Πολιτιστική κληρονομιά: Ευρωπαϊκά βραβεία σε πέντε σχέδια

Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2006 13:54
A- A A+

Τα πέντε πρώτα βραβεία του ετήσιου διαγωνισμού για την πολιτιστική κληρονομιά που συνδιοργανώνουν η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με την Europa Nostra ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα βραβεία συνοδεύονται από 10.000 ευρώ το καθένα και αφορούν τις εξής κατηγορίες:

Διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς: για τα οθωμανικά λουτρά του 16ου αιώνα στη Λευκωσία (Κύπρος) που βρίσκονται σε μια από τις πλέον εγκαταλειμμένες περιοχές της εντός των τειχών Λευκωσίας. Η αναστήλωση και ανακαίνισή τους είχε ως αποτέλεσμα την επαναφορά της παραδοσιακής χρήσης τους αλλά και συνέβαλε σημαντικά στην αναβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος και στη διατήρηση και προβολή του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της πόλης.

Διατήρηση πολιτιστικών τοπίων: στη Vía de la Plata, Extremadura (Ισπανία), πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού της περιφερειακής Κυβέρνησης για ένα τμήμα της αρχαίας ρωμαϊκής οδού, με σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την οικονομική αναζωογόνηση της περιοχής. Το σχέδιο περιλαμβάνει την αποκατάσταση τριάντα δύο χαρακτηριστικών μνημείων κατά τρόπο ώστε να παρέχονται, παράλληλα, διάφορες τουριστικές ευκολίες και δυνατότητες αναψυχής.

Συντήρηση έργων τέχνης: στο σχέδιο «Edward Chambré Hardman Photographic Collection», Liverpool (Ηνωμένο Βασίλειο). To έργο μιας ολόκληρης ζωής – πάνω από 142.000 φωτογραφίες – ενός φωτογράφου διεθνούς φήμης, ειδικευμένου στα πορτρέτα, βρίσκεται στο στάδιο της καταλογογράφησης, της ψηφιακής καταχώρισης και της συντήρησης, και είναι ανοικτό στο κοινό στην πρώην κατοικία και εργαστήριο του φωτογράφου, παρέχοντας μια πλήρη εικόνα του Λίβερπουλ και των κατοίκων του στα μέσα του 20ου αιώνα.

Διακεκριμένες μελέτες: στη Δρ Anna Sulimowska-Ociepka και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Σιλεσίας για το διδακτορικό της σχετικά με τους παλιούς οικισμούς των εργατών της ¶νω Σιλεσίας (Πολωνία) που χτίστηκαν από τα ανθρακωρυχεία το 19ο και στις αρχές του 20ου αιώνα, στο οποίο μελετά την τυπολογία των κατοικιών αυτών, καταγράφει τη σημασία τους και προτείνει τη στρατηγική που είναι αναγκαία για την αναζωογόνησή τους.

Ειδικές υπηρεσίες για τη διαφύλαξη της κληρονομιάς: στα «Maisons Paysannes de France», μια μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1965, με 10.000 περίπου μέλη, που έχει ως σκοπό τη διάδοση και τη διαφύλαξη της τεχνογνωσίας στον τομέα της αποκατάστασης της οικιστικής αγροτικής κληρονομιάς χάρη σε μια σειρά προγραμμάτων.

Εκτός από τα πέντε πρώτα βραβεία, απονέμονται εννέα μετάλλια και δεκαεπτά διπλώματα (λεπτομέρειες στον ιστοχώρο της Europa Nostra).

Τα βραβεία θα απονεμηθούν στους νικητές στη διάρκεια της ετήσιας Τελετής Απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στο Palacio Real de El Pardo της Μαδρίτης, με τη συμμετοχή του προέδρου της Εuropa Nostra, του συζύγου της βασίλισσας της Δανίας και του Ján Figel’. Η τελετή διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Βασίλισσας Σοφίας της Ισπανίας.

Ο εν λόγω διαγωνισμός καθιερώθηκε το 2002 στο πλαίσιο του προγράμματος της Επιτροπής «Πολιτισμός 2000» για τον εντοπισμό των βέλτιστων πρακτικών στον τομέα της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα βραβεία θα απονεμηθούν στους νικητές σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στη Μαδρίτη υπό την αιγίδα της Βασίλισσας της Ισπανίας.

Σχολιάζοντας τη σημερινή ανακοίνωση, ο αρμόδιος για τον πολιτισμό Επίτροπος, Ján Figel’, δήλωσε: «Η επένδυση στο μέλλον του παρελθόντος μας, δηλαδή η διαφύλαξη της κληρονομιάς της ΕΕ έτσι ώστε οι μελλοντικές γενιές να κατανοούν καλύτερα το παρελθόν αυτό, είναι ένας από τους στόχους της δράσης της Επιτροπής στον τομέα του πολιτισμού. Τα πέντε βραβευμένα σχέδια αναδεικνύουν την πολυμορφία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης αφού καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων: αναστήλωση κτηρίων και τοποθεσιών, προσαρμογή τους σε νέες χρήσεις, έργα ανέγερσης νέων κτηρίων σε προστατευόμενες περιοχές, αποκατάσταση αστικού και αγροτικού τοπίου, αρχαιολογικές εργασίες, μέριμνα για συλλογές έργων τέχνης, διακεκριμένη έρευνα και ειδικές υπηρεσίες για τη διαφύλαξη της κληρονομιάς».

Τους τελευταίους μήνες αξιολογήθηκαν από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες και κρίθηκαν από τις εξεταστικές επιτροπές των βραβείων κληρονομιάς 214 υποψηφιότητες και προτάσεις που υποβλήθηκαν για διάφορες κατηγορίες. Είναι τριπλός ο στόχος των βραβείων που ανακοινώθηκαν σήμερα: η καθιέρωση υψηλών προτύπων για τις πρακτικές της διαφύλαξης μνημείων, η ενθάρρυνση διασυνοριακών ανταλλαγών γνώσεων και δεξιοτήτων και η προώθηση υποδειγματικών πρωτοβουλιών στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Προτεινόμενα για εσάς