«Όχι» από Γαλλία και Γερμανία στην απαίτηση του Τραμπ για τους αιχμάλωτους τζιχαντιστές

Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2019 12:43
UPD:12:46
EPA/ETIENNE LAURENT
A- A A+

Στη γραμμή της Γερμανίας, η οποία κατέστησε σαφές διά του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας ότι αξίωση του Ντόναλντ Τραμπ να «πάρουν πίσω» οι ευρωπαϊκές χώρες περίπου 800 τζιχαντιστές που κρατούνται στη Συρία θα είναι «εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί», κινείται και η Γαλλία.

Στο Παρίσι, η υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι προς το παρόν η Γαλλία δεν θα ανταποκριθεί στη απαίτηση του Ντόναλντ Τραμπ.

«Υπάρχει τώρα μία νέα γεωπολιτική συγκυρία, με την αμερικανική αποχώρηση. Προς το παρόν, δεν αλλάξουμε την πολιτική μας. Σε αυτό το στάδιο, η Γαλλία δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του Τραμπ», δήλωσε η Νικόλ Μπελουμπέ.

Η πολιτική της γαλλικής κυβέρνησης συνίσταται στην κατηγορηματική άρνηση επαναπατρισμού των τζιχαντιστών μαχητών και των συζύγων τους. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ λε Ντριάν τους χαρακτήρισε «εχθρούς» της χώρας που πρέπει να δικασθούν είτε στην Συρία , είτε στο Ιράκ. Το Παρίσι ασχολείται με τον επαναπατρισμό ανηλίκων σε μία κατά περίπτωση βάση.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σήμερα από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συναντώνται για να συζητήσουν μεταξύ άλλων «την κατάσταση στην Συρία, ειδικότερα τις τελευταίες εξελίξεις επί του πεδίου», σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τους Ευρωπαίους να δεχθούν τις εκατοντάδες των πολιτών τους που κρατούνται στη Συρία ως μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Η τύχη ωστόσο των ξένων μαχητών που κρατούνται από τις κουρδικές δυνάμεις δεν έχει αποφασισθεί. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται Γάλλοι, Γερμανοί, Ιρλανδοί, Ιταλοί, Βρετανοί, Βέλγοι και Καναδοί. Οι άνδρες βρίσκονται στην φυλακή, οι γυναίκες και τα παιδιά βρίσκονται σε καταυλισμούς.

Μία επιστροφή θα ήταν δυνατή μόνο «εάν μπορέσουμε να εγγυηθούμε ότι τα πρόσωπα αυτά θα σταλούν αμέσως εδώ ενώπιον ενός δικαστηρίου και ότι θα τεθούν υπό κράτηση», δήλωσε χθες το βράδυ ο Μαας στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Για να γίνει αυτό «χρειαζόμαστε δικαστική συνδρομή και αυτό δεν έχει ακόμη συμβεί», πρόσθεσε εξηγώντας ότι υπό τις συνθήκες αυτές ο επαναπατρισμός «είναι εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιηθεί».

Το Βερολίνο θέλει «να υπάρξει συνεννόηση με την Γαλλία και την Βρετανία για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουμε», είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Στο Βέλγιο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κεν Γκέενς ζήτησε χθες «ευρωπαϊκή λύση» στο θέμα, ζητώντας «ήρεμη σκέψη και εξέταση της λύσης που θα εμπεριέχει το μικρότερο ρίσκο στον τομέα της ασφάλειας».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, DPA, Reuters, AFP

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή