Δύο γυναίκες στην ηγεσία του Αρείου Πάγου

Παρασκευή, 31 Μαΐου 2019 17:47
UPD:19:02
Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
A- A A+

Οι αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου Ειρήνη Καλού και Δήμητρα Κοκοτίνη επιλέχθηκαν για την ηγεσία της Δικαιοσύνης, μετά από απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, εν μέσω οξείας αντιπαράθεσης κυβέρνησης - Ν.Δ. και με το ερωτηματικό αν θα υπογραφούν οι αλλαγές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στον απόηχο τοποθετήσεων σειράς συνταγματολόγων ότι είναι σε θέση να μην υπογράψει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που συνεδρίασε για τρεις περίπου ώρες, για τη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου επελέγη η αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ειρήνη Καλού, η οποία είχε χειριστεί το σύνολο της ανάκρισης για την υπόθεση του Βατοπεδίου, καθώς και άλλες σημαντικές υποθέσεις. Είχε επιλεγεί ως αντιπρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου πριν από ένα χρόνο και θα παραμείνει στην Προεδρία του Αρείου Πάγου για μία ακόμη διετία.

Για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου επελέγη η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Δήμητρα Κοκοτίνη, η οποία πρόσφατα υπήρξε πρόεδρος του ποινικού τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου που εκδίκασε την υπόθεση για την άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η Ειρήνη Καλού θα διαδεχθεί τον Βασίλειο Πέππα που αποχωρεί από την προεδρία του Αρείου Πάγου στις 30 Ιουνίου, τυπικά και η Δήμητρα Κοκοτίνη την Ξένη Δημητρίου που αποχωρεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Υπενθυμίζεται πως η αντιπαράθεση ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στην Κυβέρνηση είχε χτυπήσει «κόκκινο», μετά την πρόθεση της τελευταίας να προχωρήσει στη διαδικασία διορισμού νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη, λίγες ημέρες πριν την αναμενόμενη ανακοίνωση της διενέργειας εθνικών εκλογών. 

Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε εκτάκτως στις 13:00 υπουργικό συμβούλιο για να συζητήσει και να αποφασίσει τον ορισμό της ηγεσίας στη Δικαιοσύνη, μία ημέρα μετά την επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου στον Κυριάκο Μητσοτάκη για συναίνεση στην επιλογή των νέων προσώπων στην ηγεσία του Αρείου Πάγου και την άρνηση της Ν.Δ.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή