Ε.Ε: Με όλα τα σενάρια ανοιχτά νέος γύρος διαβουλεύσεων για τα κορυφαία πόστα

Τρίτη, 02 Ιουλίου 2019 14:08
UPD:15:46
REUTERS/PIROSCHKA VAN DE WOUW
A- A A+

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected] 

Οι Ευρωπαϊοι ηγέτες αναμένεται να ξεκινήσουν στις 16:00 ώρα Ελλάδος (13:00 GMT) το νέο γύρο διαβουλεύσεων με στόχο την άρση του αδιεξόδου των δύο τελευταίων ημερών, στην επιλογή των προσώπων που θα αναλάβουν τις κορυφαίες ευρωπαϊκές θέσεις.

 Ο χρόνος πιέζει για αύριο η ολομέλεια της Ευρωβουλής θα πρέπει να εκλέξει το νέο πρόεδρο του σώματος. Μπορεί η ψήφος των ευρωβουλευτών να είναι ανεξάρτητη, ωστόσο τα ονόματα και η πολιτική προέλευση των υποψηφίων συνδέονται με τις συζητήσεις που γίνονται στις Βρυξέλλες.

Μέχρι και τη χθεσινή διακοπή της συνεδρίασης ο Ολλανδός σοσιαλιστής και νυν Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς είχε προβάδισμα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην περίπτωση που ο διάδοχος του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι ο κ. Τίμερμανς, τότε φαβορί για τη θέση του Προέδρου της Ευρωβουλής θα γίνει ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ, προερχόμενος από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), δεδομένου ότι θα τον υποστηρίξουν οι ευρωβουλευτές των τριών μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων.

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο σενάριο, η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα πάει σε προερχόμενο από την ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια των Φιλελευθέρων, και πιθανότατα στο Βέλγο Πρωθυπουργό Σάρλ Μισέλ.

Τέλος, για τη θέση επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, αυτή θα μπορούσε να δοθεί σε υποψήφιο του ΕΛΚ, ενώ τα ονόματα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι της Γερμανδίας Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν και της Βουλγάρας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

  Πάντως, σήμερα το πρωϊ σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στο τραπέζι εμφανίστηκε κι ένα νέο σενάριο γαλλογερμανικής προέλευσης, το οποίο προτείνει για πρόεδρο της Κομισιόν την Ούρσουλα φον ντε Λάιε, ενώ όσον αφορά στις άλλες θέσεις, ο Βέλγος Σαρλ Μισέλ προορίζεται για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σλοβάκος νυν Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρον Σέφτσοβιτς για επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και η Γαλλίδα επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για την προεδρία της ΕΚΤ.

Για την προεδρία της Ευρωβουλής προτείνεται να μοιραστεί τα πρώτα 2,5 χρόνια να αναλάβει ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ και στη συνέχεια να τον διαδεχθεί σοσιαλιστής. 

Το σενάριο αυτό εξετάζεται τώρα από τους Ευρωπαίους και θα φανεί μέσα στις επόμενες ώρες αν θα μπορούσε να αποτελέσει βάση συζητήσεων για την άρση του αδιεξόδου.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή