Σύγχρονη Μεσογειακή καλλιτεχνική δημιουργία στο Κάστρο Μονεμβασιάς

Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2019 10:19
A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

O Μεσογειακός Οργανισμός Between the Seas, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ακτίνας Σταθάκη, διοργανώνει σε συνεργασία με τον πολιτιστικό χώρο Κυμοθόη, για δεύτερη συνεχή χρονιά, πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών στο Κάστρο Μονεμβασιάς, τον Σεπτέμβριο. 

Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος των δράσεων του Οργανισμού Between the Seas (BTS) για την προώθηση των ανταλλαγών και των συνεργασιών μεταξύ ανερχόμενων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, των οποίων η δουλειά επικεντρώνεται στον χώρο της Μεσογείου. 

Στόχος του προγράμματος, μοναδικού στην περιοχή ως προς τον διεθνή του χαρακτήρα, είναι να δημιουργηθεί στο Κάστρο της Μονεμβασιάς ένας Μεσογειακός πόλος διαλόγου και ανταλλαγών που θα αναδείξει την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου και θα ενισχύσει τη σχέση της τοπικής κοινωνίας με τη σύγχρονη Μεσογειακή καλλιτεχνική δημιουργία.

Από την 1η μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου, ο Roman Skadra από τον χώρο του τσίρκο, ο Dave Boyd μαζί με τον Δημήτρη Παπαγεωργίου από τον χώρο της μουσικής και οι Aina de Cos, Jaume Miro, Jenny Vila από τον χώρο του θεάτρου θα βρεθούν και θα δημιουργήσουν στο μαγικό τοπίο του Κάστρου της Μονεμβασιάς.

Δηλώσεις των πρωταγωνιστών στη «Ν»

Aina de Cos / Jenny Vila

Aina Alvaro Sierra

«Η συμμετοχή μας στο Πρόγραμμα Φιλοξενίας Καλλιτεχνών BTS αποτελεί μία θαυμάσια ευκαιρία να δουλέψουμε εντατικά για μία εβδομάδα σε ένα δεύτερο στάδιο προβών με τον πυρήνα της ομάδας μας: συγγραφέα, σκηνοθέτη, ηθοποιό και σχεδιαστή φωτισμών.

Ο στόχος μας είναι να συνεχίσουμε την έρευνά μας στον μύθο της Αντιγόνης ιδωμένο υπό το πρίσμα των πολιτικών καταλοίπων σύγχρονων δικτατοριών στις επόμενες γενιές: στη δική μας περίπτωση, την ισπανική. Επίσης, στόχος μας είναι να μοιραστούμε, για πρώτη φορά, την ερευνητική αυτή διαδικασία με το κοινό και ταυτόχρονα να μοιραστούμε το ερώτημα που έχει χρησιμεύσει ως αφετηρία για το έργο μας: “Τι μένει να θεραπεύσουμε στις οικογενειακές δομές των κοινωνιών μας;”».

Dave Boyd  

Δημήτρης Παπαγεωργίου - Dave Boyd

«Περιμένω με ανυπομονησία το Πρόγραμμα Φιλοξενίας BTS στη Μονεμβασιά. Έχω ήδη συνεργαστεί με τον βιολονίστα Δημήτρη Παπαγεωργίου σε πρότζεκτς στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία και την Πορτογαλία αλλά ποτέ στην πατρίδα του, την Ελλάδα. Αγαπώ την Πελοπόννησο και την έχω επισκεφτεί πολλές φορές. Η δική μας συμμετοχή στο Πρόγραμμα που θα πραγματοποιηθεί, επιδιώκει να δώσει μια απτή απάντηση σε κάτι άυλο.  Θα ηχογραφήσουμε ήχους του τόπου και με αυτούς θα δημιουργήσουμε ένα ηχοτοπίο που θα παρουσιάσουμε σε συνδυασμό με ζωντανή μουσική σε μία live performance στον ιστορικό χώρο του Κάστρου. Η μουσική μας θα συντονιστεί με τις ακουστικές ποιότητες και τις αντηχήσεις του τόπου. Στην ουσία θα είμαστε τρίο: βιολί, κρουστά και το ίδιο το μέρος».

Roman Skadra

ZUZANA VESELA

Roman Skadra

«Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ρουτίνα ζογκλέρ; Ποιους κανόνες χρησιμοποιούμε;  Ως πολλά χρόνια ζογκλέρ, συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα όρια και τις συνήθειές μας. Πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τη στασιμότητα; Στη διάρκεια του residency θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε μία απλή μέθοδο προσέγγισης και περιγραφής του να είναι κάποιος ζογκλέρ. Θα εστιάσουμε στην αναγνώριση του “Τι υπάρχει ήδη” πίσω από την τεχνική έρευνα. Μέσα από λεπτομερή ανάλυση του υλικού που χρησιμοποιούμε συνήθως, στοχεύουμε να δημιουργήσουμε πολλά λεξιλόγια, τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση για μία μελλοντική έρευνα. Μέσα από τη διαδικασία θα προσπαθήσουμε να μείνουμε μακριά από αναπαραστάσεις -παρόλα αυτά, θα εξετάσουμε το υλικό και θα προσπαθήσουμε να επιστήσουμε την προσοχή μας στο τι μας λέει το ίδιο (το υλικό). Ευελπιστούμε πως θα βοηθήσουμε στην καλύτερη κατανόηση της πρακτικής του ζογκλέρ και θα συνειδητοποιήσουμε καλύτερα τι κάνουμε όταν ασχολούμαστε με τα ταχυδακτυλουργικά/juggle!».

Πρόγραμμα

Σεπτέμβριος 1-8: Roman Skadra (τσίρκο)

Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Presente Futuro του Παλέρμο, το Between the Seas θα φιλοξενήσει τον Σλοβάκο περφόρμερ και καλλιτέχνη τσίρκο Ρομάν Σκάντρα, ο οποίος θα δουλέψει πάνω σε μία καινούρια σόλο περφόρμανς. Στα πλαίσια της φιλοξενίας, ο Σκάντρα θα παραδώσει διήμερο δωρεάν σεμινάριο ζογκλέρ, ακροβατικών και περφόρμανς για νέους και ενήλικες.

Σεπτέμβριος 8-15: Dave Boyd και Δημήτρης Παπαγεωργίου (μουσική)

Δημήτρης Παπαγεωργίου - Dave Boyd

Ο Ιρλανδός Dave Boyd, μουσικός και συνθέτης με έδρα την Πορτογαλία και ο Έλληνας βιολονίστας και συνθέτης Δημήτρης Παπαγεωργίου με έδρα την Αγγλία, συναντιούνται στη Μονεμβασιά για να δημιουργήσουν μια μουσική περφόρμανς/εγκατάσταση που θα συνδυάζει ηχογραφημένα ηχοτοπία του Κάστρου με ζωντανή μουσική. Παρουσίαση ανοιχτή στο κοινό: Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου ώρα 9μ.μ.

Σεπτέμβριος 15-22: Aina de Cos, Jaume Miro, Jenny Vila (θέατρο)

Jenny Vila

Οι τρεις καλλιτέχνες από τη Μαγιόρκα της Ισπανίας ερευνούν τον μύθο της Αντιγόνης ιδωμένο υπό το πρίσμα των πολιτικών καταλοίπων σύγχρονων δικτατοριών ανά τον κόσμο. Έχοντας ήδη κάνει έρευνα και συνεργασίες στην Ισπανία, την Αργεντινή και την Αυστραλία, η ομάδα έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Παρουσίαση ανοιχτή στο κοινό: Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, ώρα 9μ.μ.

Προτεινόμενα για εσάς