Μπορεί η Βουλή να σταματήσει τον Τζόνσον και το no deal Brexit;

Τετάρτη, 07 Αυγούστου 2019 08:25
UPD:08:31
REUTERS/PETER NICHOLLS
A- A A+

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας και ηγέτης των Συντηρητικών διαμηνύει ότι δεν μπλοφάρει. Σχεδιάζει να έχει βγάλει τη χώρα από την Ε.Ε έως τις 31 Οκτωβρίου ακόμη και χωρίς συμφωνία, σε μία εξέλιξη που κεντρικές τράπεζες, αναλυτές, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις φοβούνται ότι θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Ποιος λοιπόν θα σταματήσει τον Μπόρις Τζόνσον;  Ο Κόρμπιν ετοιμάζει πρόταση δυσπιστίας, οι Remainers καταστρώνουν τα δικά τους σχέδια και πολλοί στις Βρυξέλλες ελπίζουν ότι η Βουλή των Κοινοτήτων θα βάλει φρένο στα σχέδια του Τζόνσον, εξασφαλίζοντας ακόμη μία παράταση και νέες κάλπες: εκλογών και δημοψηφίσματος; Έχουν πράγματι οι Βρετανοί βουλευτές τη δύναμη αυτή; 

O Tζόνσον επικαλείται τη λαϊκή βούληση, δηλαδή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016. Ήταν πράγματι μία δημοκρατική διαδικασία, που έλαβε χώρα χωρίς αιφνιδιασμούς και με τους πολίτες να έχουν τη δυνατότητα από το 2012, όταν ο Ντέιβιντ Κάμερον υποσχέθηκε πρώτη φορά το δημοψήφισμα, να δουν τα δεδομένα και να λάβουν τις αποφάσεις τους. Ωστόσο παράλληλα με τα σοβαρά επιχειρήματα υπέρ της εξόδου, είχαμε ένα κύμα λαϊκισμού, ψευδών ειδήσεων, καλλιέργειας αισθήματος φόβου απέναντι «στις ορδές μεταναστών» και στο «τέρας της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών», σε συνδυασμό με τη νοσταλγία για ένα ένδοξο παρελθόν. Και μία πληθώρα υποσχέσεων για τα πολλά δισ. που θα αποδεσμεύονταν ξαφνικά, για να στηρίξουν δημόσια νοσοκομεία και σχολεία. 

Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι ύστερα από τρία χρόνια χάους και με τις εξελίξεις να έχουν αποδείξει ότι κανείς στη Βρετανία- ούτε οι πιο σκληροί οπαδοί της εξόδου- δεν είχε σχέδιο για την επόμενη ημέρα, οι πολίτες θα έλεγαν και πάλι αντίο στην κοινότητα. Και αυτό που δείχνουν ξεκάθαρα οι δημοσκοπήσεις είναι ότι πολλοί λίγοι θα ήθελαν ένα Brexit χωρίς συμφωνία. 

EURONEWS

Τι μπορεί λοιπόν να κάνει η Βουλή; Την πρωτοβουλία για όποια κίνηση κατά της κυβέρνησης έχει βεβαίως η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία και δεν θα δυσκολευθεί μάλλον να βρει στήριξη στα υπόλοιπα κόμματα του σώματος. Μέσα στο καλοκαίρι είναι αδύνατη η όποια κίνηση, αλλά ο Τζέρεμι Κόρμπιν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας στις 3 Σεπτεμβρίου. Οι πιθανότητες αυτή να είναι επιτυχής είναι αυξημένες, καθώς πέραν των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, ακόμη και στελέχη των κυβερνώντων Τόρις έχουν δώσει το σήμα ότι θα αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο για να αποτρέψουν την άτακτη έξοδο. 

Ο Τζόνσον έχει άλλη γνώμη και άφησε να διαρρεύσει ένα διαφορετικό σενάριο μέσω στενού συμβούλου του και εκ των αρχιτεκτόνων της εκστρατείας των Brexiteers. Tα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων δεν θα μπορέσουν να εμποδίσουν την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση άνευ συμφωνίας την 31η Οκτωβρίου, ακόμη και αν ρίξουν την κυβέρνηση με πρότασης δυσπιστίας τον Σεπτέμβριο, διαβεβαίωσε τους υπουργούς ο Ντόμινικ Κάμινγκς, σύμφωνα με την εφημερίδα The Sunday Telegraph. Γιατί; Γιατί σύμφωνα με τον ίδιο ακόμη και εάν η κυβέρνηση χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής, δεν καταρρέει αυτομάτως. Ο Μπόρις Τζόνσον έχει τη δυνατότητα να προκηρύξει εκλογές για μετά την 31η Οκτωβρίου και επομένως θα έχει βγάλει τη χώρα από την κοινότητα πριν από τις επόμενες κάλπες. 

Αρκετοί βουλευτές αμφισβήτησαν τη δυνατότητα αυτή, λέγοντας πως πράγματι ο Τζόνσον μπορεί να προκηρύξει για μετά τις 31 Οκτωβρίου εκλογές, αλλά στο διάστημα που μεσολαβεί δεν έχει την εξουσία για «σοβαρές αλλαγές πολιτικής». Το περιβάλλον του πρωθυπουργού απαντά ότι από τη στιγμή που το no deal Brexit στις 31/10 είναι σε «default mode», με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, η έξοδος δεν θα σημάνει αλλαγή πολιτικής. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ και πάλι της Telegraph αν ο Τζόνσον επιμείνει σε αυτή τη θέση ακόμη και μετά από την απόσυρση της εμπιστοσύνης της Βουλής, οι Remainers θα ζητήσουν τη συνδρομή της... βασίλισσας. Αυτή θα μπορούσε να παρέμβει, ζητώντας από τον Τζόνσον να αποσυρθεί. 

Αν και το σενάριο αυτό δεν συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες- καθώς τα κόμματα σπανίως επιλέγουν να εμπλέξουν το παλάτι σε σοβαρές πολιτικές εξελίξεις- η Citi πιστεύει ότι ο Κόρμπιν και οι Remainers θα πετύχουν τελικά μία νέα παράταση του Brexit έως τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών. Αυτό σημαίνει ότι το no deal Brexit θα αποτραπεί και όλα τα σενάρια θα είναι και πάλι ανοιχτά. Ακόμη και αυτό της παραμονής της χώρας στην κοινότητα. Η κατεύθυνση που θα λάβουν τα πράγματα θα εξαρτηθεί από την ψήφο των πολιτών. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή