«Μιράζ», Βαλκάνια και Τουρκία στην ατζέντα κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στο Παρίσι

Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2006 14:38
UPD:15:32
A- A A+

Τα «Μιράζ», τα Βαλκάνια, η Μεσόγειος, αλλά και η έντονη κοινοβουλευτική ζωή των ημερών στη Γαλλία, περιλαμβάνονταν στην ατζέντα της επίσκεψης ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στο Παρίσι.

Έπειτα από πρόσκληση του προέδρου της Επιτροπής Γαλλο-Ελληνικής Φιλίας στο Γαλλικό Κοινοβούλιο, κ. Μπερνάρ Περού, επτά Έλληνες βουλευτές της αντίστοιχης Επιτροπής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, βρίσκονται στο Παρίσι για πενθήμερη επίσκεψη μέχρι και την Παρασκευή. Πρόκειται γιά τους βουλευτές της ΝΔ Χρήστο Ζώη ( πρόεδρος της ελληνικής Επιτροπής), Κωνσταντίνο Κιλτίδη, Γιώργο Κασαπίδη, Ελενα Κουντουρά, και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ : Χρύσα Αράπογλου, Ιωάννη Τσακλίδη, Παναγιώτη Ρήγα.

Στο γαλλικό υπουργείο Αμυνας, η ελληνική αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με τον Διευθυντή Στρατηγικών Υποθέσεων, Ζαν ντε Ποντόν ντ' Αμεκούρ, με τον οποίο συζήτησαν κυρίως το θέμα της αναβάθμισης των «Μιράζ 2005» και τη δέσμευση της Γαλλίας να τα παραδώσει τον ερχόμενο Απρίλιο. Σχολιάζοντας τη συνάντηση, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας κ. Ζώης δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος οτι μέσα στην προθεσμία αυτή θα έχουμε παραλάβει τα αεροπλάνα. Επισημάναμε οτι αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό, με δεδομένο οτι η Ελλάδα είναι σε φάση αναζήτησης αεροσκάφους 4ης γενεάς.

Καταστήσαμε σαφές οτι αυτή η εκκρεμότητα θα πρέπει τάχιστα να λήξει, αντιλαμβανόμενοι βεβαίως οτι δεν πρόκειται γιά ένα θέμα πολιτικής φύσεως, αλλά τεχνικής».

«Τα αεροπλάνα αυτά» -συνέχισε- «έχουν προβλεφθεί ως επιχειρησιακά για την αεροπορική δύναμη της χώρας μας και δυστυχώς λείπουν. Πιστεύουμε οτι ο κατηγορηματικός τρόπος με τον οποίο εξηγήσαμε τις ανησυχίες μας στους γάλλους συνομιλητές μας, θα τους ωθήσει να κινηθούν ακόμα πιο αποφασιστικά και πολύ γρήγορα».

Σχετικά με την εξωτερική πολιτική της Γαλλίας, και ύστερα από τη συνάντηση με την υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κατρίν Κολονά, ο κ. Ζωης είπε: «Είχαμε την ευκαιρία ν'ακούσουμε από τα χείλη των πλέον αρμοδίων ποιές είναι οι θέσεις της Γαλλίας στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και πως τοποθετείται στην προοπτική ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.. Αποκομίσαμε μία καθαρή εντύπωση για τη στάση της Γαλλίας σε σχέση με την προοπτική του κυπριακού. Ειναι ξεκάθαρο γιά τη Γαλλία οτι δεν μπορεί να υπάρξει καμμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την Τουρκία εάν προηγούμενα με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο δεν εφαρμοσθεί και στα 10 νέα μέλη το πρωτόκολλο Αγκυρας».

Στο γαλλικό κοινοβούλιο, εξάλλου, οι Έλληνες βουλευτές παρακολούθησαν τη χθεσινή συνεδρία αφιερωμένη στις «ερωτήσεις προς την κυβέρνηση».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή