Από τον... Στάλιν στο ΔΝΤ

Τρίτη, 06 Αυγούστου 2019 06:59
UPD:11:07
EPA/LAURENT DUBRULE
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

Επαίνους από παντού ακούει η προαλειφόμενη για διάδοχος της Κριστίν Λαγκάρντ στο τιμόνι του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα από τη Βουλγαρία. Δεν είναι άλλωστε μικρό πράγμα να έχεις μεγαλώσει στο «σιδηρούν παραπέτασμα», να έχεις αναρριχηθεί σε ανώτερες θέσεις διεθνών θεσμών και να προαλείφεσαι για τιμονιέρης στον κατεξοχήν οργανισμό εγγυητή -υποτίθεται- της παγκόσμιας οικονομικής και νομισματικής σταθερότητας: το ΔΝΤ.

Η ίδια φρόντισε με καμάρι να επισημάνει σε πρόσφατη ανάρτησή της στο Twitter την ταπεινή της καταγωγή. «Οι παππούδες μου είχαν πολύ λίγη μόρφωση. Οι γονείς μου τελείωσαν το λύκειο. Ήμουν η πρώτη από την πολυπληθή οικογένειά μου που πήρε διδακτορικό. Από ένα χωριό της Βουλγαρίας στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Παγκόσμιας Τράπεζας», έγραψε.

Η Κρισταλίνα, στην οποία οι γονείς της είχαν δώσει το όνομα Σταλίνα, προς τιμήν του Ιωσήφ Στάλιν, όπως συνηθιζόταν σε πολλές χώρες του «υπαρκτού σοσιαλισμού» τη δεκαετία του ‘50, κατάφερε να σπουδάσει και να αποκτήσει διδακτορικό επί «σοσιαλιστικής» ακόμη Βουλγαρίας.

Το ΔΝΤ έχει μάλιστα αμαρτωλό παρελθόν και με τη Βουλγαρία. Το ΔΝΤ έσπευσε να διασώσει τη χώρα στα πρώτα της καπιταλιστικά βήματα το 1996, εκτιμώντας την ανάπτυξη σε 2,5% και τον πληθωρισμό το 1997 σε 20%. Αντ’ αυτών ήρθε η κατάρρευση της ανάπτυξης πάνω από 10% και ένας πληθωρισμός πάνω από 200%.

H πρόταση να αναλάβει την ηγεσία του ΔΝΤ μία οικονομολόγος από φτωχή ευρωπαϊκή χώρα και ταπεινή καταγωγή, σε αντίθεση με τους μέχρι πρότινος γενικούς διευθυντές, δεν προμηνύει καμία σημαντική αλλαγή ως προς τις συνταγές που εξακολουθεί να προτείνει ως φάρμακο «οικονομικής εξυγίανσης» ο διεθνής οργανισμός...

«Έρχομαι από την άλλη πλευρά του Σιδηρούν Παραπετάσματος. Θυμάμαι ακόμη πολύ καλά όταν ήμουν στη Βουλγαρία που έπρεπε να σηκώνομαι από τα χαράματα για να ετοιμάσω το γάλα της κόρης μου», λέει η Γκεοργκίεβα, αναφερόμενη στις δυσκολίες και τη φτώχεια που μάστιζε τη «σοσιαλιστική» Βουλγαρία.

Ελπίζουμε κάθε φορά που η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα θα εισηγείται «απηνή λιτότητα», όπως κατάργηση επιδοτήσεων σε βασικά αγαθά (Αίγυπτος, Ιορδανία), να θυμάται το γάλα του παιδιού της...   
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή