Τελική κίνηση Τσίπρα για αλλαγή κλίματος

Οι χθεσινές εσπευσμένες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού πυροδότησαν εκ νέου σενάρια περί εθνικών εκλογών τον Ιούνιο
Τετάρτη, 08 Μαΐου 2019 09:37
UPD:09:50
Nikos Libertas / SOOC/
A- A A+

Του Γιάννη Καμπουράκη
gkamp@naftemporiki.gr

Οι εσπευσμένες ανακοινώσεις του προεκλογικού πακέτου παροχών από τον ίδιο τον πρωθυπουργό σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο, είναι το τελευταίο χαρτί του κ. Τσίπρα για να αλλάξει το κλίμα πριν από τις ευρωεκλογές, που αποτελούν πολύ κρίσιμη μάχη για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. 

 Ο πρωθυπουργός σχεδίαζε να κάνει τις χθεσινές ανακοινώσεις την Παρασκευή το βράδυ κατά την ομιλία του στη Βουλή, πριν από την ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, αλλά οι φωτογραφίες του στο κότερο Παναγόπουλου που μονοπώλησαν την επικαιρότητα τις τελευταίες 48 ώρες, τον ανάγκασαν να αλλάξει τα σχέδιά του.

Το Μαξίμου έπρεπε να εξαντλήσει τα περιθώρια που είχε ώστε να αλλάξει η ατζέντα της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή και το έκανε παρουσιάζοντας ένα πακέτο θετικών μέτρων, το οποίο συζητούσε για καιρό με τους δανειστές, ώστε να είναι έτοιμο όποτε το έχει ανάγκη, αν και είναι ακόμα θολό το αν το πακέτο τελεί υπό την έγκριση των θεσμών ή όχι.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αρχικά ο σχεδιασμός ήταν οι ανακοινώσεις αυτές να γίνουν πριν από τις εθνικές εκλογές, αλλά η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις που και το Μαξίμου έχει στα χέρια του για τις ευρωεκλογές, όπως και τα έκτακτα ζητήματα που προέκυψαν και βάρυναν περαιτέρω το κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ανάγκασαν τον πρωθυπουργό να παίξει τώρα το τελευταίο του χαρτί.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες πριν από την έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο, ότι με τα μέτρα αυτά «μηδενίζει το κοντέρ των ευρωεκλογών», αν και οι χθεσινές ανακοινώσεις πυροδότησαν εκ νέου σενάρια περί εθνικών εκλογών τον Ιούνιο. Είτε επειδή όπως λένε στον ΣΥΡΙΖΑ η διαφορά στις ευρωεκλογές θα είναι μικρή υπέρ της Ν.Δ. και θα τους επιτρέψει να πάνε σε αμφίρροπη αναμέτρηση κεφαλαιοποιώντας τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, είτε επειδή η διαφορά στις ευρωεκλογές θα είναι μεγάλη υπέρ της Ν.Δ. και δύσκολα διαχειρίσιμη για το διάστημα ως τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Πάντως ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε ότι στις ευρωεκλογές οι πολίτες θα συγκρίνουν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. και στις εθνικές εκλογές θα ζητήσει την έγκριση του ελληνικού λαού για να υλοποιήσει το πακέτο που εξήγγειλε χθες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από χθες το βράδυ κιόλας άρχισαν να «τρέχουν» μετρήσεις για τις διαθέσεις της κοινής γνώμης, ώστε σε ένα 48ωρο το Μαξίμου να έχει την πρώτη εικόνα επίδρασης των μέτρων που ανακοινώθηκαν στην ελληνική κοινή γνώμη.

Ήταν εμφανής η πρόθεση του πρωθυπουργού από τη μία να τονίζει ότι με τις προεκλογικές παροχές που ανακοίνωσε (έστω και αν το 80% αυτών έχουν εφαρμογή από 1/1/2020 και αφορούν την επόμενη κυβέρνηση) δεν διακινδυνεύονται οι θυσίες του ελληνικού λαού και την ίδια στιγμή να αναδεικνύει τον μόνιμο χαρακτήρα των μέτρων, για να τονιστεί η διαφορά με τις εξαγγελίες των προηγούμενων ετών.

Άλλωστε, πολλά από αυτά τα μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 24% ήταν μέτρο αποκλειστικής ευθύνης της κυβέρνησης, το οποίο είχε επιβληθεί χωρίς την πίεση των δανειστών. Κυβερνητικές πηγές λένε πάντως στη «Ν» ότι η πρόταση για την εγγύηση των 7,5 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από 3,5% σε 2,5% ως το 2022, θα περάσει από τους θεσμούς χωρίς κανένα πρόβλημα. Ο πρωθυπουργός πάντως απαντώντας στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, δήλωσε χθες ότι η συμφωνία με τους δανειστές δεν παραβιάζεται, όπως είπε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ο κ. Τσίπρας επαναλάμβανε τη φράση περί «επιβράβευσης των θυσιών του ελληνικού λαού» γνωρίζοντας ότι πολλά από αυτά που ανακοίνωσε χθες αφορούν τη διόρθωση μέτρων που ο ίδιος είχε αποφασίσει και επιβάλλει, χωρίς οι θεσμοί να πιέζουν προς την κατεύθυνση της υπερφορολόγησης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός θα στηριχθούν από την αντιπολίτευση, καθώς είναι στη σωστή κατεύθυνση. Αυτό αναμένουν από τον ΣΥΡΙΖΑ και ποντάρουν σε αυτό όπως θα φανεί και στην τριήμερη συζήτηση στη Βουλή που ξεκινά σήμερα.

Όσο για το αν το προεκλογικό αυτό πακέτο είναι επαρκές ή όχι ώστε κάποιοι πολίτες να αλλάξουν στάση έναντι των ευρωεκλογών, αυτό μένει να φανεί. Αυτό που είναι ενδεικτικό είναι ότι το τελευταίο 48ωρο οι δυνάμεις του κυβερνητικού επικοινωνιακού μηχανισμού έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα ώστε να βρουν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι αντίστοιχο με τις φωτογραφίες του κ. Τσίπρα στο κότερο του Περικλή Παναγόπουλου, για να το χρησιμοποιήσουν στη Βουλή.

Οι αποκαλύψεις στη νέα έρευνα για το Μάτι και την πολιτική διαχείριση από την πλευρά των υπουργών και του πρωθυπουργού, η επίθεση Πολάκη κατά Κυμπουρόπουλου και οι φωτογραφίες στο κότερο, συνθέτουν μία εξαιρετικά δύσκολη πραγματικότητα για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρωθυπουργό, που αφορούν το ευαίσθητο, μαλακό υπογάστριο της πολιτικής, που είναι η ηθική της πλευρά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή