Πιέζεται αλλά στηρίζει Πολάκη το Μαξίμου

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει το κλίμα απόλυτης στήριξης που επικρατεί στο πρωθυπουργικό περιβάλλον
Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019 10:12
UPD:10:30
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Μπορεί το Μαξίμου να μην έχει τοποθετηθεί από το Σάββατο το βράδυ επισήμως για το δάνειο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη -με την εξαίρεση της δήλωσης του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη ο οποίος δήλωσε στο ρ/σ news 247 ότι «ο Πολάκης είναι έντιμος μέχρι αηδίας»- αλλά τον στηρίζει απολύτως.   

Μετά την ανακοίνωση που αναμένεται από την Τράπεζα της Ελλάδος για την ηχογράφηση και τη διαρροή σε φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα της χθεσινής τηλεφωνικής συνομιλίας, όπου πέραν της στηλίτευσης της εξωθεσμικής ενέργειας, θα αναφέρεται ότι ο κ. Πολάκης άφησε να διαρρεύσει τμήμα της συνομιλίας του με τον κ. Στουρνάρα και όχι το σύνολο, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει σήμερα ανακοίνωση από το Γραφείο του πρωθυπουργού, που θα προσχωρεί πλήρως στη γραμμή Πολάκη περί προσπάθειας του παλαιού συστήματος να ρίξει την κυβέρνηση, επειδή πιέζεται από τις έρευνες παλαιότερων υποθέσεων και θα τονίζει την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε κάθαρση.   

Με όπλο την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος ότι η δανειακή του σύμβαση με την τράπεζα Αττικής είναι νομότυπη, ο κ. Πολάκης πέρασε από την άμυνα στην επίθεση από χθες το βράδυ, δίνοντας διορία τριών ημερών στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για να ελέγξει τα δάνεια Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ (έχει υπάρξει εξεταστική και η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη) και τα δάνεια της εφημερίδας « Πρώτο Θέμα», όπως είπε χθες και στον Γιάννη Στουρνάρα στο τηλέφωνο, με βάση τη διαρροή που ο ίδιος έκανε.

Ωστόσο δεν έχει δώσει ακόμα απαντήσεις για το πώς πήρε καταναλωτικό δάνειο ύψους 100.000 ευρώ μέσα στην κρίση, πώς έβαλε ενέχυρο ένα σπίτι αντικειμενικής αξίας 95.000 ευρώ και εμπορικής αξίας (τον Ιούνιο του 2018) γύρω στις 230.000 ευρώ, σε δεύτερο δάνειο ύψους 100.000 ευρώ, όταν το ίδιο σπίτι είναι ενέχυρο από το 2008 για στεγαστικό δάνειο ύψους 300.000 ευρώ και πώς «έβγαζε τα διπλάσια και τα τριπλάσια» από το ποσό που ζήτησε, όταν κάτι τέτοιο δεν δικαιολογείται από τις καταθέσεις πόθεν έσχες του το 2013 και το 2014. 

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, δεν υπάρχει το κλίμα απόλυτης στήριξης που επικρατεί στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, για τα όσα λέει και κάνει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο οποίος δημιούργησε πολλούς εσωκομματικούς… εχθρούς, με τη συμπεριφορά του μετά την καταδίκη του στη δικαστική διαμάχη με τον δημοσιογράφο Βασίλη Μπεσκένη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή δύο χρόνια πριν. 

Πολλοί λένε ότι οι ενέργειες και η συμπεριφορά του κ. Πολάκη δεν βοηθούν τον Αλέξη Τσίπρα, αφενός στην προσπάθειά του να πείσει ότι η κυβέρνηση λειτουργεί σε συνθήκες ομαλότητας και κανονικότητας και αφετέρου στο άνοιγμα που επιχειρεί προς το Κέντρο.

Άλλοι θεωρούν ότι η στάση Πολάκη βοηθά το Μαξίμου, επειδή διατηρεί το κλίμα πόλωσης και τους υψηλούς τόνους που έχει ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ για να πάει στην εκλογική αναμέτρηση με τη Ν.Δ., με την προϋπόθεση ότι οι εκλογές θα γίνουν Μάιο ή και νωρίτερα και όχι τον Οκτώβριο.

Σε κάθε περίπτωση, στην πίεση που δέχεται το Μαξίμου να νομιμοποιήσει ή όχι την ενέργεια του κ. Πολάκη να ηχογραφήσει την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον κ. Στουρνάρα -του οποίου η αμηχανία με βάση τα όσα διέρρευσε ο υπουργός σε φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα ήταν έκδηλη- η απάντηση θα είναι αυτή που δίνει ο κ. Τσίπρας δημοσίως κάθε φορά που ο κ. Πολάκης εκτρέπεται. Ότι μπορεί κάποιες φορές να μη συμφωνεί με το προσωπικό του ύφος, αλλά συμφωνεί με την ουσία των θέσεών του.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή