Τουρκία: Πού κερδίζει - πού χάνει το κόμμα του Ερντογάν

Προβάδισμα του υποψηφίου της αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη - Ήττα για το ΑΚP σε Άγκυρα και Αττάλεια
Δευτέρα, 01 Απριλίου 2019 10:43
UPD:13:03
REUTERS/HANDOUT
A- A A+

Ήττα σε σημαντικές πόλεις υπέστη κατά τις χθεσινές τοπικές εκλογές το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του προέδρου της Τουρκίας, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πάντως να εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο τουρκικός λαός ανέδειξε το AKP «πρώτο κόμμα για 15η φορά».

Σε ομιλία του προς υποστηρικτές του στην Άγκυρα ο Ερντογάν υποστήριξε πως το κυβερνών κόμμα κέρδισε συνολικά 778 δήμους, δηλαδή το 56% του συνόλου.

Ωστόσο βαρύ είναι το πλήγμα για το κόμμα του Ερντογάν στην Άγκυρα, η οποία «αλλάζει χέρια» μετά από 15 χρόνια, ενώ στην Κωνσταντινούπολη μετά από ένα εκλογικό θρίλερ ο πρόεδρος της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής ανακοίνωσε πως σύμφωνα με τα προσωρινά εκλογικά αποτελέσματα προηγείται ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Σαντί Γκιουβέν, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου εξασφαλίζει 4.159.650 ψήφους, ενώ ο υποψήφιος του κυβερνώντος AKP Μπιναλί Γιλντιρίμ έπεται με 4.131.761. Ο πρόεδρος της Επιτροπής πρόσθεσε ότι υπάρχουν υπό εξέταση ενστάσεις για περισσότερες από 80 κάλπες.

Νωρίτερα κι ενώ η επίσημη ροή των αποτελεσμάτων είχε «παγώσει» στο 98,8% της καταμέτρησης και οι δύο υποψήφιοι υποστήριζαν ότι αναδείχθηκαν νικητές προκαλώντας σύγχυση. Η αξιωματική αντιπολίτευση είχε καλέσει το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο να παρέμβει και να ανακοινώσει τα τελικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα.

Σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος φάνηκε να παραδέχεται πως το AKP ενδέχεται να έχασε τον μητροπολιτικό δήμο, υπογραμμίζοντας πάντως ότι παραμένει «πρώτο κόμμα» σε εθνικό επίπεδο. «Στην Κωνσταντινούπολη, οι περισσότεροι δήμοι είναι δικοί μας ή οι μάχες είναι ακόμη αμφίρροπες. Τι σημαίνει αυτό; Ακόμη κι αν ο λαός μας πήρε τον [μητροπολιτικό] δήμο, έδωσε τους περισσότερους δήμους στο AKP», υποστήριξε ο Ερντογάν.

Ανεξάρτητα από τις απώλειες σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Αττάλεια για το κόμμα του Ερντογάν, στις δημοτικές εκλογές σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα η Λαϊκή Συμμαχία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του κ. Ερντογάν και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, συγκεντρώνει συνολικό ποσοστό 51,81% έναντι 37,61% της Εθνικής Συμμαχίας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και του Καλού Κόμματος της ακροδεξιάς Μεράλ Ακσενέρ.

Το CHP κυριαρχεί και πάλι στα παράλια και πιο συγκεκριμένα από τη Σμύρνη που δεν έχασε ποτέ, στη Ρεδεστό, τα Δαρδανέλια, τη Γιάλοβα, το Αϊδίνιο, τη Μούγλα, την Αττάλεια, το Χάταϊ, τη Σινόπη, τα Άδανα και τη Μερσίνα.

Νίκη του κόμματος του Ερντογάν καταγράφεται σε αρκετές πόλεις της νοτιανατολικής Τουρκίας όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι κουρδικής καταγωγής με σημαντικότερη στο Σιρνάκ, στα σύνορα με την Συρία που εθεωρείτο «άντρο» του κουρδικού κόμματος. Το αποτέλεσμα αυτό σηματοδοτεί ότι η πολιτική των τοποτηρητών που έκαναν σημαντικά έργα υποδομών απέδωσε.

Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνουν άλλες εκλογικές αναμετρήσεις για τεσσεράμισι χρόνια (ως το 2023), προφανώς αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενώ ανήγγειλε ότι θα στραφεί στην οικονομία, προωθώντας μέτρα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε η οικονομία της Τουρκίας να γίνει πιο ανθεκτική έναντι «επιθέσεων». «Από αύριο [σήμερα] το πρωί, θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε για να εντοπίσουμε τις αδυναμίες μας και να τις διορθώσουμε», διαβεβαίωσε.

Μια πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων, δείχνει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται - έπειτα από 17 χρόνια στην εξουσία - να «πληρώνει» τη σημαντική επιδείνωση της κατάστασης της οικονομίας της Τουρκίας. Η χώρα βιώνει την πρώτη της οικονομική ύφεση έπειτα από 10 χρόνια, βρίσκεται αντιμέτωπη με πληθωρισμό-ρεκόρ και αύξηση της ανεργίας.

Όπως σχολιάζει πάντως η Citi, παρά την απώλεια της Άγκυρας και άλλων μεγάλων πόλεων, θεωρείται ότι τα συνολικά αποτελέσματα στη γειτονική χώρα μπορούν να θεωρηθούν νίκη της συμμαχίας του AKP-MHP. Το αποτέλεσμα αυτό, σύμφωνα με τη Citi, πιθανότατα απομακρύνει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή