ΕΤΕ: Ανοικτές για το ευρύτερο κοινό οι εκθέσεις του Ιστορικού Αρχείου

Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2006 16:00
UPD:16:02
A- A A+

Ανοικτές για το κοινό θα είναι από σήμερα οι εκθέσεις του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας 3ης Σεπτεμβρίου 146, που ήταν ανοιχτές μόνο για εκπαιδευτικές επισκέψεις (η μόνιμη με τον τίτλο Ιστορική διαδρομή της Εθνικής Τράπεζας μέσα από τα αρχειακά τεκμήρια και τις συλλογές της και η περιοδική υπό τον τίτλο Ιστορία του ελληνικού χαρτονομίσματος. Μια διαδρομή 1822-2002).

Συγκεκριμένα, οι εκθέσεις θα είναι ανοικτές για το γενικό κοινό τις παρακάτω μέρες και ώρες:

Δευτέρα και Τρίτη πρωί 10:00. – 13:00

Τετάρτη και Πέμπτη απόγευμα 17:00 – 20:00

Διεύθυνση: 3ης Σεπτεμβρίου 146, Αθήνα

Το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας πραγματοποιεί και οργανωμένες ξεναγήσεις για το γενικό κοινό τις Τετάρτες 18:00 – 19:00 μόνο κατόπιν τηλεφωνικής συνεννοήσεως στα τηλέφωνα 210-8807804 και 210-8807805 (9:00 – 14:00).

Στόχος του μόνιμου εκθετηρίου είναι να προβληθεί, με συνοπτικό και υπαινικτικό τρόπο, η ιστορία της Εθνικής Τράπεζας από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, αλλά και γενικότερα ο ρόλος της Τράπεζας στην οικονομική, πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της χώρας. Η συγκεκριμένη επιλογή των τεκμηρίων που εκτίθενται έχει ως στόχο να αναδείξει τον πλούτο των πληροφοριών που υπάρχουν στο αρχειακό υλικό και στα τεκμήρια που έχει διασώσει η Εθνική Τράπεζα, και που πολλές φορές είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι μπορεί να υπάρχουν σε τραπεζικό αρχείο (Διαθήκη Σλήμαν, αρχιτεκτονικά σχέδια 19ου και 20ου αι. μέσα από ενυπόθηκα δάνεια, συλλογή γραφομηχανών και αριθμομηχανών, ομολογίες, η πρώτη μετοχή της ΕΤΕ, εθνικοί αγώνες και ΕΤΕ, συμμετοχή της ΕΤΕ στα μεγάλα κοινωφελή έργα κλπ.)

Περιοδική έκθεση: Ιστορία του ελληνικού χαρτονομίσματος 1822-2002

Η πρόσφατα εγκαινιασμένη έκθεση αποτελείται από χαρτονομίσματα και τραπεζογραμμάτια, τα οποία έχουν αντληθεί από τη συλλογή του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου, που σήμερα θεωρείται μία από τις σημαντικότερες και πληρέστερες συλλογές ελληνικού χαρτονομίσματος, καθώς και από τη συλλογή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία περιλαμβάνει μοναδικά specimens των πρώτων δικών της εκδόσεων.

Οι επισκέπτες της έκθεσης, εκτός από τα τραπεζογραμμάτια των πέντε εκδοτικών τραπεζών που κατά καιρούς είχαν το εκδοτικό προνόμιο στη χώρα μας (Εθνική Τράπεζα, Ιονική Τράπεζα, Προνομιούχος Τράπεζα Ηπειροθεσσαλίας, Τράπεζα Κρήτης και Τράπεζα της Ελλάδος), θα ανακαλύψουν χαρτονομίσματα και άλλα συναλλακτικά μέσα που κυκλοφόρησαν την περίοδο της Επανάστασης του 1821, την Καποδιστριακή περίοδο, αλλά και σε περιόδους ταραγμένες, όταν ξένοι κατακτητές και οι αντιστασιακές οργανώσεις της Ελεύθερης Ελλάδας κυκλοφόρησαν τα δικά τους χαρτονομίσματα.

Το σύνολο των εκθεμάτων αυτών αποτελούν την πληρέστερη συλλογή ελληνικού χαρτονομίσματος που έχει ποτέ εκτεθεί δημοσίως.

Η περιήγηση στην έκθεση της ‘Ιστορίας του ελληνικού χαρτονομίσματος (1822-2002)’ θα ανακαλέσει στη μνήμη μας και θα ζωντανέψει σημαντικές περιόδους της ιστορίας του νεοελληνικού κράτους ενώ παράλληλα θα μας παράσχει πλήθος πληροφοριών: ιστορικών, δημοσιονομικών, οικονομικών αλλά και σχετικών με τις εικαστικές και συλλεκτικές τάσεις, τις κατασκευαστικές τεχνικές, την κιβδηλεία ή την ιδεολογία όπως αυτές αποτυπώθηκαν πάνω στα τραπεζογραμμάτια.

Προτεινόμενα για εσάς