Με φόντο τον φλεγόμενο Αμαζόνιο η Σύνοδος του G7

Σάββατο, 24 Αυγούστου 2019 08:10
UPD:08:12
REUTERS/BRUNO KELLY

Μπροστά σε μία ακόμη τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή είναι ο πλανήτης καθώς ο «πνεύμονας του πλανήτη», ο Αμαζόνις, έχει παραδοθεί στις φλόγες. Η Βραζιλία βιώνει το μεγαλύτερο κύμα πυρκαγιών της τελευταίας 5ετίας. 

A- A A+

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για την τεράστια καταστροφή, που αφήνουν πίσω τους οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, το μεγαλύτερο τροπικό δάσος και «πνεύμονα» της Γης. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάνοντας λόγο για διεθνή κρίση έθεσε το ζήτημα στο επίκεντρο της Συνόδου των επτά πλουσιότερων οικονομιών του πλανήτη (G7), που πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο στην Μπιαρίτζ. 

Ωστόσο η πρωτοβουλία του αυτή έχει πυροδοτήσει την έντονη αντίδραση του Βραζιλιάνου μολόγου του, Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος υπό τις διεθνείς πιέσεις επιστρατεύει τις δυνάμεις του στρατού για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Ο ακροδεξιός πρόεδρος, που κατηγορεί τον Μακρόν για «αποικιοκρατική νοοτροπία», αποκροούντας τις βολές για τις επιπτώσεις της πολιτικής του, επιρρίπτει την ευθύνη για την καταστροφή στις καιρικές συνθήκες και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις. 

Σε σύντομο διάγγελμά του υπογράμμισε ότι οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως «πρόσχημα για πιθανές διεθνείς κυρώσεις», δηλώνοντας βέβαιος ότι «τα κράτη» θα υπερασπιστούν τη Βραζιλία στη Σύνοδο. Υποστήριξε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει απόλυτη επίγνωση της κατάστασης και θα καταπολεμήσει το «περιβαλλοντικό έγκλημα» με τον ίδιο τρόπο που πολεμά την κοινή εγκληματικότητα. Ωστόσο, τόνισε, ότι η διασπορά «ψευδών πληροφοριών» δεν βοηθά. 

Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης. 

Εν τω μεταξύ ο Ινδιάνος αρχηγός Ραόνι Μετουκτίρε κατηγόρησε τον πρόεδρο της Βραζιλίας ότι θέλει να καταστρέψει το τροπικό δάσος του Αμαζονίου και ζήτησε τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για την απομάκρυνσή του από την εξουσία το συντομότερο δυνατό.

«Πρέπει τον ξεφορτωθούμε όσο το δυνατόν συντομότερα. Θέλει να αποτελειώσει το δάσος, θέλει να αποτελειώσει εμάς (τους αυτόχθονες). Είναι πραγματικά τρομακτικό αυτό που κάνει» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο, τονίζοντας ότι ο Μπολσονάρου  προωθεί την ανάπτυξη γεωργίας, υλοτοπίας και εξορυκτικής δραστηριότητας σε γη των αυτοχθόνων κοινοτήτων.

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή