Με τις εισηγήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων, ξεκίνησε στην Ολομέλεια η συζήτηση επί της έκθεσης της διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τις γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα.
Το βράδυ αναμένεται να ληφθεί η απόφαση επί της πρότασης του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ θα ακολουθήσει ρηματική διακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης προς την γερμανική κυβέρνηση.
Στην σημερινή συνεδρίαση θα πάρουν τον λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι πολιτικοί αρχηγοί.
Από το βήμα της Ολομέλειας ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, παρουσίασε το πόρισμα της Επιτροπής, με το οποίο έγινε η εδραίωση και η αποτίμηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα, οι οποίες παραμένουν απαράγραπτες και ενεργές κι - όπως τονίζεται - ουδέποτε η Ελλάδα αποποιήθηκε των αξιώσεών της.
«Με τη σημερινή συζήτηση εκπληρώνουμε ένα θεμελιακό ιστορικό, ηθικό, πολιτικό αλλά και νομικό χρέος», τόνισε ο κ. Μηταφίδης. Ταυτοχρόνως, πρόσθεσε, «δίνουμε την ευκαιρία στην Γερμανία να αντιπαλέψει με τα όπλα της αλήθειας, της συμφιλίωσης και της ευθύνης τις μισάνθρωπες φωνές των επιγόνων του Χίτλερ«.
«Συμπαρατασσόμαστε με τους Γερμανούς αντιναζιστές δημοκράτες, ακαδημαϊκούς, επιστήμονες και ακτιβιστές, που όλα αυτά τα χρόνια με δημόσιες δράσεις και συνεργασίες έχουν δώσει έναν αποφασιστικό αγώνα πλάι πλάι με το Εθνικό Συμβούλιο για την Διεκδίκηση των Οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα με σκοπό τη δικαίωση του λαού μας» ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.
Παρουσίασε παράλληλα την -από 6-2-2014- απάντηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής σε κοινοβουλευτική ερώτηση του Die Linke, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει επίσημη, οριστική παραίτηση της ελληνικής κυβέρνησης από την άσκηση αξιώσεων της χώρας για επανορθώσεις.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ελληνικός λαός, χωρίς λογικές ρεβανσισμού και συλλογικής ευθύνης, έδειξε τη μεγαλοψυχία του απέναντι στην ηττημένη Γερμανία, βάζοντας την υπογραφή του στη Συνθήκη του Λονδίνου (1953) για τα εξωτερικά γερμανικά χρέη, η οποία έθετε σε μορατόριουμ τις απαιτήσεις για πολεμικές επανορθώσεις, μέχρι την υπογραφή συνθήκης ειρήνης ή την επίλυση του θέματος των δύο, τότε, Γερμανών» πρόσθεσε ο κ. Μηταφίδης.
Από την πλευρά του ο εισηγητής της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρας διερωτήθηκε γιατί, ενώ έχουν περάσει τρία χρόνια από την έκδοση του πορίσματος, η συζήτηση στη Βουλή γίνεται τώρα, παραμονές τον εκλογών.
«Έχετε την ενοχή και θέλετε να την ξεπλύνετε γιατί αύριο εκεί στα ακροατήριά σας θα σας λένε ότι μέχρι τώρα δεν κάνατε τίποτα» είπε απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ για να προσθέσει: «Ακόμη κι ο πρωθυπουργός, που είχε την ευχέρεια να χειριστεί το θέμα, προχώρησε σε ομολογία πίστεως» δηλαδή έλεγε απέναντι στην κ. Μέρκελ «ότι δεν τίθεται θέμα ουσιαστικής ικανοποίησης αλλά ηθικής ικανοποίησης».
Σήμερα, συνέχισε ο κ. Τζαβάρας, «η Ν.Δ. έχει το θάρρος και την τιμή να λέει ότι το θέμα των γερμανικών οφειλών και το κράτησε ζωντανό και το παρέδωσε στις επόμενες κυβερνήσεις και θα επιμείνει στην ικανοποίησή του αγωνιζόμενη με υπευθυνότητα με σοβαρότητα με ήθος και με πατριωτικό φρόνημα».
Επικαλούμενος το πόρισμα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, σύμφωνα με το οποίο οι επιδιώξεις και οι αξιώσεις της ελληνικής Πολιτείας απέναντι στη Γερμανική Δημοκρατία είναι ενεργές, δικαστικά επιδιώξιμες και δεν παραγράφηκαν ποτέ, ο εισηγητής της Ν.Δ. τόνισε ότι καταρρίπτεται το «μεγάλο ψέμα που καλλιεργήθηκε για να πληγεί η φιλελεύθερη παράταξη» ότι «δήθεν ο αείμνηστος εθνάρχης Κ. Καραμανλής είχε ανταλλάξει το θέμα των αποζημιώσεων με 200 εκατ. που είχε πάρει για τα εγκλήματα του ναζισμού».
Ο εισηγητής της Ν.Δ. καταλόγισε στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ ότι ούτε λίγο ούτε πολύ ο τρόπος που πρότεινε να διεκδικηθούν οι γερμανικές οφειλές είναι να προχωρήσουμε σε μια ερμηνευτικής δήλωσης στο Σύνταγμα και να λέμε ότι καταργείται η κυριαρχία της Γερμανικής Δημοκρατίας και ανέφερε πως «αυτά είναι ωραία παραμύθια αλλά όχι για σοβαρούς ανθρώπους».
«Εμείς θα επιμείνουμε στον αγώνα αυτόν με υπευθυνότητα και αγωνιζόμαστε με τον τρόπο που πρέπει και με τα στοιχεία που συγκεντρώνουμε κάθε φορά», είπε.
Ο κ. Τζαβάρας ανέφερε ότι η πολιτική και η κοινοβουλευτική διαδικασία έχει έντονο και ζωτικό το στοιχείο της σύγκρουσης, αλλά «τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για συγκρούσεις, όταν όλοι μαζί, ενώ συμφωνούμε τι ακριβώς έχει συμβεί και πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα, αφήνουμε τους εαυτούς μας να οδηγηθούν σε διαιρέσεις και διχασμούς γιατί κάποιοι έχουν την εντύπωση ότι με την επικοινωνιακή αξιοποίηση κάποιων δεδομένων της πολιτικής και της κοινωνικής ζωής, στον αγώνα που κάνουν για την πολιτική τους αυτοσυντήρηση θα αποκτήσουν πόντους».
«Με αυτή τη στάση η Ν.Δ. διαφωνεί όταν πρόκειται για την μελέτη εθνικών ζητημάτων όπως είναι αυτό των γερμανικών οφειλών απέναντι στο ελληνικό Δημόσιο», σημείωσε.
Ο κ. Τζαβάρας, επικαλέστηκε τρεις διαπρεπείς επιστήμονες του Διεθνούς Δικαίου οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι για μπορέσει η Ελλάδα να επιτύχει τα δίκαια αιτήματα δεν έχει άλλο δρόμο από να κάνει το αίτημα συμπαθές στη διεθνή κοινή γνώμη. Όπως ανέφερε. μέσα από την πίεση που θα οργανωθεί τότε η Γερμανία, είναι βέβαιο θα υποχωρήσει και θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, είχαν κινηθεί οι διαδικασίες για ένα διεθνές συνέδριο στην Αθήνα που θα καταστήσει το θέμα γνωστό στο παγκόσμιο στερέωμα, αλλά «δυστυχώς δεν πρυτάνευσε αυτή η λογική στην Επιτροπή».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ