Κ. Μητσοτάκης: Φοροελαφρύνσεις και δημοσιονομική ισορροπία - «Μέτωπο» από αντιπολίτευση

Κυριακή, 21 Ιουλίου 2019 08:55
UPD:09:17
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Τα μεσάνυχτα της Δευτέρας αναμένεται να διεξαχθεί η ψηφοφορία στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στη διάρκεια της χθεσινής πρώτης ημέρας της διαδικασίας, να δηλώνουν ότι δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικό της χθεσινής ημέρας ήταν η ομιλία, το βράδυ, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης πως δεν θα διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία ούτε θα αμφισβητηθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης. Επιτυγχάνοντας, ωστόσο, τους στόχους θα δοθεί η δυνατότητα η κυβέρνηση να διεκδικήσει μέσα στην επόμενη χρονιά την μείωση των πλεονασμάτων, σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε το κυβερνητικό πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία, ενώ ανακοίνωσε σημαντικές μειώσεις φόρων που ξεκινούν από τώρα, από το 2019. Κατά την εκφώνηση των προγραμματικών δηλώσεων, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά από φέτος τον Αύγουστο.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί σήμερα και θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Στην ψηφοφορία, η οποία είναι ονομαστική δι’ εκφωνήσεως ψηφίζουν και οι υπουργοί και υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.

Η κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής, αν η πρόταση εμπιστοσύνης εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων Βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα δύο πέμπτα (2/5) του όλου αριθμού των Βουλευτών.

Η αντιπολίτευση

«Δεν πρόκειται να σας χαριστούμε στο εσωτερικό. Εμείς θα αντιπολιτευτούμε στην ουσία και όχι στην επικοινωνία», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του κατά την ανάγνωση και συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, δίνοντας τη δέσμευση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ζητήσει άμεσα εκλογές. Πρόταξε ωστόσο στην ομιλία του ότι «μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια, η βουλή συγκαλείται με τη χώρα να έχει ανακτήσει την οικονομική της κυριαρχία, εκτός μνημονίων και χωρίς τη προσβλητική παρουσία των νεοναζί της Χρυσής Αυγής».

«Αυτή ήταν η επιλογή του ελληνικού λαού, τη σεβόμαστε», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός για να τονίσει ότι δεν θα επιλέξει το μοντέλο αντιπολίτευσης που επέλεξε η Ν.Δ.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης «αόριστες, ατεκμηρίωτες, γενικόλογες και βαθιά συντηρητικές», κάνοντας χρακτηριστικά λόγο για «Καλή έκθεση ιδεών».

Η Φώφη Γεννηματά τονισε πως το ΚΙΝΑΛ θα είναι η «φωνή του λαού στην Βουλή»και δεσμεύτηκε ότι θα ασκήσει μαχητική, υπεύθυνη και προγραμματική αντιπολίτευση.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής χαρακτήρισε «θετική» τημείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά σημείωσε ότι δεν φθάνουν κάποιες επί μέρους οριζόντιες φορολογικές ελαφρύνσεις.

Ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τις χαρακτήρισε εξαγγελίες, οι οποίες αξιοποιούν όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο με το οποίο εφοδίασε ο ΣΥΡΙΖΑ τη Νέα Δημοκρατία και οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι θα κλιμακωθεί η επίθεση σε βάρος του λαού.

«Το φορολογικό σας πρόγραμμα φωνάζει για τους στόχους σας. Στη προσπάθεια σας να πείσετε το μεγάλο κεφάλαιο για την αποτελεσματικότητά σας, διαγκωνίζεστε με τον κ. Τσίπρα για το ποιος είναι ο φιλικότερος προς τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας ενώ σημείωσε με νόημα ότι «δεν περιμέναμε με καμία αγωνία τις προγραμματικές δηλώσεις σας, όπως δεν περίμενε και η Κομισιόν να σχηματιστεί η κυβέρνησή σας, για να ανακοινώσει τις συστάσεις της για την Ελλάδα στις 8 του Ιουλίου».

Ο Πρωθυπουργός όφειλε να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, επισήμανε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και ζήτησε από την κυβέρνηση να θέσει κόκκινες γραμμές στην τουρκική προκλητικότητα.

Ο κ. Βελόπουλος κατηγόρησε συγκεκριμένα τον Πρωθυπουργό ότι μίλησε μόλις ένα λεπτό για τα ελληνοτουρκικά και ένα λεπτό για το Σκοπιανό, ενώ έκανε λόγο για παροχολογία, επισημαίνοντας ότι πρώτη φορά βλέπει πρωθυπουργό να υπόσχεται περισσότερα μετεκλογικά από ότι προεκλογικά.

Τέλος, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπέλυσε επίθεση στον Πρωθυπουργό, αλλά και στον Αλέξη Τσίπρα, θέτοντας ως βασική προτεραιότητα του κόμματος την «απόδραση του λαού από την όλο πιο ταξική χρεοδουλοπαροικία που ερημοποιεί την πατρίδα μας».

«Ο κ. Πρωθυπουργός ονειρεύεται ότι οι δανειστές θα τον εκτιμήσουν περισσότερο από τους προκατόχους του, τους οποίους εξευτέλιζαν κατ’ εξακολούθηση. Υπόσχεται ότι θα τους κερδίσει με την αξιοπιστία του ώστε να του μειώσουν τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος. Έχω νέα για σας κ. Μητσοτάκη: Την αξιοπιστία του κ. Τσίπρα, στα μάτια των δανειστών, δεν θα την φτάσετε ποτέ. Όσο και να προσπαθήσετε, θα παραμείνουν πιο εντυπωσιασμένοι από τονμεταλλαγμένο ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή