Βουλή: Σε εξέλιξη η συζήτηση για την κύρωση ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Παρασκευή, 08 Φεβρουαρίου 2019 18:11
UPD:19:05
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Με αλλεπάλληλες ομιλίες βουλευτών συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, που θα ολοκληρωθεί απόψε με ονομαστική ψηφοφορία επί του σχεδίου νόμου για την «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βόρειου Ατλαντικού (ΝΑΤΟ) για την προσχώρηση της Βόρειας Μακεδονίας».

Ανεξάρτητοι Έλληνες και Χρυσή Αυγή κατέθεσαν ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, που απορρίφθηκαν με ευρεία πλειοψηφία.

Στη διάρκεια της συζήτησης ο ΣΥΡΙΖΑ υπεραμύνθηκε της Συμφωνίας των Πρεσπών και κατηγόρησε τη ΝΔ για «υποταγή στον τυχοδιωκτισμό της ακροδεξιάς της πτέρυγας», ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση μίλησε για «παράδοση» από την κυβέρνηση «του ισχυρότερου διπλωματικού διαπραγματευτικού όπλου της χώρας».

Μ. Κόλλια-Τσαρουχά: Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να αποτρέψουμε την κλοπή του ονόματος Μακεδονία

«Η συνείδησή μας μας επιβάλλει να μη δεχτούμε καμία συμφωνία κάτω από το κίβδηλο όνομα 'Μακεδονία'. Καλούμε όλους τους συναδέλφους, έστω και την ύστατη στιγμή, να μη δεχθούν καμία νομιμοποίηση και να μην κάνουν το λάθος να στηρίξουν την προσχώρηση στο ΝΑΤΟ της γείτονας χώρας». Αυτό τόνισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μαρία Κόλια-Τσαρουχά, κατά τη συζήτηση στη Βουλή.

«Καμία μεθόδευση δεν θα νομιμοποιήσει τα πολιτικά τρυκ που απεμπολούν ένα ισχυρό διαπραγματευτικό μας επιχείρημα. Προφανώς οι ΑΝΕΛ, σεβόμενοι τον ελληνικό λαό, αρνούμαστε να στηρίξουμε την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Μόνο ο λαός μπορεί να το αποφασίσει - γι' αυτό ζητάμε δημοψήφισμα, ή την κύρωση της Συμφωνίας από 180 βουλευτές» υπογράμμισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ. 

«Καμία νομιμοποίηση δεν υπάρχει για τη στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και το θέμα αυτό για εμάς δεν θα κλείσει. Ακόμα και αν όλος ο πλανήτης δεχθεί την κλοπή του ονόματος, θα βρει τρόπο να εμφανιστεί ξανά, γιατί καμία συμφωνία δεν θα κρύψει ότι η Μακεδονία ήταν και είναι μόνο ελληνική. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να εμποδίσουν την κύρωση του πρωτοκόλλου. Εμείς με κάθε τρόπο, μέσα και έξω από το Κοινοβούλιο, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να αποτρέψουμε την κλοπή του ονόματος Μακεδονία. Και να είστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε. Γιατί μόνο η αλήθεια βρίσκεται πάντα στη πλευρά της Ιστορίας» είπε η κ. Τσαρουχά.

Η ίδια επιτέθηκε στους βουλευτές που αποχώρησαν από τους ΑΝΕΛ και στηρίζουν τη Συμφωνία, κατηγορώντας τους ότι δεν σέβονται τη ψήφο του ελληνικού λαού. Ακόμα, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «υπόγεια στηρίζει τη συμφωνία, άμεσα ή έμμεσα», ενώ τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση τρεις φορές δεν αποδέχθηκε τις προτάσεις των ΑΝΕΛ για να ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, κι αυτό όπως είπε, θα καταγραφεί στην Ιστορία.

«Οι κίνδυνοι δεν προέρχονται από τη γλώσσα και τη ταυτότητα. Τους κινδύνους τους δημιουργεί η παραχώρηση του ονόματος Μακεδονία και η νομιμοποίησή του με τη συμφωνία που κατοχυρώνει τον αλυτρωτισμό» σημείωσε μεταξύ άλλων η Μαρία Κόλια-Τσαρουχά.

Β. Κικίλιας: Ο ΣΥΡΙΖΑ εκχώρησε ταυτότητα, γλώσσα και εθνότητα

«Η Νέα Δημοκρατία δεν ψηφίζει το Πρωτόκολλο ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, γιατί η συμφωνία των Πρεσπών καταστρέφει μια "ιερή" συμφωνία που είχαν κάνει όλα τα κόμματα για πολλά χρόνια. Αυτή η εθνική ενότητα διερράγη, με την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να εκχωρήσει ταυτότητα, γλώσσα και εθνότητα» τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι επέλεξε να εντάξει τα εθνικά θέματα στη στρατηγική του για τις εκλογές του 2019.

«Βάζοντας πάνω από όλα την επέκταση της θέσης του στο πρωθυπουργικό έδρανο για λίγους μήνες, ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι η δύναμη που αντλεί από μεγάλα εξωτερικά συμφέροντα τού δίνει το δικαίωμα να μιλά για επίλυση του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών. Προσδοκά κομματικά οφέλη, υποθηκεύοντας τα εθνικά μας δίκαια στο διηνεκές» υποστήριξε ο Βασίλης Κικίλιας, σημειώνοντας ότι «η απόφασή σας γεννά μη αναστρέψιμα και ζημιογόνα για τη χώρα πολιτικά προϊόντα. Κανείς δε μπορεί να παραγνωρίσει τη ζημιά που έχει γίνει».

Αναφερόμενος στις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν με την είσοδο της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο τομεάρχης Άμυνας της Ν.Δ. είπε ότι έτσι δημιουργείται ένας ακόμα σύμμαχος της Τουρκίας εντός του ΝΑΤΟ, μετά την Αλβανία.

«Αν εμείς θέλουμε να εντάξουμε το αεροδρόμιο της Λήμνου ως νατοϊκή βάση, προσδοκώντας σε οφέλη από αυτό, μπορούμε αν τρία κράτη-μέλη είναι απέναντί μας; Αν στην κατά τους Τούρκους αποστρατικοποιημένη ζώνη εμείς θέλουμε να κάνουμε στρατιωτικές ασκήσεις, μπορούμε αν αυτοί είναι απέναντί μας; Δεν ακούσατε τα συγχαρητήρια του Τούρκου προέδρου και του Τούρκου πρωθυπουργού και τις ευχαριστίες των Σκοπιανών αξιωματούχων προς την Τουρκία; Δεν μπορείτε να καταλάβετε το προφανές, ότι αλλάζουν τα γεωστρατηγικά δεδομένα;» ρώτησε απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς βουλευτές.

Ν. Ξυδάκης: Επιμόλυνση της ΝΔ από το ακροδεξιό underground της παλαιάς δεξιάς πολυκατοικίας

«Η ΝΔ έχει μπει σε ακροδεξιά διολίσθηση» είπε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης.

«Απορώ για την πλήρη εγκατάλειψη μιας παράδοσης διπλωματικού ρεαλισμού, τουλάχιστον κατά τη Μεταπολίτευση, η οποία χαρακτήρισε και τη συντηρητική παράταξη και την παράταξη του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες σε κρίσιμες φάσεις έδειξαν σύνεση» σημείωσε και σχολίασε: «Στο παρελθόν υπήρχε μια στρατηγική, μια κατεύθυνση, ξέραμε πού πάμε και - σε γενικές γραμμές - αυτά που είπε και έπραξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και αυτά που είπε κι έπραξε ο Ανδρέας Παπανδρέου, έδιναν τη μεγάλη εικόνα. Και στη δεκαετία του 2000, ο Κώστας Καραμανλής και η Ντόρα Μπακογιάννη, στο επίμαχο ζήτημα του Μακεδονικού, έβαλαν ένα πλαίσιο και ξέραμε πού βαδίζουμε».

Ωστόσο, όπως υποστήριξε, η εικόνα σήμερα είναι διαφορετική: «Τώρα, όμως, στον βωμό μιας ψηφοθηρικής λύσσας κι ενός ιδιότυπου ρεβανσισμού, που δεν είναι μόνο εκλογοθηρικός, η συντηρητική παράταξη είναι σε ακροδεξιά διολίσθηση, με ιδεολογικό πυρήνα. Όμως, δεν είναι αυτή η πολιτική ούτε του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ούτε καν του Ευάγγελου Αβέρωφ, δεν είναι η πολιτική του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, δεν είναι η πολιτική του Κώστα Καραμανλή και της Ντόρας Μπακογιάννη. Έχει επισυμβεί μια επιμόλυνση της ΝΔ από το ακροδεξιό underground της παλαιάς δεξιάς πολυκατοικίας, από το ΛΑΟΣ και από τον αμετανόητο ρεβανσιστή Αντώνη Σαμαρά».

«Η ΝΔ μπορεί να ψηφοθηρεί, αλλά δεν μπορεί να φλερτάρει με όλα τα μοτίβα του φασισμού, στα οποία γίνεται μαζική χρήση από την ευρωπαϊκή ακροδεξιά» υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Θ. Παφίλης: ΑμερικανοΝΑΤΟϊκός πρωταθλητής η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται σε αμερικανοΝΑΤΟϊκό πρωταθλητή, στον καλύτερο συνήγορο της πιο δολοφονικής μηχανής που γνώρισε η ανθρωπότητα, το ΝΑΤΟ, και επιβεβαιώνει την Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σύμφωνα με την οποία «η Ελλάδα είναι αφοσιωμένος εταίρος στην προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ εντός και εκτός Ελλάδας και αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στην ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ» τόνισε στην ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

«Αποκαλυφθήκατε» είπε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, που, όπως είπε, «βαφτίζει τους φονιάδες σε παράγοντα ειρήνης και ασφάλειας» και αποκαλεί το ΝΑΤΟ «σύστημα ασφάλειας και άμυνας».

Ο κ. Παφίλης είπε ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τολμά και λέει ότι υπηρετεί τις αξίες της Αριστεράς και τολμά να πιάνει στο στόμα του τον Νίκο Μπελογιάννη, «τον ήρωα κομμουνιστή που εκτελέστηκε με εντολή του Πάιατ της εποχής, του Πιουριφόϊ».

Χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «ύπουλα τοξικό», γιατί «κουβαλάτε ακόμα το όνομα αριστερός που είναι ασύμβατο με αυτά που κάνετε» και γιατί καλλιεργεί στη νέα γενιά την υποταγή στη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού.

Υποστήριξε, επίσης, ότι «όσο πλυντήριο του ΝΑΤΟ» και να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα ξεπλύνει το αίμα», ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει ενσωματώσει κι αναπαράγει όλη την επιχειρηματολογία της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ παλιότερα και όλων των αστικών δυνάμεων για το ΝΑΤΟ και τη θέση της χώρας.

Αναφερόμενος στον ισχυρισμό της κυβέρνησης, όπως ανέφερε, περί άσκησης εκ μέρους της «φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής», είπε ότι η κυβέρνηση υπέγραψε όλες τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ κι αυτή του πρώτου πυρηνικού πλήγματος, συμμετέχει σε όλα τα στρατιωτικά σενάρια και τις στρατιωτικές ασκήσεις και του ΝΑΤΟ που δεν υπηρετούν καθόλου την άμυνα της χώρας και τις οποίες πληρώνει με εκατομμύρια ο λαός και ταυτόχρονα έχει «σπείρει τη χώρα με αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις δίνοντας και νέες».

Μ. Γεωργιάδης: Δεν κυρώνουμε την προσχώρηση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Για πολλά σκοτεινά σημεία στη Συμφωνία των Πρεσπών, τα οποία - όπως είπε- η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει πολύ σοβαρά, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης.

Υποστήριξε ότι η Συμφωνία «είναι αποτέλεσμα μειοδοσίας» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι «αγνόησε τους πολιτικούς αρχηγούς, τον ελληνικό λαό και τη Βουλή και την πέρασε με δανεικούς, πρόθυμους και αποστάτες, διαλύοντας Κοινοβουλευτικές Ομάδες και παρατάξεις».

«Με έναν τρόπο θα απαλλαγούμε από όλα αυτά τα φαινόμενα των παραλογισμών, των δανεικών, τις μεταγραφές, τις επιστολές από πρόθυμους να λένε ναι σε όλα, τους εκβιασμούς και τους χρηματισμούς. Με εκλογές» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

«Εμείς, στην Ένωση Κεντρώων, ποτέ δεν θα αποδεχτούμε όνομα για τα Σκόπια που θα περιλαμβάνει την ιερή λέξη Μακεδονία ή παράγωγό της. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για την ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και φυσικά δεν κυρώνουμε την προσχώρηση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ» κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων».

Στ. Καλαφάτης: Η κυβέρνηση ποδοπατά τη βούληση της πλειονότητας των Ελλήνων

Η σημερινή κυβέρνηση «θέλησε μόνο να ποζάρει σαν ντελιβεράς ξένων επιδιώξεων, να αποδείξει πόσο βολική είναι για τα συμφέροντά τους» ανέφερε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης.

Όπως σημείωσε, «η διαδικασία της κύρωσης υπαγορεύεται και επιβάλλεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών… Είναι εκτελεστικό τμήμα μίας Συμφωνίας που η ΝΔ καταψήφισε. Για αυτό ακριβώς η θέση μας είναι αρνητική. Δεν κυρώνουμε το Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, διότι διαφωνούμε με τη Συμφωνία που το πρόβλεψε και το επιβάλλει. Δεν το κυρώνουμε, διότι αρνούμαστε να συμπράξουμε στο έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος της Μακεδονίας μας». Ταυτόχρονα, κατέστησε σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία δεν δέχεται ερμηνείες της Συμφωνίας των Πρεσπών, σύμφωνα με τις οποίες «η Ελλάδα δεσμεύεται να μην αντιταχθεί στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ». «Από εμάς δεν πρόκειται να υπάρξει - το είπε ξεκάθαρα ο πρόεδρος της ΝΔ - καμία υποχώρηση. Δεν πρόκειται να δεχτούμε να έχει η Ελλάδα λιγότερα δικαιώματα από τους εταίρους μας. Δεν πρόκειται να δεχτούμε ούτε να ανοίξει, ούτε να κλείσει ποτέ, κανένα από τα 35 κεφάλαια της ενταξιακής διαδικασίας εάν δεν ικανοποιούνται οι θέσεις της Ελλάδας» πρόσθεσε.

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση εκχωρεί στους Σκοπιανούς όνομα, ταυτότητα και γλώσσα, μόνο και μόνο για τους βάλει μια ώρα αρχύτερα στο ΝΑΤΟ. Βιάζει τη Δημοκρατία, ποδοπατά τη βούληση της πλειονότητας των Ελλήνων. Έφτασε στο σημείο να βρίζει τους Έλληνες και πανηγυρίζει για τον έπαινο των νατοϊκών. Έφτασε στο σημείο να ρωτά αν ξέρουμε τι λένε οι ξένοι ηγέτες στις μεταξύ τους συναντήσεις, για τη στάση του καθενός μας. Ναι, ξέρουμε. Εκφράζουν ικανοποίηση διότι ο Αλέξης Τσίπρας δέχτηκε όλα όσα απέρριπταν όλοι οι προκάτοχοί του. Πανηγυρίζουν για τον όψιμο νατοϊκό σύντροφο. Και ομολογούν, βέβαια, ότι δεν κατάφεραν να αποσπάσουν το "ναι" από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως δεν κατάφεραν να το αποσπάσουν ούτε από τον Αντώνη Σαμαρά, ούτε από τον Κώστα Καραμανλή» είπε ο κ. Καλαφάτης.

Γ. Μαυρωτάς: Το Ποτάμι πλήρωσε τη συνέπεια και την τόλμη του

«Επειδή άκουσα τελευταία πολλές φορές τη λέξη "προδοσία", "ξεπούλημα", ας θυμίσω και εγώ τις λέξεις "υποκρισία", "στρουθοκαμηλισμός"», ανέφερε στην Ολομέλεια ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς.

«Με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο καθένας θα πρέπει να αναλογιστεί και τις ευθύνες του. Και ο ΣΥΡΙΖΑ που έβαλε τη Συμφωνία στο μικροκομματικό παιχνίδι για να διεμβολίσει τη ΝΔ, και η ΝΔ που επανήλθε στο άγονο "η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική", απομακρυνόμενη από εκεί που άφησε το θέμα, το 2008, με τη σύνθετη ονομασία erga omnes» σημείωσε.

Όπως συμπλήρωσε, «η σκληρή δεξιά κέρδισε κατά κράτος τη φιλελεύθερη συνιστώσα της ΝΔ. Αντίστοιχα, στο ΚΙΝΑΛ, το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ επικράτησε κατά κράτος του εκσυγχρονιστικού που, με λίγες εξαιρέσεις, σώπασε, στο όνομα της ενότητας. Το Ποτάμι πλήρωσε τη συνέπεια και την τόλμη του, με τη διάλυση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Δεν έκανε μια βολική μεταβολή από τις θέσεις του όταν ήρθε η ώρα του διά ταύτα».

«Ήμασταν πρόθυμοι όχι να στηρίξουμε την κυβέρνηση, όπως έλεγαν ανοήτως οι στρατευμένοι δημοσιογράφοι μία εβδομάδα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που καταψήφισαν την κυβέρνηση, αλλά πρόθυμοι να βάλουμε το εθνικά επωφελές πάνω από το κομματικό όφελος» τόνισε ο κ. Μαυρωτάς.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή