Δημήτρης Βλάσσης: «Οτιδήποτε κεντρίζει τις αισθήσεις μου, το μεταπλάθω σε μορφές τέχνης»

Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2019 15:10
A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

«Η θεματολογία μου ξεκινά από τους μύθους για να καταλήξει στο πραγματικό, αγγίζοντας ψυχή και καρδιά» εξηγεί ο εικαστικός Δημήτρης Βλάσσης, μιλώντας μας με αφορμή την έκθεση «Μύθοι και παραμύθια της ψυχής και της καρδιάς» που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου, στις 7.30 το απόγευμα, στην γκαλερί «Έρση» [Κλεομένους 4 - Κολωνάκι].

Η γκαλερί, ως συνέχεια των διπλών ατομικών εκθέσεων, παρουσιάζει στην έκθεση αυτή -που θα διαρκέσει έως τις 29 Μαρτίου- τους Τάκη Μάρθα (1905 - 1965) και Δημήτρη Βλάσση. Στο πλαίσιό της, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τη διαδρομή του Δημήτρη Βλάσση στη γλυπτική σε έναν διάλογο με τη ζωγραφική του Τάκη Μάρθα, Δασκάλου του στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.) -ο Βλάσσης ανήκει στους τελευταίους χρονολογικά μαθητές του, καθώς ο Μάρθας απεβίωσε ενώ ήταν, ακόμη, Καθηγητής του.
            

Τοξότης - Γλυπτό Δ. Βλάσσης

Μέσα από τις δημιουργίες του αρχιτέκτονα Τάκη Μάρθα στη Ζωγραφική και του αρχιτέκτονα Δημήτρη Βλάσση στη Γλυπτική αποκαλύπτεται η παρουσία της Αρχιτεκτονικής στη  Ζωγραφική και τη Γλυπτική, αντίστοιχα. Ο Δημήτρης Βλάσσης, έχει  αναφέρει σχετικά:«[…] τόσο ο Δάσκαλός μου όσο και εγώ, ανήκουμε στους αρχιτέκτονες που αφιέρωσαν ένα μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς τους “διακονώντας” τη Ζωγραφική εκείνος, τη Γλυπτική εγώ. Kαι όπως και οι δύο μας εκφραστήκαμε Αρχιτεκτονικά τιθασεύοντας τη σύσταση και τις ιδιότητες  του κάθε υλικού, με την ίδια συνέπεια ακολουθήσαμε δημιουργικά διαφορετικά ρεύματα της τέχνης με την ευελιξία και την τόλμη που μας έχει εφοδιάσει η Επιστήμη αυτή, που μόνη της “σταθερή” είναι και η αμφισβήτηση».   

T. Μάρθας Πυθία 50x70 εκ. (αριστερά), Δ. Βλάσσης Ποδηλάτης 2014, Σιδηροσωλήνας με βαφή αυτοκινήτου σε φούρνο, ύψος 1.10 μ. (δεξιά)

Μιλήστε μας γι’ αυτή την εικαστική  «συνάντηση», γι’ αυτόν τον διάλογο της γλυπτικής σας  με την ζωγραφική του Δασκάλου σας, Τάκη Μάρθα.

«Θα έλεγα πως είναι πριν απ’ όλα συναισθηματική -ανήκα στους σπουδαστές της τελευταίας τάξης του στο Ε.Μ.Π. Και, βέβαια, είναι και ενδεικτική μιας διαφοράς χρονολογικής  50 και πλέον ετών, σε μία πορεία που ξεκίνησε από τα σπουδαστικά σχέδια για να φτάσει στις σημερινές μορφές».

Πείτε μας κάτι για «Μύθους και  παραμύθια της ψυχής και της καρδιάς», και δώστε μας ένα στίγμα του τρόπου που τα αποτυπώνετε μέσα στα γλυπτά σας;

«Η γλυπτική μου είναι ανθρωποκεντρική. Η θεματολογία μου ξεκινά από τους μύθους για να καταλήξει στο πραγματικό,  αγγίζοντας ψυχή και καρδιά».

Κάποιες πηγές της έμπνευσής σας;       
«
Οτιδήποτε  κεντρίζει τις αισθήσεις μου, το μεταπλάθω σε μορφές τέχνης».

Δ. Βλάσσης EΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ Χυτό Αλουμίνο

Λίγα λόγια σας για τον ρόλο της τέχνης,  μέσα στις δυσκολίες της σημερινής εποχής;

«Πριν απ’ όλα είναι καταφύγιο ψυχής. Και αυτό πέραν Μύθων και παραμυθιών. Είναι η σκληρή  πραγματικότης».

Κάποια σκέψη, κάποιο συναίσθημά σας, όταν ολοκληρώνετε ένα έργο σας;

«Όσο δουλεύω, άγχος για το αποτέλεσμα. Αν δεν με ικανοποιεί, το καταστρέφω αμέσως. Αν μου αρέσει “ψηλώνω”. Τόσο απλά».

Προτεινόμενα για εσάς