Η 16χρονη ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ θα εκδώσει βιβλίο με τις ομιλίες της

Παρασκευή, 10 Μαΐου 2019 10:08
A- A A+

«Ονομάζομαι Greta Thunberg (Γκρέτα Τούνμπεργκ). Είμαι 16 ετών. Είμαι από τη Σουηδία. Και μιλώ εκ μέρους των μελλοντικών γενεών» δήλωσε απευθυνόμενη σε βουλευτές η ακτιβίστρια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, υποκινήτρια αποχών από το σχολείο και προτεινόμενη για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2019 .

«Εμείς τα παιδιά, δεν θυσιάζουμε την εκπαίδευσή μας και την παιδική μας ηλικία για να μας λέτε τι πιστεύετε ότι είναι πολιτικά δυνατό στην κοινωνία που έχετε δημιουργήσει… Εμείς τα παιδιά, το κάνουμε αυτό για να αφυπνίσουμε τους ενήλικες. Εμείς τα παιδιά, κάνουμε αυτό για να θέσετε τις διαφορές σας στην άκρη και να αρχίσετε να ενεργείτε όπως θα κάνατε σε μια κρίση. Εμείς τα παιδιά, κάνουμε αυτό γιατί θέλουμε τις ελπίδες και τα όνειρά μας πίσω», είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων η Thunberg.

Η 16χρονη μαθήτρια ξεκίνησε μόνη της τον αγώνα για την κλιματική αλλαγή, διαδηλώνοντας κάθε Παρασκευή έξω από το σχολείο της. Μέσα σε λίγους μήνες, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, η μοναχική Σκανδιναβή ακτιβίστρια έγινε εκατοντάδες φωνές, ακολούθως χιλιάδες και πλέον η φωνή της ακούγεται σε όλον τον πλανήτη, καθώς το κύμα αντίδρασης για την κλιματική αλλαγή εξαπλώνεται σαν τσουνάμι στις μαθητικές κοινότητες, στη μία χώρα μετά την άλλη.

Η Greta Thunberg όχι μόνο πέτυχε μία παγκόσμια κινητοποίηση, ένα υπό εξέλιξη παγκόσμιο κίνημα, ένα alert στη συνείδηση των προηγούμενων γενεών και πολύ περισσότερο στους ηγέτες των μεγάλων χωρών, που έχουν τη δύναμη να ανατρέψουν την κατάσταση, αλλά θα είναι και υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης.

Προτεινόμενα για εσάς