Δημοψήφισμα στη Γαλλία πριν την τουρκική ένταξη

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2006 18:20
A- A A+

Την, σε κάθε περίπτωση, διενέργεια δημοψηφίσματος στη χώρα του πριν μια ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν, μιλώντας στην έναρξη της διήμερης Διεθνούς Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης «Ο ήχος της Ευρώπης», που διοργανώνει η αυστριακή προεδρία με την ευκαιρία της σημερινής 250ης επετείου από τη γέννηση του μουσουργού Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.

«Σε σχέση με την Τουρκία η Ε.Ε. θα τηρήσει όλες τις συμφωνίες, όμως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να παραμείνουν ανοικτές σε όλη τη διάρκειά τους», τόνισε.

Ο κ. Βιλπέν προειδοποίησε για μια κατάργηση όλων των συνόρων, σημειώνοντας πως δεν επιτρέπεται μια "γεωγραφική υπερχείλιση" της Ευρώπης. Τα σύνορα, όπως είπε, δεν ορίζουν μόνον έναν χώρο και μια κυριαρχία, αλλά σημαδεύουν τη συμμετοχή σε αξίες, την άμυνα ενός πολιτισμού και ενός τρόπου ζωής, αλλά και τη σχέση με μια συλλογική μνήμη.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός επέκρινε το γεγονός πως για την διεύρυνση του 2004 δεν υπήρξε επαρκής πολιτική και οικονομική προετοιμασία της.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, του οποίου οι συμπατριώτες είχαν επίσης απορρίψει πέρυσι σε δημοψήφισμα το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, απέρριψε μια εκ νέου διαδικασία για την αποδοχή του Ευρωσυντάγματος. «Αντί μιας αόριστης συζήτησης θα πρέπει με συγκεκριμένες επιτυχίες, προπάντων στον οικονομικό τομέα, να υπάρξει μια έντονη επανασύνδεση των πολιτών με την Ε.Ε.», τόνισε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή