Δύσκολο φθινόπωρο στις Βρυξέλλες

Τετάρτη, 07 Αυγούστου 2019 07:00
REUTERS/PIROSCHKA VAN DE WOUW
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Οι μεγάλες αβεβαιότητες σε σχέση με το διεθνές εμπόριο, την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά και το Brexit προβληματίζουν έντονα τις Βρυξέλλες, οι οποίες προετοιμάζονται για ένα δύσκολο φθινόπωρο. Η αναταραχή που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στις διεθνείς αγορές δείχνει και το μέγεθος της αβεβαιότητας που προκαλούν οι εμπορικές διενέξεις, αφού είναι προφανές ότι μια περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα και την Ε.Ε. θα είχε πολύ αρνητικές συνέπειες στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Στο «μέτωπο» αυτό οι Ευρωπαίοι δεν ελέγχουν τις εξελίξεις, όλα θα εξαρτηθούν από τις τελικές επιλογές του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι εντελώς απρόβλεπτος.

Σε σχέση με το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αποχωρήσει την 1η Νοεμβρίου, ωστόσο κι εδώ δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη σχετικά με το αν αυτό θα γίνει με συμφωνία ή χωρίς συμφωνία. Ένα άτακτο Brexit θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στις δύο πλευρές, ενώ η ανάληψη της πρωθυπουργίας της χώρας από τον λαϊκιστή Μπόρις Τζόνσον έχει αυξήσει τις πιθανότητες για μια τέτοια εξέλιξη. Κι εδώ οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα, γιατί εάν υποκύψουν στις απαιτήσεις του κ. Τζόνσον, τότε θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για την ίδια την Ε.Ε., αφού θα καθιστούσε εφικτό το «βελούδινο» διαζύγιο για οποιαδήποτε άλλη χώρα στο μέλλον.

Συνεπώς υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον ορίζοντα δύο εν δυνάμει πολύ μεγάλες εστίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρή οικονομική και πολιτική κρίση στην Ευρώπη. Και όλα αυτά σε μια δύσκολη συγκυρία, αφού οι περισσότεροι προπομποί δείκτες της οικονομίας συγκλίνουν προς την κατεύθυνση μιας επιταχυνόμενης επιβράδυνσης της ανάπτυξης.

Μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον τα βλέμματα των Βρυξελλών και των άλλων πρωτευουσών στρέφονται για μια ακόμη φορά προς την Φραγκφούρτη και περιμένουν από την ΕΚΤ να αναλάβει στις αρχές του φθινοπώρου τον ρόλο του πυροσβέστη.
Ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος αποχωρεί την 1η Νοεμβρίου από την προεδρία της ΕΚΤ, και η διάδοχός του Κριστίν Λαγκάρντ θα αναλάβουν το δύσκολο έργο της στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας μέσω της περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων και ενδεχομένως ενός τρίτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Οι συνθήκες για την ΕΚΤ δεν είναι ιδανικές, αλλά καθώς δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή, αυτή θα κληθεί και τώρα να αναλάβει δράση για όλους...

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή