Πέθανε ο διάσημος Αργεντινός αρχιτέκτονας Σέσαρ Πέλι

Κυριακή, 21 Ιουλίου 2019 16:39
A- A A+

Ο διάσημος Αργεντινός αρχιτέκτονας Σέσαρ Πέλι, στα σημαντικότερα δημιουργήματα του οποίου συγκαταλέγονται οι Πύργοι της Petronas στην Κουάλα Λουμπούρ καθώς και το One World Financial Center της Νέας Υόρκης, πέθανε σε ηλικία 92 ετών.

«Με μεγάλη μας θλίψη ενημερωθήκαμε για τον θάνατο του μεγάλου αρχιτέκτονα Σέσαρ Πέλι», ανέφερε μέσω Twitter ο Χουάν Μανσούρ, κυβερνήτης της Τουκουμάν, της επαρχίας η οποία ήταν γενέτειρά του.

Αφού πήρε το πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο της Τουκουμάν, ο Πέλι πήγε να ζήσει στις ΗΠΑ το 1952, στην Πολιτεία Κονέκτικατ, χάρη σε μια υποτροφία. Χρόνια αργότερα, έμελλε να γίνει πρύτανης της Σχολής Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Γέιλ, από το 1977 ως το 1984, να λάβει το χρυσό μετάλλιο του Αμερικανικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής και πάνω από δέκα ακόμη περίβλεπτα βραβεία.

Οι Πύργοι της Petronas στην Κουάλα Λουμπούρ

Ίσως το πιο διάσημο αρχιτεκτόνημα του Πέλι είναι οι δίδυμοι πύργοι της Πετρόνας, στην Κουάλα Λουμπούρ, που φθάνουν τα 452 μέτρα ύψος και ήταν τα πιο ψηλά κτήρια στον πλανήτη όταν εγκαινιάστηκαν, το 1998, τίτλο που διατήρησαν ως το 2003.

Ο Σέσαρ Πέλι ανέλαβε την επέκταση του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης (MOMA) της Νέας Υόρκης (το 1984), την κατασκευή του ουρανοξύστη Iberdrola στο Μπιλμπάο, του ουρανοξύστη του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Κέντρου του Χονγκ Κονγκ, του Gran Torre Costanera στο Σαντιάγο της Χιλής, μεταξύ των δεκάδων άλλων μεγάλων έργων τα οποία χειρίστηκε στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του. Ανέλαβε, επίσης, την κατασκευή δεκάδων θεάτρων και κέντρων πολιτισμού σε όλο τον κόσμο.

Ένα από τα τελευταία του έργα είναι το Salesforce Transit Center του Σαν Φρανσίσκο, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται ο ψηλότερος ουρανοξύστης της πόλης, ένας υπερσύγχρονος συγκοινωνιακός σταθμός, χώροι πρασίνου, ένα εμπορικό κέντρο κι ένα αμφιθέατρο.

Προτεινόμενα για εσάς