Της Μάρως Βακαλοπούλου
[email protected]
Τον λόγο έχουν σήμερα οι Βρετανοί βουλευτές. Αυτοί είναι που θα πάρουν – ή όχι - τη μεγάλη απόφαση να οδηγήσουν τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, προχωρώντας με την ψήφο τους αυτή στην πρώτη φάση του σχεδίου να ανατρέψουν το no deal Brexit, την άτακτη έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. που μπορεί μεν να απεύχεται θεωρητικά, πλην όμως δεν θα αποφύγει ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, εάν δεν καταφέρει να διαπραγματευτεί μία καλύτερη για τη Βρετανία συμφωνία με τις Βρυξέλλες.
Σε μία προσεκτική κίνηση, ο Τζόνσον κάλεσε χθες τους υπουργούς τους σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια απευθύνθηκε στον βρετανικό λαό. Το μήνυμά του ήταν σαφές. Εάν σήμερα το βρετανικό κοινοβούλιο περάσει νομοθεσία για να σταματήσει το no deal Brexit, το οποίο κατά τον ίδιο είναι ένα διαπραγματευτικό χαρτί στις διαβουλεύσεις του με τους Ευρωπαίους εταίρους, εάν του δέσουν τα χέρια με αυτόν τον τρόπο, τότε δεν έχει άλλον δρόμο από την προκήρυξη εκλογών – έστω και αν ο ίδιος δεν το επιθυμεί.
Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης είδαν στο μήνυμά του πρωθυπουργού μία ξακάθαρη απειλή για εκλογές στις 14 Οκτωβρίου, ενώ ο ίδιος επανέλαβε ότι δεν βλέπει «να υπάρχουν οι συνθήκες» για να μην αποχωρήσει η χώρα από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου.
Το πιο ξεκάθαρο μήνυμα ωστόσο που φρόντισε να στείλει ο Τζόνσον, περί τις πέντε εβδομάδες αφότου ανέλαβε τον πρωθυπουργικό θώκο διαδεχόμενος την Τερέζα Μέι, ήταν προς τους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος.
Οι βουλευτές ή οι υπουργοί, οι οποίοι θα τολμήσουν να φέρουν αντιρρρήσεις στο σχέδιό του θα δουν τις καριέρες τους να τελειώνουν άδοξα, αφού όχι μόνο θα εξοστρακιστούν τώρα από το κοινοβούλιο, αλλά θα αποκλειστούν από τις επόμενες εκλογές – που απ’ ό,τι φαίνεται πλησιάζουν. Με αυτόν τον τρόπο, ο Τζόνσον στοχεύει να απαλλαγεί από τους αντάρτες Τόρις και να μπορέσει – εφόσον κερδίσει τις εκλογές – να συνεχίσει χωρίς εμπόδια στο Brexit, με ή χωρίς συμφωνία, στις 31 Οκτωβρίου.
Μολονότι έχουν ακουστεί πολλά το τελευταίο διάστημα για το τι δεν θέλει η βρετανική αντιπολίτευση, αλλά και κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, αρχίζει πλέον να ξεκαθαρίζει το τοπίο και για τις προθέσεις τους από τούδε και στο εξής.
Στόχος του Εργατικού Κόμματος – και όχι μόνο – είναι μια ακόμη παράταση του Brexit για τρεις μήνες, έως τις 31 Ιανουαρίου του 2020, το οποίο θα επιτύχουν βάσει νομοσχεδίου που σκοπεύουν να περάσουν σήμερα με συνοπτικές διαδικασίες, προτού ανασταλούν οι λειτουργίες του κοινοβουλίου, όπως αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα ο Τζόνσον.
Το Λονδίνο, θα έχει μία νέα διορία έως τις 19 Οκτωβρίου, για να εγκρίνει την όποια συμφωνία για το Brexit. Εάν αυτό δεν συμβεί, οι Βρετανοί βουλευτές θα αιτηθούν τη νέα παράταση. Εάν η Ε.Ε. από την πλευρά της αντιτείνει μία μεγαλύτερη παράταση, το κοινοβούλιο θα έχει στη διάθεσή του δύο ημέρες για να αποφασίσει.
Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται πάνω σε ένα σχέδιο για να κατηγοριοποιήσει το no deal Brexit σε «τεράστια καταστροφή», όπως οι σεισμοί και οι πλημμύρες. Το σχέδιο αυτό χρειάζεται την έγκριση των κρατών-μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εφόσον εγκριθεί, οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν ένα έκτακτο κονδύλι για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του άτακτου Brexit.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στις Βρυξέλλες, τον Άνταμ Φλέμιγκ, το σχέδιο επρόκειτο να τεθεί επί τάπητος χθες και να επισφραγιστεί σε μία έκτακτη συνάντηση αύριο.
naftemporiki.gr