Κορυφώνεται η κόντρα Κυβέρνησης - Ν.Δ. για τη Δικαιοσύνη

Πέμπτη, 30 Μαΐου 2019 21:16
UPD:21:16
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
A- A A+

«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η αντιπαράθεση ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στην Κυβέρνηση, μετά την πρόθεση της τελευταίας να προχωρήσει στη διαδικασία διορισμού νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη, λίγες ημέρες πριν την αναμενόμενη ανακοίνωση της διενέργειας εθνικών εκλογών. Ο υπουργός Δικαιοσύνης έστειλε επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη απευθύνοντας πρόσκληση για την από κοινού απόφαση επιλογής προσώπων για την ηγεσία του Αρείου Πάγου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση δια του τομεάρχη Δικαιοσύνης την απέρριψε κατηγορηματικά κάνοντας λόγο για «εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία», καθώς και για πράξη «αντισυνταγματική και παράνομη». Η στάση της ΝΔ προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση Μαξίμου και υπουργού Δικαιοσύνης, με τον αρμόδιο υπουργό να διαμηνύει ότι «δεν θα κάνουμε πίσω».

Το κουβάρι των εξελίξεων, που οδήγησε στην αύξηση της πολιτικής έντασης ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ξεκίνησε όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου έστειλε την επίμαχη επιστολή υποστηρίζοντας ότι «δεν υφίσταται κανένα συνταγματικό ή νομικό κώλυμα για την ολοκλήρωση της εκκρεμούς διαδικασίας, δεδομένου ότι ο ίδιος ο Κώδικας Οργάνωσης Δικαστηρίων ρητά προβλέπει την ολοκλήρωσή της ακόμα και μετά τη διάλυση της Βουλής», αλλά «αντιλαμβανόμενος το πολιτικό ζήτημα το οποίο έχει ανακύψει» κάλεσε τη ΝΔ να συναινέσει  από κοινού την ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Στην επιστολή δε, απέκρουσε τις επικρίσεις για την απόφαση του Πρωθυπουργού να ορίσει ως ημερομηνία των πρόωρων εκλογών στις 7 Ιουλίου υπογραμμίζοντας «την απόλυτη τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας και κοινοβουλευτικής τάξης κατά τη διενεργηθείσα διαδικασία προεπιλογής» της ηγεσίας στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας.

Άμεση ήταν η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας η οποία με επιστολή της - που απεστάλη δια του αρμόδιου τομεάρχη Νίκου  Παναγιωτόπουλου - επισημαίνει πως πρόκειται για «εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία» στην οποία «δεν είναι δυνατόν να συναινέσει», ενώ υπογραμμίζει πως ακόμα και ο ίδιος ο κ. Καλογήρου συνομολογεί πως η διαδικασία πλήρωσης θέσεων ανωτάτων δικαστικών λειτουργών «εγείρει πολιτικό ζήτημα».

Επίσης, παραθέτει τις απόψεις διακεκριμένων συνταγματολόγων και καθηγητών νομικής που διατυπώθηκαν δημοσίως και οι οποίοι - όπως τόνισε - χαρακτήρισαν «προκλητική περιφρόνηση του Συντάγματος ως προς το πνεύμα και το γράμμα του» τον διορισμό της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων από μια κυβέρνηση η οποία, προκηρύσσοντας εθνικές εκλογές, «επί της ουσίας έχει ήδη παραιτηθεί».

Μετά την άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη ΝΔ κάνοντας λόγο για «αλαζονεία» και «προσβολή του ελληνικού λαού», ενώ διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υλοποίηση των προθέσεών της. «Δεν κάνουμε βήμα πίσω» ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για προσκλητήριο ωριμότητας που απορρίφθηκε.

Το Μαξίμου με ανακοίνωσή του άφησε υπονούμενα για τη στάση της ΝΔ θέτωντας το ερώτημα: «τι σχέση μπορεί να έχει αυτή η σπουδή της ΝΔ με τις ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις στελεχών της;»

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή