Βρετανία: Με τους εορτασμούς για την απόβαση στη Νορμανδία, η επίσκεψη Τραμπ λαμβάνει τέλος

Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2019 13:25
UPD:15:24
REUTERS/TOBY MELVILLE
A- A A+

Στο τέλος της πλησιάζει η τριήμερη επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στη Βρετανία, με τους εορτασμούς για την 75η επέτειο από την απόβαση των Συμμαχικών Δυνάμεων στη Νορμανδία. Στην εκδήλωση θα παραστούν πολιτικές προσωπικότητες από όλες τις χώρες που συμμετείχαν στη μεγαλύτερη επιχείρηση στην ιστορία, οι οποίοι θα υπογράψουν επίσης διακήρυξη «για την ειρηνική επίλυση των διεθνών εντάσεων». Στόχος, η κοινή δέσμευση ότι δεν θα επαναληφθεί «η αδιανόητη φρίκη» του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μεταξύ των πολιτικών αρχηγών θα είναι ασφαλώς η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστον Τριντό, καθώς και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.    

REUTERS/CARLOS BARRIA

Προτού αναχωρήσει για την Ιρλανδία, ο Ντόναλντ Τραμπ θα έχει επίσης συναντήσεις με δύο υποψηφίους για τη θέση της Μέι στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος: τον υπουργό Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων Μάικλ Γκόουβ, καθώς και τον υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ. Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και νυν φαβορί για την ηγεσία των Τόρις Μπόρις Τζόνσον.

Όπως ο ίδιος ο Τραμπ αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Πιρς Μπρόσναν, στο ITV, απέρριψε αίτημα να συναντηθεί με τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, τον οποίο χαρακτήρισε μάλιστα «αρνητική δύναμη», αν και κατά τα άλλα δήλωσε ότι δεν έχει «πρόβλημα» να τον συναντήσει μία άλλη φορά.   

EURONEWS

Έπειτα από την πρώτη μέρα, η οποία κύλησε μέσα στη βασιλική μεγαλοπρέπεια – σε βαθμό που ο Τραμπ δήλωσε ότι η μητέρα του «θα ήταν περήφανη» αν τον έβλεπε με τη βασίλισσα Ελισάβετ - το ενδιαφέρον της επίσκεψης εστιάστηκε στη χθεσινή ημέρα και τη λεγόμενη «μεγάλη εμπορική συμφωνία» ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, τη μετά Brexit εποχή. Στο τραπέζι αυτής της διαπραγμάτευσης, όπως επιβεβαίωσε ο Τραμπ, θα τεθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), όπως και οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με τη βρετανική οικονομία.

Για τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, η επίσκεψη Τραμπ ήταν μία πολύ μεγάλη ευκαιρία για τη Βρετανία και τις ΗΠΑ να συσφίξουν «τις ήδη στενές σχέσεις τους». Αρκετοί πολιτικοί αναλυτές ωστόσο σχολιάζουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εκμεταλλεύτηκε την αδύναμη θέση στην οποία βρίσκεται η Μέι, ένα βήμα προτού παραιτηθεί, για να παρέμβει στη βρετανική πολιτική σκηνή.

Απόβαση στη Νορμανδία

Στις 6 Ιουνίου 1944, περισσότεροι από 150.000 στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων έκαναν απόβαση στις ακτές της Νορμανδίας για να ξεκινήσουν μία από αέρος, θαλάσσης και ξηράς επίθεση κατά των δυνάμεων του Άξονα, η οποία οδήγησε στην απελευθέρωση της δυτικής Ευρώπης από τα ναζιστικό καθεστώς.

Η εισβολή, με κωδική ονομασία Operation Overlord και υπό την διοίκηση του Αμερικανού στρατηγού Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, παραμένει η μεγαλύτερη αμφίβια επίθεση στην ιστορία, με τη συμμετοχή 7.000 πλοίων και αποβατικών σκαφών σε μία ζώνη 80 χιλιομέτρων των γαλλικών ακτών.

Η επιχείρηση άρχισε με την ρίψη χιλιάδων αλεξιπτωτιστών. Ακολούθησε ναυτικός βομβαρδισμός γερμανικών θέσεων κατά μήκος της ακτής. Στην συνέχεια οι δυνάμεις του πεζικού αποβιβάσθηκαν στις ακτές. Χιλιάδες σκοτώθηκαν και από τις δύο πλευρές.

Γράμματα στρατιωτών διάβασαν Μέι - Μακρόν

Στους περίλαμπρους εορτασμούς στο Πόρτσμουθ ωστόσο, ήταν οι πραγματικές ιστορίες των ανθρώπων που συμμετείχαν στην επιχείρηση του ’44 οι οποίες ξεχώρισαν.

Ο Μακρόν διάβασε το τελευταίο γράμμα ενός νεαρού Γάλλου στρατιώτη, του Ανρί Φερτέ, ο οποίος εκτελέστηκε σε ηλικία μόλις 16 ετών, δύο ημέρες πριν από την απόβαση. «Αγαπημένοι μου γονείς, θα πεθάνω για τη χώρα μου. Θέλω η Γαλλία να είναι ελεύθερη και οι Γάλλοι ευτυχισμένοι. Οι στρατιώτες έρχονται να με πάρουν. Πρέπει να βιαστώ. Η γραφή μπορεί να φαίνεται αδύναμη. Είναι όμως επειδή γράφω με μικρό μολύβι. Δεν φοβάμαι τον θάνατο, η συνείδησή μου είναι ήσυχη… Χιλιάδες φιλιά. Ζήτω η Γαλλία».

Η Τερέζα Μέι επίσης διάβασε ένα έντονα φορτισμένο συναισθηματικά γράμμα, του πλοιάρχου Νόρμαν Σκίνερ προς τη σύζυγό του Γκλάντις, στις 3 Ιουνίου του ’44. Το γράμμα βρισκόταν στην τσέπη του όταν αποβιβάστηκε στη Sword Beach, στις 6 Ιουνίου. Την επομένη σκοτώθηκε.

«Οι σκέψεις τούτη τη στιγμή, αυτό το όμορφο απόγευμα του Σαββάτου, είναι μαζί σας. Μπορώ να σας φανταστώ στον κήπο να πίνετε τσάι και η Τζάνεϊ και η Αν να ετοιμάζονται να κοιμηθούν. Αν και θα έδινα τα πάντα για να επιστρέψω κοντά σας, δεν θέλω να οπισθοχωρήσω από τη δουλειά που έχουμε να κάνουμε.

Είναι τόσα πολλά αυτά που θα ήθελα να σας πω. Σχεδόν όλα όσα έχετε ακούσει τόσες πολλές φορές. Απλώς για να σας πω ότι τα εννοώ περισσότερο σήμερα. Είμαι σίγουρος ότι θα είμαι ξανά κοντά σας και σύντομα. Σε παρακαλώ, στείλε τη βαθιά αγάπη μου στην Αν μου και την Τζέιν μου. Ο Θεός να σας έχει καλά και να σας φυλάει για μένα».

Αμέσως μετά, σε γιγαντοοθόνη, εμφανίστηκε το τηλεγράφημα με το οποίο η σύζυγός του ενημερώθηκε ότι ο πλοίαρχος Σκίνερ έπεσε στη μάχη γενναία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, BBC, Guardian

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή