Γαλλία: Συμβολική ήττα για τον Μακρόν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Κυριακή, 26 Μαΐου 2019 22:27
UPD:22:30
REUTERS/PHILIPPE WOJAZER
A- A A+

Μία συμβολική ήττα για τον ίδιο τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σηματοδοτεί το σημερινό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, καθώς έθεσε εαυτόν μίας προσωπικής προεκλογικής εκστρατείας, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του πρωταθλητή για την Ευρώπη.

Το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν έρχεται πρώτο, σύμφωνα με τα exit polls, με μικρή διαφορά από την κεντρώα συμμαχία του Μακρόν. Ειδικότερα, το κόμμα της Λεπέν φαίνεται να προηγείται με 23,2% έναντι 21,9% του κόμματος του Μακρόν.

Οι σημερινές εκλογές ήταν ένα πρώτο τεστ για τον Γάλλο πρόεδρο, που βρίσκεται στα μέσα της θητείας του, και έξι μήνες μετά τις αιματηρές διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων».

Η ίδια η Λεπέν έσπευσε να ζητήσει την παραίτηση του Μακρόν, εάν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν. Το Μέγαρο των Ηλυσίων ωστόσο, αν και αναγνώρισε ότι η δεύτερη θέση είναι «απογοητευτική», τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι «δεν είναι τιμωρητική». Δεν θα υπάρξει αλλαγή στην κυβερνητική πολιτική. Η κυβέρνηση θα «εντατικοποιήσει» το πρόγραμμά της σε δεύτερη φάση της θητείας του Μακρό, ανέφερε το Ελιζέ.

Ο Ζορντάν Μπαρντελά από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Εθνικού Συναγερμού, ζήτησε σήμερα τη «συγκρότηση μιας ισχυρής ομάδας» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η οποία να συγκεντρώνει τα λαϊκιστικά κόμματα που κατέγραψαν άνοδο στην Ευρώπη.

Αξιοσημείωτη σε κάθε περίπτωση είναι η άνοδος των Γάλλων Πρασίνων, οι οποίοι ήρθαν τρίτοι μεταξύ πολλών κομμάτων, μετά τη δεύτερη θέση των Γερμανών ομολόγων τους, ενισχύοντας τις προσδοκίες για ένα «πράσινο κύμα» που θα επηρεάσει την πολιτική τα ερχόμενα χρόνια.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή