Brexit: Νέα ψηφοφορία, νέα ήττα για τη Μέι;

Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2019 12:42
UPD:12:50
REUTERS/HANDOUT
A- A A+

Της Μάρως Βακαλοπούλου
[email protected]

Οι Βρετανοί βουλευτές πήραν τις θέσεις τους. Ένας ακόμη διάλογος ξεκίνησε στη Βουλή των Κοινοτήτων για να ακολουθήσει μία ακόμη κρίσιμη ψηφοφορία για το Brexit και το Ηνωμένο Βασίλειο αργά το μεσημέρι. Έπειτα από δύο παταγώδεις αποτυχίες, η Τερέζα Μέι θέτει ξανά στην ψήφο των βουλευτών τη συμφωνίας της. Όχι ολόκληρη. Μόνο τους όρους αποχώρησης με την Ε.Ε. Στόχος της σε αυτήν την ύστατη προσπάθεια, να εξασφαλίσει τη στήριξη σε αυτό το τμήμα τουλάχιστον της συμφωνίας έως σήμερα, όπως έχει θέσει ως προϋπόθεση Ε.Ε., προκειμένου να εξασφαλίσει την παράταση της εξόδου έως τις 22 Μαΐου.    

Και μόνο το γεγονός ότι η ψηφοφορία – η πολλοστή σε μία σειρά από άλλες απόπειρες που δεν κατέληξαν πουθενά – διεξάγεται σήμερα, την 29η Μαρτίου που υποτίθεται ότι η χώρα θα άφηνε πίσω της οριστικά την Ένωση δηλοί το μέγεθος της πολιτικής κρίσης που πυροδότησε εκείνο το δημοψήφισμα του 2016 και την αβεβαιότητα στην οποία βουλιάζει μέρα με τη μέρα η χώρα.

Πώς θα πάρει σάρκα και οστά η έξοδος αυτή, πότε, ακόμη και αν τελικά το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει είναι ερωτήματα που επανέρχονται στον ατέρμονο διάλογο του Brexit.

Επί της ουσίας, αφού διατυπώσουν για μία ακόμη φορά τις θέσεις τους, οι Βρετανοί βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν πάνω στο κείμενο των 585 σελίδων, το οποίο αφορά τους όρους αποχώρησης της χώρας.

Το backstop, η προϋπόθεση στην οποία επιμένουν οι Βρυξέλλες για την αποφυγή των σκληρών συνόρων, τα δικαιώματα των πολιτών, ο λογαριασμος του διαζυγίου, η τελωνειακή ένωση και πιο συγκεκριμένα λεπτομέρειες επί της «μεταβατικής πρεριόδου» έως το 2020 αποτελούν μέχρι σήμερα τα πλεόν ακανθώδη ζητήματα στις διαπραγματεύσεις εντός και εκτός βρετανικών συνόρων.

Για ποιον λόγο όμως η Μέι επανέρχεται σε αυτήν την ψηφοφορία που έχει ήδη καταψηφιστεί δύο φορές; Τι έχει αλλάξει;

Μπορεί και τίποτα μπορεί και όλα. Πολιτικοί αναλυτές δεν αναμένουν συγκλονιστικές αλλαγές από τις προηγούμενες προσπάθειες της Μέι να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Υπάρχει ωστόσο ένα νέο δεδομένο: η δέσμευση παραίτησης της Βρετανίδας πρωθυπουργού, εφόσον η ψηφοφορία εγκριθεί, να παραιτηθεί.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι βουλευτές οι οποίοι έως σήμερα είχαν προσωπικές διαφωνίες με τη Μέι και τους χειρισμούς της στο Brexit έχουν ήδη αρχίσει να βλέπουν τη συμφωνία με άλλο μάτι. Πρόκειται κυρίως για τους ευρωσκεπτικιστές του Συντηρητικού Κόμματος, την ομάδα ERG, η οποία έχει καταστήσει σαφές με όλους τους τρόπους ότι το μείζον θέμα της είναι η ίδια η Μέι. Χαρακτηριστική εν προκειμένω είναι η περίπτωση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, από τους σφδρότερους πολέμιους της Μέι, ο οποίος επιβεβαίωσε σήμερα ότι αυτή τη φορά θα πει «ναι» στη συμφωνία.

Ακόμη ωστόσο και αν εξασφαλιστεί η στήριξη των ανταρτών Τόρις, μένει ένα εξίσου μεγάλο κεφάλαιο. Το DUP, το μικρό ενωτικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, για το οποίο το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων παραμένει άλυτο. Και βέβαια, οι Εργατικοί, οι οποίοι, έστω και αν κατά καιρούς δείχνουν να συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχουν καλύτερες επιλογές, θα συνεχίσουν να αντιστέκονται.

Η Μέι χρειάζεται να κερδίσει και τους 75 αντάρτες της, προκειμένου να ανατρέψει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της 13ης Μαρτίου, οπότε η συμφωνία της με τις Βρυξέλλες απορρίφθηκε για δεύτερη φορά με 149 ψήφους.

Εάν τα καταφέρει, θα έχει κερδίσει την παράταση έως τις 22 Μαΐου και θα πρέπει σε ύστερο χρόνο να επαναλάβει τη διαδικασία για την Πολιτική Διακήρυξη που συνοδεύει τους όρους αποχώρησης. Εάν όχι, ο επικεφαλής διαραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ έχει προειδοποιήσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αποχωρήσει από την Ένωση χωρίς συμφωνία είτε θα βρεθεί αντιμέτωπο με μία μεγαλύτερη αναβολή, ήτοι θα πρέπει να συμμετέχει στις ευρωεκλογές.

Σε αυτήν την περίπτωση, οι υπουργοί θα πρέπει να υποδείξουν έως τις 12 Απριλίου – οπότε η Βρετανία θα πρέπει να δηλώσει εάν θα έχει υποψηφίους στις ευρωεκλογές – τη «μελλοντική τους πορεία». Η Ε.Ε. από την πλευρά της θα πρέπει να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να αποφασίσει εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για μία μεγαλύτερη παράταση του Brexit.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή