Πέθανε η Νίκη Γουλανδρή

Σάββατο, 09 Φεβρουαρίου 2019 15:24
UPD:11/02/2019 17:59
A- A A+

Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα του Σαββάτου η ζωγράφος και φιλάνθρωπος Νίκη Γουλανδρή, σε ηλικία 94 ετών. Η κηδεία της θα γίνει την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, στην Κηφισιά.

Η Ελληνίδα ζωγράφος, η οποία είχε γεννηθεί το 1925, κατείχε διεθνή φήμη, ενώ το 1991 ανακηρύχθηκε και γυναίκα της Ευρώπης. Μαζί με το σύζυγό της Άγγελο Γουλανδρή, δημιούργησαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Ίδρυμα ΓΑΙΑ, αφιερώνοντας έτσι όλη τους την περιουσία στο κοινό καλό.

Από πολύ νέα αφιέρωσε τη ζωή της στην μάθηση, στον στοχασμό και στην επιστήμη. Με την συνεχή υποστήριξη του συζύγου της Άγγελου Γουλανδρή, καλλιέργησε το ερευνητικό της πνεύμα και έμεινε αδιάφορη σε ιδεολογίες που θεωρούσε εφήμερες και απηρχαιωμένες. Πάντοτε πίστευε ότι ο κόσμος χρειάζεται νέες αξίες προκειμένου να επιτευχθεί η απαραίτητη ισορροπία μεταξύ του ανθρώπου και της κοινωνίας.

Η ίδια και ο σύζυγος της, θεωρούνται πρωτοπόροι στη σκέψη και στην πράξη. Με την ίδρυση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή το 1964, ως κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης, τέθηκαν επί κεφαλής της μάχης για τη διάσωση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της επαναφοράς του ανθρώπου σε ένα νέο κώδικα αξιών.

Η Νίκη Γουλανδρή σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης, στην Πολιτειολογία και στην Φιλοσοφία με τους φιλοσόφους Horkheimer και Adorno.

Οι σταθμοί της ζωής της

1964: Με τον σύζυγό της Άγγελο Γουλανδρή, ίδρυσαν το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Το Μουσείο αποτελεί σήμερα σημαντικό κέντρο οικολογικής έρευνας και εκπαίδευσης.

1974-1975: Υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών στην κυβέρνηση Καραμανλή με ιδιαίτερη αποστολή την μέριμνα των 200.000 προσφύγων της Κύπρου.

1975-1981: Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης.

1989-1991: Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

1980-2002: Πρόεδρος του Σωματείου «Σώστε τα Παιδιά».

1992-1995: Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ερευνών Διεθνούς Ανάπτυξης (IDCR) του Καναδά.

1992: Μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπίας στην Συνδιάσκεψη του Ρίο.

1993-96: Μέλος της 12μελούς Διεθνούς Επιτροπής για τον Πολιτισμό και την Ανάπτυξη, υπό την Προεδρία του κ. Perez de Cuellar.

1996: Πρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

2003: Μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Διάσκεψης του Johannesburg

Ο αποχαιρετισμός του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας: Αντίο Κυρία Νίκη...

Η αντιπρόεδρος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Φαλή Βογιατζάκη, σε ανάρτησή στη σελίδα του Μουσείου στο Facebοοκ, γράφει: «Με λύπη σας ανακοινώνουμε ότι η Πρόεδρός μας Νίκη Γουλανδρή έφυγε από τη ζωή σήμερα Σάββατο, τα ξημερώματα. Η κηδεία της θα γίνει την Τρίτη στις 12 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κηφισιάς. Θα τη θυμόμαστε πάντα με αγάπη και σεβασμό. Η ανάμνησή της πάντα ας μας εμπνέει».

Συλλυπητήρια του Προέδρου της Βουλής

Τα θερμά συλλυπητήριά του για τον θάνατο της Νίκης Γουλανδρή, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

«Η Νίκη Γουλανδρή υπήρξε πρότυπο ενεργού πολίτη με πολυσχιδή κοινωνική δράση και έντονη περιβαλλοντική ευαισθησία, που αποτυπώνεται στο έργο ζωής της, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, που ίδρυσε από κοινού με το σύζυγό της Άγγελο Γουλανδρή το 1965. Εμβληματικό έργο της, παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές είναι η ζωγραφική απεικόνιση της ελληνικής χλωρίδας, αφού, ως διεθνώς αναγνωρισμένη βοτανική ζωγράφος, έχει αποτυπώσει περίπου 800 ελληνικά φυτά» δήλωσε ο κ. Βούτσης και σημείωσε: «Η Νίκη Γουλανδρή διετέλεσε υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών στην πρώτη μεταπολιτευτική κυβέρνηση, επίτιμη αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (1975–80), και μέλος της Διεθνούς Επιτροπής για τον Πολιτισμό και την Εξέλιξη της UNESCO. Το 1990 τιμήθηκε με το Global 500 του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών το 1990, με το οποίο αναγνωρίστηκε διεθνές το πολυσχιδές έργο της για τη διάσωση και αποτύπωση του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρας μας, ενώ το 1991 επελέγη ως "Γυναίκα της Ευρώπης" από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την πρωτοπόρα δράση της που συνδύασε την περιβαλλοντική επαγρύπνηση, με την προβολή των πολιτιστικών αξιών, ενώ είχε αναγορευτεί επίτιμη διδάκτωρ φιλοσοφίας του σουηδικού Πανεπιστημίου της Ουψάλα», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Βούτσης.

Δήλωση της κας Όλγας Κεφαλογιαννη

«Η Νίκη Γουλανδρή υπήρξε μια σπουδαία Ελληνίδα.
Μια εμβληματική προσωπικότητα της σύγχρονης Ελλάδας, με διεθνή εμβέλεια και αναγνώριση της προσφοράς της.
Κοσμοπολίτισα, λογιώτατη, μεγάλη ευεργέτιδα, αφιέρωσε τη ζωή της στο κοινωνικό σύνολο, στον πολιτισμό, τα γράμματα και τις τέχνες. Το έργο που αφήνει πίσω της συγκροτεί μια ανεκτίμητη εθνική κληρονομιά».

Δήλωση της κας Φώφης Γεννηματά

«Πενθούμε την απώλεια μιας εξαιρετικής Ελληνίδας. Μιας γυναίκας δυναμικής, λόγιας, με ευγένεια ψυχής και ευρύτητα οριζόντων. Μιας γυναίκας που πάντα ήταν πιο μπροστά από την εποχή της» αναφέρει σε δήλωσή της για τον θάνατο της Νίκης Γουλανδρή, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. «Η προσφορά της στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ευαισθητοποίηση των πολλών για τα οικολογικά ζητήματα της εποχής μας, στην ανάδειξη της πολιτισμικής φυσιογνωμίας του τόπου μας σε συνδυασμό με την μελέτη της φύσης αποτελεί παρακαταθήκη για όλους. Θα τιμήσουμε την μνήμη της με την αμέριστη στήριξη μας στο έργο της» επισημαίνει η κ. Γεννηματά.

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Τα θερμά συλλυπητήριά του εκφράζει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για τον θάνατο της ζωγράφου Νίκης Γουλανδρή, διεθνούς φήμης για το φιλανθρωπικό της έργο και τους αγώνες της για την προστασία του περιβάλλοντος.

Πνεύμα ανήσυχο και στοχαστικό, δημιούργησε με τον σύζυγό της Άγγελο Γουλανδρή, το 1964, το πρωτοποριακό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Ίδρυμα ΓΑΙΑ, προσφέροντας όλη τους την περιουσία στο κοινό καλό και συνδέοντας οικολογικούς στόχους με πολιτιστικές αξίες.

Στο πλούσιο επιστημονικό της βιογραφικό ξεχωρίζουν οι μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επιστήμη και τη Φιλοσοφία, στο Πανεπιστήμιο Φρανκφούρτης, υπό την επίβλεψη των φιλοσόφων Τέοντορ Αντόρνο και Μαξ Χορκχάιμερ. Ήταν, επίσης, επίτιμη διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στη Σουηδία.

Από τις πολλές τιμητικές θέσεις και διακρίσεις που έλαβε, να σημειώσουμε ότι ήταν μέλος της Διεθνούς Επιτροπής για τον Πολιτισμό και την Εξέλιξη της UNESCO, νικήτρια του βραβείου Global 500 του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, το 1990, ενώ το 1991 ανακηρύχθηκε «Γυναίκα της Ευρώπης» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κίνημα.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς