Από την έντυπη έκδοση
Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Η Γάζα φλέγεται, οι σειρήνες του πολέμου ηχούν και «ξυπνούν» απότομα τη διεθνή κοινότητα, που φοβάται νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Η Ε.Ε. παρακολουθεί ανήσυχη όσο και αμήχανη, οι ΗΠΑ προσπαθούν να προωθήσουν τα δικά τους σχέδια, που περιλαμβάνουν πρωτίστως απομόνωση του Ιράν, και η Τουρκία αναζητεί ρόλο πρωταγωνιστή.
Ο βομβαρδισμός των γραφείων του πρακτορείου ειδήσεων Αnadolu δεν μπορούσε να μείνει βεβαίως αναπάντητος από την Άγκυρα, που διεμήνυσε ότι θα συνεχίσει να αποκαλύπτει στον κόσμο «τις ωμότητες και την τρομοκρατία του Ισραήλ». Για τον Τούρκο πρόεδρο, όμως, ήταν παράλληλα μία πολύ καλή ευκαιρία να θυμίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν κοιτάει πια καθόλου προς την Ευρώπη. Είναι ο μουσουλμανικός κόσμος του οποίου φιλοδοξεί να ηγηθεί.
Και ενώ καταγγέλλει τις φλόγες στη Μέση Ανατολή, φροντίζει βεβαίως να ανάψει τις δικές του στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή, συμφέροντα και δικαιώματα και θα τα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο προειδοποιεί, την ώρα που ο «Πορθητής», το πλωτό γεωτρύπανο του Barbaros, εισβάλλει στην ΑΟΖ της Κύπρου.
«Η Τουρκία προκαλεί, αλλά κινδυνεύει να βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα» σχολίαζε αναλυτής σε τηλεοπτική εκπομπή. Ο Ερντογάν θέλει να πιστεύει ότι αυτό ακριβώς θα πετύχει. Συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε στα μέσα την έκφραση αυτή για να πούμε ότι κάποιος είναι στο επίκεντρο των προβλημάτων και βάλλεται από παντού.
Ωστόσο, στην πραγματικότητα σε έναν κυκλώνα το «μάτι» είναι το σημείο στο οποίο επικρατεί νηνεμία, το μόνο σημείο στο οποίο κανείς θα ήταν απολύτως προστατευμένος εάν μπορούσε να βρεθεί εκεί, την ώρα που γύρω του θυελλώδεις άνεμοι και κεραυνοί αφήνουν συντρίμμια στο πέρασμά τους. Το όραμα του σουλτάνου είναι ακριβώς να δει τη χώρα του σταθερή την ώρα που όλοι γύρω γύρω θα κλυδωνίζονται και θα μετρούν πληγές.
Η τακτική των διαρκών προκλήσεων, όμως, η εμφανής απουσία ψυχραιμίας και νηφαλιότητας στις αντιδράσεις, τα λεκτικά πυρά προς πάσα κατεύθυνση, ακόμη και προς πολύ πιο ισχυρές δυνάμεις, σημαίνουν ρίσκο.
Μπορεί προς το παρόν η Άγκυρα να αποφεύγει την καταιγίδα, αλλά ίσως τελικά δεν θα γλιτώσει τους… κεραυνούς, στη μορφή κυρώσεων, από τις ΗΠΑ.