Γ. Γεραπετρίτης: Απάντηση στις αντιδράσεις για κατεπείγοντα ν/σ και τροπολογίες

Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2019 17:25
UPD:18:22
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
A- A A+

«Όλες, μία προς μία, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της σημερινής κυβέρνησης ήταν πυροσβεστικές, για να θεραπεύσει τα μεγάλα προβλήματα που είχε δημιουργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και να αποκατασταθεί η τάξη στη χώρα».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, από το βήμα της Βουλής, υπεραμυνόμενος για τον χαρακτήρα του επείγοντος των νομοσχεδίων τα οποία έφερε προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση, κι απαντώντας στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, και κυρίως στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε λόγο για απαράδεκτη, συστηματική, αντικοινοβουλευτική πρακτική.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση, το πρώτο της νομοσχέδιο το έφερε μετά 45 μέρες. Εμείς μέσα σε 35 μέρες ψηφίσαμε πέντε νομοσχέδια» σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε: «Το επιτελικό κράτος, που συζητήθηκε με την κανονική διαδικασία, το φέραμε γιατί από 1ης Σεπτεμβρίου θα κατέρρεε το σύστημα λόγω του νόμου που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι φορολογικές διατάξεις ήταν κατεπείγουσες, γιατί θα εκδίδονταν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων για να ενσωματωθεί κοινοτική οδηγία που εκκρεμούσε επί 16 μήνες και στη χώρα στοίχιζε 5.500 ευρώ κάθε μέρα. Για το σημερινό νομοσχέδιο να ρωτήσετε αν χρειαζόταν το κατεπείγον τους χιλιάδες πολίτες που είναι εγκλωβισμένοι πάνω από ένα χρόνον γιατί δεν μπορούσε να υλοποιηθεί ο ανεφάρμοστος νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» είπε.

Ο Γεραπετρίτης επιτέθηκε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλο, τονίζοντας ότι «οι εκφράσεις του "σας προειδοποιώ" ή "μην τολμήσετε" είναι προσβολή της Δημοκρατίας».

Αντιδράσεις στην τροπολογία για την ΕΥΠ

Ο υπουργός Επικρατείας υπεραμύνθηκε και της επίμαχης τροπολογίας για την ΕΥΠ, τονίζοντας ότι «καμία αλλαγή στα προσόντα του διοικητή της ΕΥΠ δεν υπάρχει, μόνο αυξάνεται η διοικητική εμπειρία του από τα πέντε στα δέκα έτη».

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τανακόπουλος, έκανε λόγο για σκανδαλώδη τροπολογία και παράνομο διορισμό διοικητή στην ΕΥΠ, ο οποίος δεν έχει τους απαραίτητους τίτλους σπουδών.

«Καμία αναδρομικότητα δεν υπάρχει στον ορίζοντα. Σήμερα, ορίζονται τα προσόντα και ισχύουν και για το μέλλον. Πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερος σεβασμός στη Δημοκρατία και στα θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια της χώρας»είπε ο υπουργός Επικρατείας, ενώ επισήμανε ότι στους παγκόσμιους κοινοβουλευτικούς κανόνες ηθικής ποτέ αντιπολίτευση δε μέμφεται την κυβέρνηση για θέματα που αφορούν αντίστοιχη υπηρεσία.

«Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών σημαίνει η δυνατότητα μιας κυβέρνησης να θέτει τους όρους ώστε να λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, της δημόσιας τάξης και ασφάλειας της χώρας εντός και εκτός συνόρων. Αυτό θέλετε; Να το αφήσουμε στην αντιπολίτευση; ΕΥΠ σημαίνει να υπάρχει στην πραγματικότητα η δυνατότητα στην κυβέρνηση να διορίζει τα πρόσωπα και να ορίζει τα προσόντα για να εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον» σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης και κατέληξε: «Ούτε ο προηγούμενος διοικητής της ΕΥΠ είχε ισοτιμημένο αναγνωρισμένο πτυχίο. Αυτό όμως δεν τέθηκε ποτέ από την αντιπολίτευση γιατί ο κανόνας της κοινοβουλευτικής ηθικής επιβάλλει σε αυτά τα μείζονα θέματα να υπάρχει συνεννόηση».

Αποχώρηση ΚΙΝΑΛ 

Σε δήλωσή του, ο υπεύθυνος της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής για την πολιτική προστασία, Γιώργος Καμίνης, σημειώνει πως «σήμερα, για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση κατάφερε να ευτελίσει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, τόσο επί της διαδικασίας, όσο και επί της ουσίας όσων εισάγει προς ψήφιση στη Βουλή.

Είναι καταρχάς απαράδεκτο να συνεχίζεται η πρακτική κατάθεσης τροπολογιών της τελευταίας στιγμής και μάλιστα άσχετων προς το υπό συζήτηση νομοσχέδιο.

Είναι όμως εξίσου προβληματικός ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείται η αποδυνάμωση των τυπικών προσόντων μίας τόσο κρίσιμης για τα εθνικά θέματα θέσης όπως είναι αυτή του διοικητή της ΕΥΠ. Με τη σημερινή τροπολογία επιχειρείται να εξισωθούν δύο στοιχεία που εξ ορισμού δε θα μπορεί να είναι εναλλάξιμα στη διαδικασία επιλογής του προσώπου που θα καταλάβει ένα τόσο σημαντικό αξίωμα. Η υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκή κατάρτιση οφείλει να είναι εξίσου σημαντική με την εργασιακή και διοικητική εμπειρία. Τα δύο αυτά στοιχεία καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες και είναι απαραίτητα προσόντα για κάθε κρίσιμη θέση του κρατικού μηχανισμού.

Το Κίνημα Αλλαγής επισήμανε αμέσως την αντίθεσή του σε αυτή την πρακτική και κάλεσε την κυβέρνηση να αποδείξει εμπράκτως τη διάθεση για εθνική συνεννόηση σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, αποσύροντας την τροπολογία. Η άρνηση της κυβέρνησης για ακόμη μία φορά να κάνει το αυτονόητο αναγκάζει το Κίνημα Αλλαγής να αποχωρήσει από τη συζήτηση, ως ελάχιστη πράξη διαφύλαξης της αξιοπιστίας του Κοινοβουλίου στα μάτια του ελληνικού λαού» αναφέρει ο Γιώργος Καμίνης.

ΚΚΕ: Απαράδεκτη η διαδικασία, αποχωρούμε

Με τη σειρά της, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατήγγειλε την τακτική της κυβέρνησης, με την επανειλημμένη κατάθεση νομοσχεδίων με την διαδικασία του κατεπείγοντος, χωρίς να δίνει τον χρόνο μελέτης και προετοιμασίας, και για αυτόν τον λόγο αποχώρησε από τη χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, προειδοποιώντας την κυβέρνηση να σταματήσει αυτή την τακτική.

«Σήμερα, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, η κυβέρνηση επιμένει στην προκλητική της τακτική, καταθέτοντας εκπρόθεσμες τροπολογίες, άσχετες με το νομοσχέδιο που συζητείται, με ρουσφετολογικό και φωτογραφικό περιεχόμενο, όπως για παράδειγμα η τροπολογία για την αλλαγή των προσόντων του διοικητή της ΕΥΠ.

Το ΚΚΕ τοποθετήθηκε κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, το οποίο και καταψηφίζει και ζήτησε επανειλημμένα την απόσυρση όλων των τροπολογιών, αλλά η κυβέρνηση επιμένει στην τακτική της.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, για να μη νομιμοποιήσει αυτή την απαράδεκτη διαδικασία, θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία» δηλώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Ονομαστική ψηφοφορία

Όπως έγινε γνωστό από τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, στις 6.30 θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας για την ΕΥΠ, έπειτα από σχετικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του, Δ. Τζανακόπουλος, ενημέρωσε το Σώμα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν επιλέγει τη «λύση» της αποχώρησης, όπως έκαναν το ΚΚΕ, το ΚΙΝΑΛ και η ΜεΡΑ 25, παρά την πρόκληση της ονομαστικής ψηφοφορίας.

Ο κ. Τζανακόπουλος ζήτησε η ψηφοφορία να διεξαχθεί ή αύριο ή τη Δευτέρα του πρωί, κάτι που, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Βουλής, δε μπορεί να γίνει, αφού το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών, στο οποίο εντάσσεται η τροπολογία, συζητείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Έτσι, ο κ. Τασούλας όρισε την ψηφοφορία για σήμερα το απόγευμα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή