Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]
Η «βεντάλια» της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης έχει ξεδιπλωθεί, ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι πως η μεγάλη μάχη θα δοθεί για την οικονομία. Σε αυτήν τη φάση κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη τους για μια ευρεία γκάμα θεμάτων, όπως είναι το επιτελικό κράτος, η κυβερνησιμότητα των δήμων, αλλά και το άσυλο στα πανεπιστήμια.
Το μετεκλογικό ήπιο κλίμα σταδιακά υποχωρεί και οι πρώτες αντιπαραθέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ εκδηλώνονται στην Ολομέλεια. Μέχρι την Πέμπτη θα έχουν ψηφιστεί δύο νομοσχέδια -το επιτελικό κράτος και το διυπουργικό- και οι τόνοι σταδιακά ανεβαίνουν. Και μπορεί η οικονομία σε αυτήν τη φάση να μην κυριαρχεί στην πολιτική ατζέντα, ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι πως τον Σεπτέμβριο το φορολογικό αλλά και τα πρωτογενή πλεονάσματα θα κλέψουν την... παράσταση.
Για τα δύο αυτά «καυτά» ζητήματα αναμένονται σφοδρές συγκρούσεις με την επιστροφή στα κοινοβουλευτικά έδρανα τον Σεπτέμβριο. Άλλωστε είναι θέματα στα οποία «επενδύουν» τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη μεσαία τάξη να αποτελεί το «μήλον της Έριδος».
Το επόμενο διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να παρουσιάσει ένα μεταρρυθμιστικό και φιλοαναπτυξιακό πρόγραμμα, για να πείσει τους εταίρους να «ανοίξουν» τη συζήτηση για τα πλεονάσματα. Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει... επί ποδός πολέμου στο θέμα αυτό, εξαπολύοντας πυρά στην κυβέρνηση πως δεν αξιοποίησε τη δική του πρόταση για τα πλεονάσματα.
Πρόκειται για ένα θέμα που θα έχει πολλά επεισόδια, με τις πρώτες αψιμαχίες να σημειώνονται ήδη στα κοινοβουλευτικά έδρανα. Άλλωστε το φθινόπωρο θα υπάρξει και ο πρώτος... γαλάζιος προϋπολογισμός, φέρνοντας εκ των πραγμάτων την οικονομία στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.
Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα έχει ανοίξει τα χαρτιά της και για το δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο και θα έχει ενδιαφέρον αν και το επόμενο «πακέτο» θα περάσει μέσα σε ευρύτερη συναίνεση (όπως έγινε με το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο). Σε κάθε περίπτωση οι κοινοβουλευτικές ημέρες κάθε άλλο παρά πληκτικές θα είναι, όπως φάνηκε ήδη από τις πρώτες μαραθώνιες συνεδριάσεις της Ολομέλειας.