Τουρκία: AKP και αντιπολίτευση ερίζουν για την Κωνσταντινούπολη

Σε δηλώσεις του ο Ερντογάν φάνηκε να αναγνωρίζει ότι το AKP πιθανόν έχασε τον μητροπολιτικό δήμο
Δευτέρα, 01 Απριλίου 2019 06:44
UPD:09:35
REUTERS/KEMAL ASLAN
A- A A+

Παραμένει το εκλογικό θρίλερ στην Κωνσταντινούπολη, όπου τόσο το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, το σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ανακοίνωσαν ότι κέρδισαν με μικρή διαφορά τον δήμο στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή.

«Θα ήθελα να ενημερώσω τους πολίτες της Κωνσταντινούπολης και όλης της Τουρκίας ότι, σύμφωνα με τους αριθμούς που έχουμε, είναι καθαρό ότι κερδίσαμε την Κωνσταντινούπολη» δήλωσε συγκεκριμένα ο Ιμάμογλου, σημειώνοντας ότι έχει προβάδισμα 29.000 και πλέον ψήφων έναντι του υποψήφιου του κυβερνώντος κόμματος.

Ο ίδιος έκρινε πως είναι πλέον μαθηματικά «αδύνατον» ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, πρώην πρωθυπουργός και εξέχον στέλεχος του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης να το ανατρέψει.

Νωρίτερα, ο Γιλντιρίμ ανακήρυξε τη δική του νίκη, παρότι τα μερικά αποτελέσματα προοιωνίζονταν μια εξαιρετικά αμφίρροπη μάχη. «Κερδίσαμε στην Κωνσταντινούπολη. Ευχαριστώ τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης για την εντολή που μου εμπιστεύθηκαν», είπε ο Γιλντιρίμ στους υποστηρικτές του.

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, με καταμετρημένο το 98% των ψηφοδελτίων, ο Γιλντιρίμ προηγείτο στην Κωνσταντινούπολη με 48,70%, έναντι 48,65% του Ιμάμογλου. Η διαφορά των δύο υποψήφιων δεν ξεπερνούσε τις 5.000 ψήφους.

To σκηνικό ήρθαν να περιπλέξουν περισσότερο οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, ο οποίος φάνηκε να παραδέχεται σε ομιλία του προς υποστηρικτές του πως το AKP ενδέχεται να έχασε τον μητροπολιτικό δήμο, αλλά υποστήριξε ότι παραμένει το «πρώτο κόμμα» σε εθνικό επίπεδο.

«Στην Κωνσταντινούπολη, οι περισσότεροι δήμοι είναι δικοί μας ή οι μάχες είναι ακόμη αμφίρροπες. Τι σημαίνει αυτό; Ακόμη κι αν ο λαός μας πήρε τον [μητροπολιτικό] δήμο, έδωσε τους περισσότερους δήμους στο AKP», υποστήριξε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του στην Άγκυρα.

Όπως υποστήριξε, ο μόνος λόγος που χάθηκαν ορισμένες πόλεις είναι πως το κόμμα του δεν μπόρεσε να εκφραστεί επαρκώς ώστε να πείσει κάποιους ψηφοφόρους. Ο πρόεδρος της Τουρκίας πρόσθεσε ότι θα υποβληθούν προσφυγές στα εκλογοδικεία εναντίον των χθεσινών αποτελεσμάτων, όπου κριθεί ότι απαιτείται. Είπε παράλληλα ότι δεν θα γίνουν άλλες εκλογές για τεσσεράμισι χρόνια, αποκλείοντας το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας ανέφερε από την πλευρά του πως δεν υπάρχει ουδεμία αντίφαση ανάμεσα στα σχόλια που έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας και την ανακήρυξη της νίκης από μέρους του Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Ο πρόεδρός μας δεν έκανε κανένα σχόλιο για την Κωνσταντινούπολη που να έρχεται σε αντίφαση με τη δήλωση του κ. Μπιναλί Γιλντιρίμ», υποστήριξε ο Φαχρετίν Αλτούν, διευθυντής επικοινωνίας της προεδρίας, σε ανάρτησή του στο Twitter λίγα λεπτά αφού ολοκληρώθηκε η ομιλία του Ερντογάν.

Βαρύ πλήγμα η ήττα του AKP στην Άγκυρα

Οι δημοτικές εκλογές έλαβαν χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τον πρόεδρο της Τουρκίας, o οποίος, έπειτα από 17 χρόνια στην εξουσία, μοιάζει να δοκιμάζει μία σειρά από ήττες στις εκλογές, κάτι που αποδίδεται στη σημαντική επιδείνωση της κατάστασης της οικονομίας της Τουρκίας. Η χώρα βιώνει την πρώτη της οικονομική ύφεση έπειτα από 10 χρόνια, αντιμετωπίζει πληθωρισμό-ρεκόρ και αύξηση της ανεργίας.

Βαρύ ήταν το πλήγμα για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, όπου ηττήθηκε για πρώτη φορά αφότου αναδείχθηκε στην εξουσία. Νικητής στην τουρκική πρωτεύουσα αναδείχθηκε σύμφωνα με τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, ο υποψήφιος του CHP Μανσούρ Γιαβάς.

Εάν επιβεβαιωθεί η ήττα του AKP στην Κωνσταντινούπολη, πόλη όπου ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία ο Ερντογά, η χθεσινή αναμέτρηση ίσως αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη συμβολική βαρύτητα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή