Μακρόν: Το τελικό κείμενο της G20 πρέπει να περιλαμβάνει τη Συμφωνία του Παρισιού

Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2019 14:48
UPD:15:07
REUTERS/POOL

Στο Τόκιο βρίσκεται ο Γάλλος πρόεδρος.

A- A A+

Η Γαλλία δεν θα υπογράψει το τελικό κείμενο της G20 στην Οσάκα, εάν αυτό δεν περιλαμβάνει τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, διεμήνυσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καθώς σκληραίνει τη στάση του επί του θέματος εν όψει της Συνόδου.

«Έχω ακούσει πολλούς ανθρώπους να λένε ότι έχουν κόκκινες γραμμές και υπάρχουν επίσης πολλοί οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν θέλουν να υπογράψουν το τελικό ανακοινωθέν της G7 ή της G20, επειδή έχουν αυτές τις κόκκινες γραμμές», δήλωσε ο Μακρόν από το Τόκιο.

«Σε ό,τι με αφορά, έχω μία κόκκινη γραμμή. Εάν δεν μιλήσουμε για τη Συμφωνία του Παρισιού, εάν δεν έχουμε μία συμφωνία οι 20 στο δωμάτιο, δεν είμαστε πλέον ικανοί να προστατεύσουμε τους στόχους μας για την κλιματική αλλαγή, και η Γαλλία δεν θα συμμετέχει σε αυτό. Είναι τόσο απλό», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η Γαλλία υπήρξε οδηγός στη Συμφωνία του Παρισιού του 2016 για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Το γαλλικό κοινοβούλιο συζητά τώρα ένα νομοσχέδιο που στοχεύει σε μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο, στο σχέδιο του κειμένου του τελικού ανακοινωθέντος της συνόδου κορυφής της G20 που προετοίμασε η ιαπωνική προεδρία, οι παράγραφοι για το κλίμα έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε να είναι αποδεκτές από την Ουάσινγκτον.

Ο Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει τις ΗΠΑ από την συμφωνία του Παρισιού η οποία υπεγράφη το 2016, αλλά αυτό θα ισχύσει από το 2020.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή