Παυλόπουλος: Προτεραιότητα η επανίδρυση του κράτους

Τρίτη, 07 Μαρτίου 2006 18:28
A- A A+

Βασικός άξονας της πολιτικής της κυβέρνησης, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος, αμέσως μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, είναι η επανίδρυση του κράτους, η οποία επεκτείνεται τόσο στη Δημόσια Διοίκηση όσο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, το υπουργείο προώθησε την απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών, τον περιορισμό των συναρμοδιοτήτων μεταξύ των υπουργείων, τον ορισμό προθεσμίας για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων των πολιτών, την καταβολή πλήρους αποζημίωσης στον πολίτη σε περίπτωση καθυστέρησης, τη μετατροπή των ΚΕΠ σε Κέντρα Ολοκληρωμένων Συναλλαγών, την αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών από την ίδια την υπηρεσία για λογαριασμό του πολίτη, την εισαγωγή της τηλεδιάσκεψης, την ηλεκτρονική επικοινωνία μεταξύ των υπηρεσιών.

Ο κ. Παυλόπουλος είπε επίσης ότι με τη χρησιμοποίηση των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών-Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας", προωθείται η ένταξη νέων έργων όπως το Εθνικό Δίκτυο Δημόσιας Διοίκησης "Σύζευξις" με το οποίο για πρώτη φορά επιτυγχάνεται η διασύνδεση, σε πρώτη φάση, 1.600 φορέων της Δημόσιας Διοίκησης σε όλη τη χώρα.

Σημείωσε ότι θωρακίστηκαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στο δημόσιο τομέα (Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης) με την εντατικοποίηση και διπλασιασμό των ελέγχων, ενώ το αδίκημα της απιστίας από πλημμέλημα μετετράπη σε κακούργημα ήδη από τον πρώτο νόμο της κυβέρνησης και ταυτόχρονα ενισχύθηκαν όλες οι Ανεξάρτητες Αρχές. Επίσης, αξιοποιήθηκε το ανθρώπινο δυναμικό, αναβαθμίστηκε το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, εκσυγχρονίστηκε το Εθνικό Τυπογραφείο και έληξε η ομηρία χιλιάδων συμβασιούχων με το π.δ. 164/2004.

Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, είπε ο κ. Παυλόπουλος, τακτοποιήθηκαν, σε μεγάλο βαθμό, τα οικονομικά των ΟΤΑ, οι οποίοι απέκτησαν για πρώτη φορά σταθερούς και αυτοτελείς πόρους, ενώ παράλληλα είναι έτοιμος ο σύγχρονος Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας.

Ενισχύθηκε η κοινωνική συνοχή με την εφαρμογή σύγχρονης μεταναστευτικής πολιτικής, τη νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών και με την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, σε όλες τις εκφάνσεις του, όπως άτομα με αναπηρίες, παλιννοστούντες, τσιγγάνοι κλπ. Δόθηκαν ίσες ευκαιρίες σε άνδρες και γυναίκες με τη λήψη μέτρων για την τόνωση της γυναικείας απασχόλησης. Επιπλέον, ενισχύθηκε η πολιτική προστασία, η οποία, όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, απέδειξε στην πράξη την ετοιμότητα και την αποτελεσματικότητά της κατά τη διάρκεια δυσμενών καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών.

Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε σε μία σειρά από παρεμβάσεις που έγιναν για την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων του πολίτη.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή