Ο Νικόλας Άσιμος, τις πρώτες πρωινές ώρες της 17ης Μαρτίου του 1988, «έφυγε» για μια ατελείωτη βόλτα. Ο ίδιος είχε ζητήσει -στα τελευταία σημειώματά του: «Παρακαλώ τους δημοσιογράφους κι άλλους έξυπνους να μην ασχοληθούν μαζί μου, γιατί δεν ξέρουν».
Σημειώσεις του Νικόλα για επισημάνσεις, διορθώσεις και προσθέσεις στα τραγούδια του. (Αρχείο Νικόλα Άσιμου)
Τριάντα ένα χρόνια μετά την αυτοκτονία του -για πρώτη φορά- θα εκτεθεί στο κοινό το αρχείο του Νικόλα Άσιμου, από τις 3 έως τις 15 Μαΐου, στο Ρομάντσο [Αναξαγόρα 3, Αθήνα].
Ο Νικόλας πριν γίνει Άσιμος στην καθιερωμένη σχολική πενταήμερη εκδρομή / Κέρκυρα - Απρίλης 1967 (φωτ. αρχείου)
Με αφορμή το αρχείο, δώδεκα εικαστικοί καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν και θα εκθέσουν έργα, στον πρώτο όροφο του κτηρίου, με τα οποία πραγματεύονται κοινωνικούς προβληματισμούς του τότε σε σχέση με το σήμερα, ενώνοντας τη εποχή του με τη δική μας.
Μια μέρα σαν κι αυτήν, το 1988, μια μέρα κοντά στην Άνοιξη, ο Νικόλας Άσιμος διάλεξε για να βάλει τέλος στην ασυμβίβαστη ζωή του. Ήταν η ημέρα που ο Νικόλας Άσιμος από το μαγαζόσπιτό του στην οδό Καλλιδρομίου 55, πέρασε στην ιστορία ως ο Άγιος των Εξαρχείων. Ο ίδιος μάλλον δε θα ήθελε έναν τέτοιο τίτλο μιας και δεν του άρεσαν καθόλου οι ταμπέλες.
Παράλληλα, τις δύο πρώτες ημέρες της έκθεσης θα δοθούν συναυλίες: Μανώλης Κουτσονάνος-από την παράδοση στη τζαζ, Mode Plagal, Δημήτρης Πουλικάκος, Vasilis Giaslakiotis - Dretta, Γιώργος Μπίλλιος, Φοίβος Δεληβοριάς, Γιάννης Ζουγανέλης, Adetayo & Kabasele κ.ά.
Η τελευταία "παράνομη" κασέτα του Νικόλα Άσιμου μαζί με τη Σωτηρία Λεονάρδου. Εδώ υπάρχει η αυθεντική εκτέλεση του "Μπαγάσα" στην οποία τραγουδά και ο Νικόλας. Στο δίσκο "Το φανάρι του Διογένη" που κυκλοφόρησε αμέσως μετά τον θάνατο του Άσιμου η φωνή της Λεονάρδου κόπηκε, είναι η εκτέλεση του Μπαγασα που μάθαμε όλοι.. ΥΓ) Οι κασέτες δεν πωλούνται ανήκουν σε ιδιωτική συλλογή του Φώτη Καραγεωργίου (διοργανωτή της έκθεσης).
Το αρχείο περιλαμβάνει χειρόγραφα του Άσιμου, γνωστά του τραγούδια -την ώρα που τα φτιάχνει, με διορθώσεις, λάθη, διαφορετικούς στίχους, ανέκδοτα τραγούδια και στίχους, χειρόγραφες σκέψεις του σε πολλά θέματα, καταγγελίες, αφίσες συναυλιών, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, τα τελευταία του σημειώματα και πολλά άλλα.
Το αρχείο παραχώρησε για τις ανάγκες της έκθεσης στον εικαστικό καλλιτέχνη και διοργανωτή της έκθεσης Φώτη Καραγεωργίου η οικογένεια Ασημόπουλου, με τη σύμφωνη γνώμη της κόρης του Άσιμου.
naftemporiki.gr