Καλαμάτα: Εισβολή του ΠΑΜΕ στο συνέδριο της ΓΣΕΕ (βίντεο)

Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2019 21:06
UPD:23:52
A- A A+

Στην κατάληψη του κεντρικού αμφιθεάτρου του μεγάρου χορού της Καλαμάτας προχώρησαν το βράδυ της Πέμπτης εκατοντάδες μέλη του Π.Α.ΜΕ., με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη τελετή έναρξης του 37ου συνεδρίου της ΓΣΕΕ, που ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια της Συνομοσπονδίας.

Ειδικότερα, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η τελετή, τα μέλη του Π.Α.ΜΕ., κρατώντας πανό και σημαίες, μπήκαν στο μέγαρο χορού και κατευθύνθηκαν προς το κεντρικό αμφιθέατρο. Στη συνέχεια, κατέλαβαν τη σκηνή, όπως και τους διαδρόμους του κεντρικού αμφιθεάτρου, φωνάζοντας συνθήματα. Για κάποια λεπτά επικράτησε αρκετή ένταση και σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια, αλλά έπειτα από λίγο τα πνεύματα ηρέμησαν.

Εκείνη τη στιγμή στο βήμα βρισκόταν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, ο οποίος τελικά δεν μίλησε.

Έπειτα από λίγο ανέβηκε στο βήμα η Χριστίνα Καραμαλίκη, από το σωματείο καθαριστριών Πειραιά, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η ΓΣΕΕ όχι μόνο δεν συμπαραστάθηκε στους αγώνες των εργαζομένων, αλλά ήταν και απέναντι», προσθέτοντας ότι «στον αγώνα για τις συλλογικές συμβάσεις, τον κατώτατο μισθό και την κοινωνική ασφάλιση δεν κάνατε τίποτα».

Μόλις κατέβηκε από το βήμα, τα μέλη του Π.Α.ΜΕ. παρέμειναν στο αμφιθέατρο, αλλά και στους εσωτερικούς χώρους του μεγάρου, φωνάζοντας συνεχώς συνθήματα.

Έπειτα από περίπου δυόμισι ώρες, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ αποχώρησε, ενώ λίγο αργότερα ακολούθησαν τα μέλη του Π.Α.ΜΕ.

Νωρίτερα, είχε πραγματοποιηθεί συγκέντρωση από εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες έξω από το Εργατικό Κέντρο της Καλαμάτας και ακολούθησε πορεία προς το μέγαρο χορού.

Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ υποστηρίζει ότι «η κατρακύλα του Π.Α.ΜΕ. συνεχίζεται». Παράλληλα, καταγγέλλει τη «βίαιη εισβολή μελών του Π.Α.ΜΕ. (ΚΚΕ)», σημειώνοντας πως «κατά την εισβολή χτυπήθηκαν και προπηλακίστηκαν συνάδελφοί μας σύνεδροι εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, «η αστυνομία, αν και υπήρξαν εγκαίρως προειδοποιήσεις για τη βίαιη εισβολή, ήταν απούσα. Σοβαρότατες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης, της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου Δημοσίας Τάξης.

Οι ορδές κομματικών στελεχών να "επιχειρούν" ανενόχλητες σε βάρος μιας δημοκρατικής οργάνωσης, είναι μια ντροπιαστική για τη χώρα εικόνα. Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται. Οι θιασώτες της βίας θα λάβουν την απάντηση που τους αρμόζει» καταλήγει η ΓΣΕΕ.

Από την πλευρά του, το Πανεργατικό Αγνωστικό Μέτωπο (Π.Α.ΜΕ.) κατήγγειλε «την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που μπροστά στα 100 χρόνια του εργατικού κινήματος, προσπάθησε να λερώσει την ιστορία της τάξης μας, να σκυλεύσει τη μνήμη των εργατών που έδωσαν μέχρι και τη ζωή τους στην πάλη κόντρα στους εκμεταλλευτές μας, να κάνει μία εκδήλωση κεκλεισμένων των θυρών με security και μπράβους. Δείχνει την κατρακύλα τους το γεγονός πως η ΓΣΕΕ επιδίωξε να κάνει εκδήλωση μακριά από τους εργάτες».

ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ ΘΆΡΡΟΣ

Σύμφωνα με το Π.Α.ΜΕ., «χιλιάδες εργαζόμενοι από όλη τη χώρα και από δεκάδες σωματεία σήμερα διαδήλωσαν μπροστά σε αυτή την προσπάθεια της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ να πραγματοποιήσει συνέδριο με τη συμμετοχή της εργοδοσίας, να διαμορφώσει ψεύτικους συσχετισμούς. Ακούστηκε δυνατά σε όλη την Καλαμάτα το σύνθημα "σωματεία εργατών όχι των εργοδοτών".

Σήμερα πήραν το μήνυμα ότι συνέδριο με εργοδότες, νόθους και ανύπαρκτα συνδικάτα, δεν πρόκειται να γίνει!

Στην Ελλάδα υπάρχει ζωντανό εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα με συνειδητή δράση χιλιάδων εργαζομένων. Δεν υπάρχουν μόνο νόθα σωματεία και μαϊμούδες αντιπρόσωποι» υποστήριξε το Π.Α.ΜΕ.

Τα κόμματα

Η Νέα Δημοκρατία καταδίκασε «απερίφραστα την εισβολή» μελών του Π.Α.ΜΕ. στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, επισημαίνοντας πως «θα πρέπει επιτέλους όλοι να αντιληφθούν ότι εν έτει 2019 κάθε μορφή βίας δεν έχει καμία θέση, ούτε στην πολιτική ζωή της χώρας, ούτε στο συνδικαλιστικό κίνημα».

«Καταδικάζουμε τις απαράδεκτες ενέργειες του Π.Α.ΜΕ. που με την άσκηση βίας επιχειρεί να παρεμποδίσει το συνέδριο της ΓΣΕΕ» δήλωσε με τη σειρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να επιβάλει την τήρηση του νόμου απέναντι σε ενέργειες βίας, που καμία σχέση δεν έχουν με τις αρχές και αξίες του συνδικαλιστικού κινήματος».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή