαλής ο οποίος πρέπει να υπηρετεί δύο κυρίους είναι πολύ πολυ περιορισμένος», υποστηρίζει και προσθέτει ότι η Κίνα δεν έχει θέσει κάποια διορία για την επίλυση της κρίσης στο Χονγκ Κονγκ ούτε σκοπεύει να στείλει στρατό για να καταπνίξει τις διαδηλώσεις.
Το Χονγκ Κονγκ βιώνει εδώ και τρεις μήνες τη σοβαρότερη πολιτική κρίση μετά την επανένωση με την Κίνα, το 1997. Αφορμή των διαδηλώσεων στάθηκε ένα νομοσχέδιο που θα επέτρεπε την έκδοση υπόπτων στην Κίνα, στη συνέχεια ωστόσο πήραν αντικυβερνητικό χαρακτήρα.
Έπειτα από ένα πολύ βίαιο Σαββατοκύριακο, κατά οποίο οι διαδηλωτές έριξαν βόμβες μολότοφ και επιτέθηκαν στο κοινοβούλιο, ενώ η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, σφαιρών από καουτσούκ, αντλιών νερού και προειδοποίησε με βολές στον αέρα, χθες στον χορό των κινητοποίησεων μπήκαν οι μαθητές.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές των διαδηλώσεων, περί τους 10.000 μαθητές από 200 σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν εμφανίστηκαν χθες, κατά την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς, στις τάξεις τους.
naftemporiki.gr