Χωρίς Επίτροπο η Βρετανία, λόγω παράτασης του Brexit

Τετάρτη, 10 Απριλίου 2019 16:24
UPD:16:29
EPA/CLEMENS BILAN
A- A A+

Τον αποκλεισμό της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αιτηθεί σήμερα η Γαλλία, ως τίμημα για τη μακρά παράταση του Brexit, αφήνοντας τη χώρα χωρίς έδρα στον κορυφαίο οργανισμό λήψεων αποφάσεων στην Ε.Ε., για πρώτη φορά από το 1973.

Σύμφωνα με ανώτερες κοινοτικές πηγές τις οποίες επικαλείται η «Guardian», ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα επιδιώξει την αποδυνάμωση του καθεστώτος του Ηνωμένου Βασιλείου, κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, απόψε.  

Η Κομισιόν φαίνεται να στηρίζει τη γαλλική στάση. «Η Επιτροπή θα το απαιτήσει. Είναι λογικό», σχολίασε Ευρωπαίος διπλωμάτης. Γάλλος εκπρόσωπος ωστόσο αρνήθηκε να σχολιάσει επί του θέματος.

Η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να συναινέσει στο να απωλέσει τον Επίτροπό της, αν και είναι μάλλον απίθανο να αγωνιστεί γι’ αυτό η Τερεζα Μέι όταν θα βρεθεί αντιμέτωπη με τους όρους της νέας παράτασης του Brexit.

«Υπάρχουν διαφορετικά νομικά μέσα για να μην υπάρχει Βρετανός Επίτροπος», σημείωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης στην «Guardian», εξηγώντας ότι ένας τρόπος είναι να αρνηθεί η βρετανική κυβέρνηση να ορίσει κάποιον. «Το ζήτημα της μη συμμετοχής θα μπορούσε να εξαρτηθεί και από τη βρετανική κυβέρνηση», υπογράμμισε.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα απορρίψουν απόψε στις Βρυξέλλες το αίτημα της Βρετανίδας πρωθυπουργού για νέα παράταση του Brexit έως τις 30 Ιουνίου. Δεν συμφωνούν ωστόσο μεταξύ τους στη νέα ημερομηνία αποχώρησης, με κάποιους να προτάσσουν τα τέλη Δεκεμβρίου και άλλους τα τέλη Μαρτίου του 2020.

Το Παρίσι είναι μέχρι στιγμής από τους πιο σφοδρούς επικριτές της παράτασης του Brexit χωρίς ξεκάθαρο σχέδιο από το Λονδίνο. Ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει τονίσει ότι η Ένωση δεν πρέπει να επιτρέψει στη βρετανική πολιτική κρίση να κρατάει τα μέλη-κράτη «ομήρους».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή