Brexit: Το παιχνίδι δύο ημιχρόνων και τα τελευταία βήματα έως τη «νίκη»

Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2019 07:36
UPD:08:10
REUTERS/TOM JACOBS
A- A A+

Έχοντας χάσει κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή, η Τερέζα Μέι προσπαθεί να σπάσει τώρα το παιχνίδι σε δύο «ημί-χρονα», πιστεύοντας ότι αυτό θα μπορούσε να της χαρίσει τη νίκη. Οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν απόψε όχι επί της Συμφωνίας, που απέρριψαν ήδη δύο φορές, αλλά επί ενός μέρους της. Θα κρίνουν τις ρυθμίσεις για το ιρλανδικό backstop, τον λογαριασμό του διαζυγίου και τα δικαιώματα των πολιτών. Το κομμάτι των μελλοντικών σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα συμπεριληφθεί στην ψηφοφορία, με την Μέι να ελπίζει να το θέσει στο... δεύτερο ημίχρονο. 

Ο πρόεδρος της Βουλής είχε ξεκαθαρίσει πως δεν θα επιτρέψει μία νέα ψηφοφορία επί της Συμφωνίας Αποχώρησης, εάν δεν υπάρξουν ουσιαστικές τροποποιήσεις σε αυτήν. Η Μέι δεν πέτυχε αλλαγές ή άλλες παραχωρήσεις από τους 27, που έχουν κρατήσει  σταθερό ενιαίο μέτωπο, ούτε εξασφάλισε τη στήριξη, στον βαθμό τουλάχιστον που ήλπιζε, μετά την απόφασή της να παίξει το χαρτί της παραίτησης. Έτσι επέλεξε τη λύση του να σπάσει τη συμφωνία σε δύο κομμάτια, ώστε να κερδίσει περισσότερο χρόνο. 

Η βρετανική κυβέρνηση επισημαίνει πως εάν εγκριθεί απόψε το πρώτο κομμάτι της Συμφωνίας, θα μπορέσει να εξασφαλίσει μία λίγο μεγαλύτερη παράταση από τους Ευρωπαίους, μεταθέτοντας την ημερομηνία εξόδου από τις 12 Απριλίου στις 22 Μαΐου. Εάν το πετύχει, το πιθανότερο είναι οι 27 να πουν το «ναι». Εάν αποτύχει το παιχνίδι θα συνεχιστεί τη Δευτέρα και πάλι στο «γήπεδο» της Βουλής με τις ενδεικτικές ψηφοφορίες για τη μορφή, που θα λάβει το Brexit ή ακόμη και για το εάν αυτό θα συμβεί. 

Το BBC σε ένα αναλυτικό σχεδιάγραμμα παρουσιάζει όλα τα επόμενα βήματα και τα διαφορετικά σενάρια για την τελική έκβαση, ανάλογα με το τι θα μπορούσαν να ψηφίσουν οι βουλευτές, αλλά και πώς θα αντιδράσει σε αυτή την ψήφο η κυβέρνηση. Οι ενδεικτικές ψηφοφορίες δεν μπορούν να αγνοηθούν πολιτικά από την αποδυναμωμένη Τερέζα Μέι. Ωστόσο δεν είναι σε καμία περίπτωση δεσμευτικές για την κυβέρνηση. 

BBC

Είναι σαφές πως ανεξάρτητα από τι θα συμβεί απόψε, το αποτέλεσμα του «αγώνα», που άρχισε πριν από σχεδόν τρία χρόνια και εξάντλησε παίχτες και θεατές, θα παραμείνει έως το τελευταίο λεπτό των παρατάσεων ανοιχτό. 

naftemporiki.gr 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή