Δικαίωση Γ. Παπαντωνίου στην προσφυγή του κατά της «Liberation»

«Η ταύτιση με τους συκοφάντες είναι το έσχατο κατάντημα στο λασπολογικό παραλήρημα τηςΝΔ»
Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2006 16:16
A- A A+

Οξύτατη επίθεση με βαρείς χαρακτηρισμούς κατά της κυβέρνησης και του κυβερνητικού εκπροσώπου, εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός ¶μυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, μετά τη δικαίωσή του από τα γαλλικά δικαστήρια στην προσφυγή του κατά της εφημερίδας «Liberation» για την υπόθεση των φρεγατών του Π.Ν..

Όπως είπε ο κ. Παπαντωνίου, στις 20 Φεβρουαρίου, το 17ο τμήμα του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Παρισίων εξέδωσε ομόφωνη απόφαση, σε βάρος της γαλλικής εφημερίδας και του διευθυντή της για συκοφαντική δυσφήμηση, κρίνοντας ότι η εφημερίδα δεν προέβη σε σοβαρή δημοσιογραφική έρευνα και δεν ενήργησε με καλή πίστη.

Επίσης, το δικαστήριο θεώρησε ότι το εύρος της δυσφήμισης κατά του κ. Παπαντωνίου ήταν τέτοιο, που απαιτεί την άμεση αποκατάσταση της αλήθειας και διέταξε ως προσωρινό εκτελεστικό μέτρο την άμεση δημοσίευση της απόφασής του σε δύο ελληνικές εφημερίδες πέρα από τις μελλοντικές δημοσιεύσεις στο γαλλικό Τύπο.

Επιπλέον το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση υπέρ του κ. Παπαντωνίου, η οποία θα ανέλθει στο ποσό των περίπου 20 χιλιάδων ευρώ, ενώ συνολικά η εφημερίδα θα επιβαρυνθεί με το ποσό των περίπου 50 χιλιάδων ευρώ και για τα δικαστικά έξοδα.

Υπενθυμίζεται ότι η γαλλική εφημερίδα το Σεπτέμβριο του 2005 είχε σε δημοσιεύματά της δυσφημιστικές αναφορές για το πρόσωπο του κ. Παπαντωνίου στηριζόμενη σε ψευδείς όπως απεδείχθη, καταγγελίες του πρώην διευθυντικού στελέχους της εταιρίας «Shales», Μισέλ Ζοσεράν, ο οποίος έχει απολυθεί από την εταιρία, είχε προφυλακιστεί για διάστημα τριών μηνών, ενώ αντιμετωπίζει ποινικές και αστικές διώξεις τη Γαλλία.

Ο κ. Παπαντωνίου άσκησε αγωγή, δεν δέχθηκε το συμβιβασμό που πρότεινε η εφημερίδα, η δίκη διεξήχθη στις 9 Ιανουαρίου 2006 και κατά την πολύωρη διαδικασία δεν προσκομίστηκε κανένα στοιχείο που θα μπορούσε να τεκμηριώσει τα γραφόμενα της εφημερίδας.

Αναφερόμενος στην υπόθεση των φρεγατών, ο κ. Παπαντωνίου είπε ότι το υπόδικο στέλεχος της εταιρίας «Shales» ενέπλεξε αυτόν και άλλα σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα, συνδέοντας την υπόθεση εκσυγχρονισμού των φρεγατών «S» με το πρόγραμμα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Όπως παρατήρησε όμως, δεν υπάρχει χρονική συσχέτιση μεταξύ τους, καθώς το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού ανατέθηκε πολύ πριν από την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Με αφορμή την απόφαση, ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «είχε το θράσος να ταυτιστεί με έναν απατεώνα για να πλήξει το ΠΑΣΟΚ και εμένα» και τόνισε ότι «θα έπρεπε να ντρέπεται γιατί βρέθηκε Έλληνας υπουργός που έσπευσε να ταυτιστεί με έναν απατεώνα και συκοφάντη για να πλήξει το κύρος ενός κόμματος που είναι στην αντιπολίτευση». «Η ταύτιση με τους συκοφάντες είναι το έσχατο κατάντημα στο λασπολογικό παραλήρημα της Νέας Δημοκρατίας», είπε ο κ. Παπαντωνίου, προσθέτοντας ότι «αν η ΝΔ είναι πραγματικά δημοκρατικό κόμμα, όπως διακηρύσσει, πρέπει να σταματήσει τις τακτικές που παραπέμπουν στον Μακάρθυ».

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας υπεραμύνθηκε της πολιτικής του για την ενίσχυση της διαφάνειας στο υπουργείο και υποστήριξε ότι επί των ημερών της ΝΔ προωθούνται απευθείας αναθέσεις υπό τον μανδύα των διακρατικών συμβάσεων, τα γενικά επιτελεία και το ΓΕΕΘΑ πληροφορούνται τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας για τα εξοπλιστικά προγράμματα από τα Μέσα Ενημέρωσης, διευρύνονται οι δυνατότητες για απευθείας αναθέσεις, ακόμα και με φωτογραφικές διατάξεις, και δημιουργούνται συνεχείς αντιπαραθέσεις στελεχών στο υπουργείο, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για αδιαφάνεια και παρατυπίες στις διαδικασίες.

Όπως ακόμα επισήμανε, οι υποθέσεις που δρομολόγησε η ΝΔ για την εξεταστική επιτροπή είχαν άδοξο τέλος, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τον ενέπλεξε με αήθη, όπως είπε, τρόπο σε υποθέσεις όπου δεν είχε καμία εμπλοκή. Και η υπόθεση των αρμάτων μάχης «Λέοπαρντ» -υπογράμμισε- αρχειοθετήθηκε από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών στις 15 Απριλίου 2005, διαδικασία που εγκρίθηκε και από τον Εισαγγελέα Εφετών στις 11 Μαΐου του ιδίου έτους.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Παπαντωνίου αναφέρθηκε και σε μία, όπως είπε, «περίεργη σύμπτωση», διερωτώμενος αν όσο χρόνο διήρκεσε η εξεταστική επιτροπή ήταν θύμα παρακολουθήσεων και υποκλοπών.

Ο πρώην υπουργός επέμεινε πως υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση των υποκλοπών, καθώς, όπως είπε, στο σκοτάδι έμειναν οι θιγόμενοι και όχι οι δράστες των υποκλοπών. Παράλληλα, επανέλαβε τη δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ πως «όταν αποκαλυφθεί η αλήθεια δεν θα ξέρουν που να κρυφτούν» και είπε ότι θα αποφασίσει τι θα πράξει όταν δει πως καταμερίζονται πληρέστερα οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης αλλά και εκείνες της Vodafone.

Eρωτηθείς σχετικά με την απόφαση του γαλλικού δικαστηρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, είπε πως εκείνος είχε απλώς επισημάνει ότι για ένα δημοσίευμα εφημερίδας των Πατρών είχε προκληθεί μεγάλος θόρυβος, ενώ για ένα πρωτοσέλιδο δημοσίευμα γαλλικής εφημερίδας δεν υπήρξε συνέχεια. «Σε κάθε περίπτωση δεν σχολιάζω αποφάσεις της δικαιοσύνης», παρατήρησε ο κ.Ρουσόπουλος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή