Η μείωση χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών βοηθά τους έφηβους να κοιμούνται καλύτερα

Πέμπτη, 23 Μαΐου 2019 12:31
UPD:12:31
Shutterstock
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Ο ύπνος των εφήβων μπορεί να βελτιωθεί ακόμα και σε μια εβδομάδα, περιορίζοντας τη νύχτα την έκθεσή τους σε οθόνες εκπομπής φωτός, όπως τηλέφωνα, τάμπλετ και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης που θα παρουσιαστούν στη Λυών, στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ενδοκρινολογίας, ECE 2019.

Η μελέτη δείχνει ότι περιορίζοντας απλώς την έκθεσή τους σε συσκευές εκπομπής μπλε φωτός το βράδυ, οι έφηβοι μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου τους και να μειώσουν τα συμπτώματα κόπωσης, έλλειψης συγκέντρωσης και κακής διάθεσης μετά από μόλις μία εβδομάδα.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση σε υπερβολικό φως το βράδυ, ιδιαίτερα το μπλε φως που εκπέμπεται από οθόνες σε smartphones και υπολογιστές, μπορεί να επηρεάσει το ρολόι του εγκεφάλου και την παραγωγή της μελατονίνης της ορμόνης ύπνου, με αποτέλεσμα να διαταραχθεί ο χρόνος και η ποιότητα του ύπνου.

Η έλλειψη ύπνου δεν προκαλεί μόνο άμεσα συμπτώματα κόπωσης και κακής συγκέντρωσης, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών μακροπρόθεσμων προβλημάτων υγείας όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η στέρηση του ύπνου που σχετίζεται με το χρόνο της οθόνης μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά και τους εφήβους περισσότερο από τους ενήλικες, αλλά δεν έχουν μελετηθεί πλήρως πώς επηρεάζει η πραγματική ζωή τον ύπνο σε εφήβους στο σπίτι και αν μπορεί να αντιστραφεί.

Σε αυτή τη συλλογική μελέτη μεταξύ του Ολλανδικού Ινστιτούτου Νευροεπιστημών, του UMC του Άμστερνταμ και του Ολλανδικού Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος, οι ερευνητές διερεύνησαν τις επιπτώσεις της έκθεσης σε μπλε φως στους εφήβους στο σπίτι. Όσοι είχαν περισσότερο από 4 ώρες την ημέρα στην οθόνη είχαν κατά μέσο όρο 30 λεπτά καθυστέρηση στον ύπνο και στο να ξυπνήσουν καθώς και περισσότερα συμπτώματα απώλειας ύπνου από εκείνους που περνούσαν λιγότερο από 1 ώρα την ημέρα σε οθόνη.

Ο Δρ Dirk Jan Stenvers από το τμήμα ενδοκρινολογίας και μεταβολισμού του UMC του Άμστερνταμ επεσήμανε ότι οι έφηβοι περνούν ολοένα και περισσότερο χρόνο σε συσκευές με οθόνες και οι αναφορές για απώλεια ύπνου σε αυτές τις ηλικίες είναι συχνές.

Με τη μελέτη αυτή, όπως λέει, διαπίστωσαν ότι αυτά τα παράπονα του ύπνου μπορούν να αντιστραφούν εύκολα ελαχιστοποιώντας τη χρήση της βραδινής οθόνης ή την έκθεση στο μπλε φως. Με βάση τα δεδομένα της μελέτης, είναι πιθανό για την απώλεια ύπνου και την καθυστερημένη έναρξη του ύπνου να ευθύνεται το μπλε φως από τις οθόνες

Ο Δρ Stenvers και οι συνάδελφοί του ενδιαφέρονται τώρα να ανακαλύψουν για το εάν η σχέση μεταξύ μειωμένου χρόνου μπροστά στην οθόνη και της βελτίωσης του ύπνου μπορεί να διαρκέσει στο χρόνο και αν τα ίδια αποτελέσματα μπορούν να ανιχνευθούν και σε ενήλικες.

Οι διαταραχές ύπνου, όπως λέει, ξεκινούν με μικρά συμπτώματα κούρασης και κακής συγκέντρωσης, αλλά μακροπρόθεσμα η απώλεια ύπνου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.

«Αν μπορούμε να εισαγάγουμε απλά μέτρα τώρα για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος, μπορούμε να αποφύγουμε μεγαλύτερα προβλήματα υγείας τα επόμενα χρόνια» τονίζει ο ερευνητής.

Πηγές:

European Society of Endocrinology
https://www.news-medical.net/news/20190521/Limiting-exposure-to-blue-light-emitting-devices-can-improve-sleep-quality-in-teenagers.aspx

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή