Νέα συνάντηση Μέι- Γιούνκερ την Πέμπτη

Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2019 17:54
UPD:17:57
REUTERS/YVES HERMAN
A- A A+

Βαλίτσες για τις Βρυξέλλες ετοιμάζει και πάλι η Τερέζα Μέι. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα συναντηθεί εκ νέου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και θα του παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο, με το οποίο ευελπιστεί να κάμψει τις αντιστάσεις των Ευρωπαίων, αλλά και πρωτίστως να εξασφαλίσει τη στήριξη της βρετανικής Βουλής, προκειμένου να αποφευχθεί αυτό που όλοι απεύχονται: ένα no deal και άτακτη έξοδος της Βρετανίας από την κοινότητα στις 29 Μαρτίου. 

Από το Μπέλφαστ, όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη, η κ. μέι, τόνισε πως με βάση το υφιστάμενο σχέδιο για το backstop στα ιρλανδικά σύνορα, δεν μπορεί να περάσει η Συμφωνία Αποχώρησης από την Βουλή των Κοινοτήτων. «Μπορώ να περάσω τη Συμφωνία από τη Βουλή μόνο εάν υπάρξουν νομικές αλλαγές στο backstop» επανέλαβε. 

Η Ε.Ε. αποκλείει την όποια επαναδιαπραγμάτευση και δηλώνει επισήμως ανοιχτή μόνο σε «πρόσθετες διαβεβαιώσεις» για το backstop και όχι σε τροποποίηση της Συμφωνίας. Ωστόσο η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, εξέφρασε την πεποίθηση χθες πως μπορεί να υπάρξει ένας«δημιουργικός συμβιβασμός» στο θέμα  του backstop, ενώ και σήμερα επανέλαβε πως υπάρχει ακόμη χρόνος για άρση του αδιεξόδου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μέι δεν προβλέπεται να συναντηθεί με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ε.Ε. για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος και θεωρείται αμετακίνητος από το Λονδίνο. 

naftemporiki.gr  με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή