ΗΠΑ: Σφοδρή κριτική για την επαναφορά της θανατικής ποινής σε ομοσπονδιακό επίπεδο

Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2019 10:42
UPD:10:45
REUTERS/Handout
A- A A+

Θύελλα αντιδράσεων και σφοδρή κριτική, κυρίως από οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, έχει ξεσηκώσει η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να επαναφέρει τη θανατική ποινή σε ομοσπονδιακό επίπεδο για πρώτη φορά έπειτα από 16 χρόνια.   

Την Πέμπτη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον πέντε κρατούμενοι θα εκτελεστούν. Όλοι τους έχουν καταδικαστεί «για δολοφονία, και σε κάποιες περιστάσεις για βασανιστήρια και βιασμούς με θύματα τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας: παιδιά ή ηλικιωμένους», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση. Οι εκτελέσεις τους έχουν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο του 2019 και τον Ιανουάριο του 2020.

«Το Κογκρέσο έκανε ρητά αποδεκτή την εκτέλεση της θανατικής ποινής μέσα από νομοθεσία που ενέκριναν και τα δύο σώματα του Κονγκρέσου και υπέγραψε ο πρόεδρος Τραμπ», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ. «Το υπουργείο Δικαιοσύνης στηρίζει το κράτος δικαίου  και οφείλουμε στα θύματα και τις οικογένειές τους να προχωρήσουμε στην εκτέλεση των ποινών που επέβαλε το δικαστικό μας σύστημα», πρόσθεσε.

Η θανατική ποινή είναι νόμιμη στις ΗΠΑ, αλλά πολλές Πολιτείες την έχουν κηρύξει παράνομη ή έχουν επιβάλει μορατόριουμ στην εκτέλεσή της.  Σε επίπεδο ομοσπονδιακής κυβέρνησης, έπειτα από την άρση ενός μορατόριουμ το 1988, εκτελέστηκαν μόλις τρεις θανατοποινίτες, ο τελευταίος εκ των οποίων το 2003.

Ο Ντονάλντ Τραμπ, ο οποίος επιδιώκει την επανεκλογή του το 2020, εμφανίζεται υπερμάχος της θανατικής ποινής, ειδικά για δολοφόνους αστυνομικών, ισλαμιστές ή για όσους σχετίζονται με διακίνηση ναρκωτικών.

Η υποστήριξη στη θανατική ποινή είχε φθίνουσα πορεία έως το 2016. Σύμφωνα με έρευνα ωστόσο του Pew Research Center, το 2018, το 54% των Αμερικανών τάσσεται πλέον υπέρ της θανατικής ποινής για άτομα που έχουν καταδικαστεί για δολοφονία, ενώ το 39% τάσσεται κατά.

Η Καμάλα Χάρις του Δημοκρατικού Κόμματος χαρακτήρισε την επαναφορά της θανατικής ποινής ανήθικη, ενώ ο υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2020 Μπέρνι Σάντερς δήλωσε ότι, εάν εκλεγεί, θα την καταργήσει.

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) τόνισε επίσης σε ανακοίνωσή της ότι το γεγονός πως οι εκτελέσεις έχουν προγραμματιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ τους εγείρει «σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα σε καθεμία από αυτές τις περιπτώσεις».  

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή