Δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας με 35 αλλαγές

Εγκρίθηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή
Τρίτη, 21 Μαρτίου 2006 13:33
UPD:18:31
A- A A+

Εγκρίθηκε ομόφωνα από την Κυβερνητική Επιτροπή η εισήγηση του υπουργού Εσωτερικών για τον κώδικα των δημοσίων υπαλλήλων, τον οποίο ο κ. Παυλόπουλος θα παρουσιάσει αναλυτικά την Πέμπτη το πρωί.

Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε το νέο υπαλληλικό κώδικα -στον οποίο όπως σημείωσε υπάρχουν 35 σημεία καινοτομίας- προϊόν συνεργασίας με τους αρμόδιους φορείς και την ΑΔΕΔΥ.

Φιλοδοξία της κυβέρνησης, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, είναι να διαρκέσει ο κώδικας για μεγάλο χρονικό διάστημα, επισημαίνοντας πως το μεγάλο πρόβλημα στη Δημόσια Διοίκηση είναι η έλλειψη συνέχειας.

Ανάμεσα στα βασικά σημεία του Κώδικα είναι η αξιοκρατία στις κρίσεις, η αντιμετώπιση θεμάτων κοινωνικής ευαισθησίας και νέες πειθαρχικές κυρώσεις.

Οπως τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, οι κρίσεις των γενικών διευθυντών και των διευθυντών θα γίνονται με αντικειμενικά κριτήρια, ενώ η συνέντευξη για τη μεν πρώτη περίπτωση, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 12,5%, και για τη δεύτερη περίπτωση των διευθυντών, το 8%.

Παράλληλα όπως είπε, δίνεται η δυνατότητα για εθελούσιες μετατάξεις, όπως επίσης και για υπαλλήλους που θα μπορούν να μετακινούνται από το ένα υπουργείο στο άλλο.

Οι διαδικασίες, υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών, θα είναι διαφανείς, αφού οι θέσεις που θα προκηρύσσονται θα ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα του υπουργείου για να μπορούν να συμμετέχουν οι ενδιαφερόμενοι.

Επιπρόσθετα, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στις δυνατότητες που δίνονται στα άτομα με αναπηρίες για εξέλιξη στη Δημόσια Διοίκηση, για τις γονικές άδειες που θα μπορούν να παίρνουν άνδρες και γυναίκες, αλλά και το νέο κυβερνητικό δίκαιο που προσδιορίζει νέα πειθαρχικά παραπτώματα, καθώς οι δημόσιοι υπάλληλοι υποχρεώνονται να παρέχουν πληροφόρηση στους πολίτες και να τους εξυπηρετούν.

Το μοναδικό σημείο, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, στο οποίο δεν υπήρξε συμφωνία με την ΑΔΕΔΥ, ήταν ότι η Συνομοσπονδία ζητούσε την άμεση εφαρμογή του Κώδικα και ως εκ τούτου να γίνουν νέες κρίσεις για τους διευθυντές και τους γενικούς διευθυντές που ανέλαβαν πριν από λίγο διάστημα. Μέχρι να γίνουν οι κρίσεις, πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών, θα είχαμε φτάσει στο τέλος του 2006 και άρα το αίτημα της ΑΔΕΔΥ δεν γίνεται τυπικά δεκτό, αλλά γίνεται στην πράξη αφού τον Ιούνιο του 2007 λήγει η θητεία των διευθυντών και γενικών διευθυντών που επελέγησαν πρόσφατα.

Οι κυριότερες καινοτομίες

Aναλυτικά, οι κυριότερες καινοτομίες που περιλαμβάνονται στο νέο Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων είναι:

- Στο άρθρο 1 προστίθεται στις αρχές της αξιοκρατίας, αλληλεγγύης και της μέγιστης δυνατής απόδοσης κατά την εργασία και η αρχή της ισότητας.

- Στο άρθρο 6 απαλείφεται το ανώτατο όριο ηλικίας διορισμού.

- Στο άρθρο 11 παρ. 1 προστίθεται ότι για τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων προσωπικού στις δημόσιες υπηρεσίες και τα ΝΠΔΔ απαιτείται υποχρεωτικά η γνώμη της οικείας συνδικαλιστικής οργάνωσης.

- Στο άρθρο 28 επανακαθορίζεται ο τρόπος δήλωσης της περιουσιακής κατάστασης των υπαλλήλων, των συζύγων και των ανήλικων τέκνων τους, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας.

- Στο άρθρο 37 προβλέπεται ότι κώλυμα εντοπιότητας δεν επιτρέπεται να θεσπιστεί για τους προϊσταμένους οργανικών μονάδων που υπηρετούν σε υπηρεσίες που βρίσκονται σε Δήμους ή Κοινότητες άγονων, προβληματικών ή νησιωτικών περιοχών με πληθυσμό μέχρι 3.000 κατοίκους.

- Στο άρθρο 40 απλουστεύεται η διαδικασία μονιμοποίησης των υπαλλήλων, καθώς η μονιμοποίηση πραγματοποιείται αυτοδικαίως με τη συμπλήρωση της διετίας, εκτός αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι (πειθαρχική ποινή κλπ) .

- Στο άρθρο 44 προβλέπεται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, ύστερα από γνώμη της ΑΔΕΔΥ, με το οποίο θα συσταθεί ειδική οργανική μονάδα στο υπουργείο με αρμοδιότητα την εποπτεία και τήρηση των όρων υγιεινής και ασφαλείας του χώρου εργασίας.

- Στο άρθρο 48 καθιερώνεται το δικαίωμα χορήγησης κανονικής αδείας στους υπαλλήλους δύο μήνες μετά το διορισμό τους και η δυνατότητα προσαύξησης της κανονικής αδείας για τους υπαλλήλους που απασχολούνται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες.

- Στο άρθρο 50 καθιερώνεται η χορήγηση ειδικής αδείας δύο ημερών με πλήρεις αποδοχές όταν υπάλληλος μετέχει σε οργανωμένη ομαδική αιμοληψία και η υποχρεωτική χορήγηση ειδικής αδείας μίας ημέρας ανά δίμηνο σε υπαλλήλους που χειρίζονται ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

- Στο άρθρο 53 προβλέπεται ότι για τις μητέρες που είναι πολύτεκνες ή άγαμες ή χήρες ή με αναπηρία 67% και άνω προσαυξάνεται η διευκόλυνση του μειωμένου ωραρίου ή της άδειας ανατροφής τέκνου κατά έξι μήνες ή ένα μήνα αντίστοιχα και το δικαίωμα της διευκόλυνσης του μειωμένου ωραρίου ή της άδειας ανατροφής τέκνου των εννέα μηνών παρέχεται και στον πατέρα υπάλληλο, εφόσον δεν κάνει χρήση η μητέρα υπάλληλος. Το ίδιο δικαίωμα αναγνωρίζεται και στο μοναδικό γονέα των μονογονεϊκών οικογενειών. Επίσης, παράταση της διευκόλυνσης του μειωμένου ωραρίου εργασίας για δύο ακόμη έτη στην περίπτωση γέννησης τέταρτου τέκνου.

- Στο άρθρο 55 προβλέπεται ότι σε περίπτωση βραχυχρόνιας αναρρωτικής αδείας πριν ή μετά από αργία ή ανάμεσα σε δύο αργίες, ο υπάλληλος παραπέμπεται υποχρεωτικά για εξέταση στην οικεία υγειονομική επιτροπή, προς αποφυγή καταχρήσεων.

- Στο άρθρο 61 καθιερώνεται η απονομή ηθικής αμοιβής στους υπαλλήλους που έχουν διακριθεί για την κοινωνική τους δράση.

- Στο άρθρο 66 προβλέπεται ότι η μετακίνηση υπαλλήλου εκτός νομού ή σε νησί γίνεται με τη διαδικασία της μετάθεσης. Εξαιρούνται τα νησιά που έχουν οδική σύνδεση με χερσαία τμήματα της χώρας.

- Στο άρθρο 71 καθιερώνεται η μετάταξη από υπουργείο σε υπουργείο ή σε άλλη δημόσια υπηρεσία ή σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και αντιστρόφως.

- Στο άρθρο 74 προβλέπεται ότι τα αρμόδια όργανα μπορούν να αρνηθούν την εκτέλεση των αποφάσεων των υπηρεσιακών συμβουλίων για μετάταξη υπαλλήλων για λόγους νομιμότητας.

- Στο άρθρο 85 καθιερώνεται νέο σύστημα επιλογής των προϊσταμένων οργανικών μονάδων, βασιζόμενο σε κριτήρια που αφορούν τα επαγγελματικά-τεχνικά προσόντα, την εργασιακή-διοικητική εμπειρία και τις ικανότητες-δεξιότητες των υπαλλήλων και που αξιολογούνται βάσει συγκεκριμένων μορίων. Το βάρος των κριτηρίων κάθε ομάδας ανά επίπεδο διοίκησης (Γενικός Διευθυντής, Διευθυντής, Τμηματάρχης) ορίζεται ως ποσοστό επί της συνολικής βαθμολόγησης των κριτηρίων. Με το σύστημα αυτό διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα, η αξιοκρατία και η διαφάνεια στις επιλογές των προϊσταμένων οργανικών μονάδων.

Η βασική καινοτομία του νέου Υπαλληλικού Κώδικα είναι το σύστημα επιλογής των προϊσταμένων των οργανικών μονάδων. Το νέο σύστημα στηρίζεται στην αντικειμενικοποίηση, κατά το μεγαλύτερο μέρος, των κριτηρίων επιλογής των προϊσταμένων και προς τούτο περιλαμβάνει τρεις ομάδες κριτηρίων:

Η πρώτη περιλαμβάνει αντικειμενικά κριτήρια που αφορούν τα επαγγελματικά-τεχνικά προσόντα (π.χ. οι βασικοί τίτλοι σπουδών, οι μεταπτυχιακοί τίτλοι, η γνώση ξένων γλωσσών χωρών κλπ). Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει κριτήρια που αφορούν την εργασιακή-διοικητική εμπειρία (π.χ. ο συνολικός χρόνος υπηρεσίας του υπαλλήλου και ο χρόνος υπηρεσίας σε θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας). Η τρίτη ομάδα περιλαμβάνει κριτήρια που αφορούν τις ικανότητες-δεξιότητες (π.χ. η υπηρεσιακή αξιολόγηση της τελευταίας πενταετίας των υπαλλήλων στα ζητήματα της γνώσης του αντικειμένου της υπηρεσίας, των διοικητικών ικανοτήτων κλπ). Επίσης, καθιερώνεται μόνο για τους προϊσταμένους Γενικής Διεύθυνσης και Διεύθυνσης η συνέντευξη. Προκειμένου να μην μπορεί να ανατρέψει η συνέντευξη τα αντικειμενικά κριτήρια, προβλέπεται ότι για μεν τους Προϊσταμένους Γενικής Διεύθυνσης το άθροισμα της βαθμολογίας της δεν μπορεί να υπερβεί το 12,5%, για δε τους Προϊσταμένους Διεύθυνσης το άθροισμα της βαθμολογίας δεν μπορεί να υπερβεί το 8% της συνολικής βαθμολογίας του υποψηφίου.

- Στο άρθρο 107 καθιερώνονται ως πειθαρχικά παραπτώματα η άρνηση παροχής πληροφόρησης στους πολίτες και η άρνηση σύμπραξης, συνεργασίας και χορήγησης στοιχείων ή εγγράφων κατά τη διεξαγωγή έρευνας, επιθεώρησης ή ελέγχου από το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

- Στο άρθρο 117 θεσπίζεται το δικαίωμα άσκησης πειθαρχικής εξουσίας εκ μέρους του υπουργείου Εσωτερικών επί των υπαλλήλων του δημοσίου και των ΝΠΔΔ για ανάρμοστη συμπεριφορά σε πολίτες, αδικαιολόγητη μη εξυπηρέτησή τους και άρνηση συνεργασίας με τα ΚΕΠ.

- Στο άρθρο 118 καθιερώνεται η δυνατότητα του Προϊσταμένου Διεύθυνσης να επιβάλλει την ποινή του προστίμου έως και το ένα έκτο των μηνιαίων αποδοχών.

- Στο άρθρο 159 επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος συγκρότησης των υπηρεσιακών συμβουλίων. Ειδικότερα, ως πρόεδρος του υπηρεσιακού συμβουλίου ορίζεται μόνιμος υπάλληλος, ο οποίος επιλέγεται μεταξύ πέντε εν ενεργεία προϊσταμένων Διεύθυνσης που έχουν τον περισσότερο χρόνο άσκησης καθηκόντων προϊσταμένου Διεύθυνσης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή