Περισσότερο συμβολικό παρά τιμωρητικό χαρακτήρα έχει ο νέος γύρος των «σκληρών» - όπως χαρακτηρίστηκαν από την Τεχεράνη - αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος του Ιράν, καθώς στόχος αυτή τη φορά ήταν ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Το βέβαιο είναι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επιλέξει το νέο όπλο του. Ο Ντόναλντ Τραμπ προτιμά σαφώς τη διαρκή οικονομική πίεση αντί της επίδειξης της στρατιωτικής δύναμης.
Τη Δευτέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε το πράσινο φως για τις νέες κυρώσεις τις οποίες είχε ήδη προαναγγείλει από το Σαββατοκύριακο. Την ίδια ώρα, κάλεσε το Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προκειμένου οι δύο πλευρές να έρθουν σε μία νέα συμφωνία, η οποία θα αντικαταστήσει τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, από την οποία αποσύρθηκαν πέρσι οι ΗΠΑ.
Οι κυρώσεις ήρθαν σε απάντηση της κατάρριψης του αμερικανικού drone από ιρανικό πύραυλο πάνω από τον Περσικό Κόλπο. Σε μία πρώτη αντίδραση, ο Τραμπ έδωσε εντολή για πλήγματα εναντίον συγκεκριμένων ιρανικών στόχων. Υπαναχώρησε ωστόσο τα τελευταία δέκα λεπτά, αναλογιζόμενος – όπως είπε – ότι θα σκοτώνονταν 150 Ιρανοί.
«Ο Τραμπ επιλέγει ως όπλο το οικονομικό ρόπαλο», υποστηρίζει στους «Los Angeles Times», ο Κρίστοφερ Χιλ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ σε τέσσερις χώρες. «Με αυτόν τον τρόπο θέλει να φαίνεται σκληρός. Δεν τον ενδιαφέρει καθόλου ο πόλεμος. Τον ενδιαφέρει ο οικονομικός πόλεμος», τονίζει.
Αυτό άλλωστε υπονόησε και ο ίδιος ο Τραμπ, δηλώνοντας αμέσως μετά την ανακοίνωση για την επιβολή των νέων κυρώσεων ότι θεωρεί υπεύθυνο τον Χαμενεΐ για την επιθετικότητα του Ιράν και τις προκλητικές ενέργειές του.
Η οργή για τις αμερικανικές κυρώσεις περισσεύει στους Ιρανούς, οι οποίοι είδαν πέρσι την αξία του νομίσματός τους να μειώνεται κατά περίπου 60%. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 37% και το κόστος των τροφίμων και των φαρμάκων αυξήθηκε από 40% σε 60%, σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε.
Ειδικοί εκτιμούν ότι οι νέες κυρώσεις δεν θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ιρανική οικονομία, όσο αποτελούν κυρίως έναν ψυχολογικό πόλεμο. Το ερώτημα είναι πώς σκοπεύει να απαντήσει σε αυτές η Τεχεράνη. Ήδη, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, διεμήνυσε ότι η απόφαση των ΗΠΑ κλείνει αμετάκλητα την οδό της διπλωματίας μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσιγκτον.
Οι ΗΠΑ, σχολιάζει η «Deutsche Welle», υπερέχουν στρατιωτικά έναντι του Ιράν. Οι Ιρανοί όμως διαθέτουν έναν ισχυρό εξοπλισμό σε πυραύλους ακριβείας, πυραύλους Κρουζ καθώς και drones. Αυτή η διαφαινόμενη ασύμμετρη πολεμική τακτική της Τεχεράνης προβληματίζει κυρίως την Ουάσιγκτον.
naftemporiki.gr