Brexit: «Δημιουργικό συμβιβασμό» στο backstop επιδιώκει η Μέρκελ

Δευτέρα, 04 Φεβρουαρίου 2019 16:58
UPD:17:10
REUTERS/AXEL SCHMIDT
A- A A+

Την ανάγκη για έναν «δημιουργικό συμβιβασμό» στο μεγάλο «αγκάθι» του backstop για τα ιρλανδικά σύνορα, που θα βοηθήσει την Τερέζα Μέι να εξασφαλίσει τη στήριξη της Βουλής για τη συμφωνία του Brexit υπογράμμισε η Άγκελα Μέρκελ. Ξεκαθάρισε πάντως ότι και η ίδια είναι αντίθετη σε μία επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης, επιμένοντας έτσι στην επίσημη γραμμή της Ε.Ε. 

«Υπάρχουν σίγουρα επιλογές για τη διατήρηση της ακεραιότητας της ενιαίας εσωτερικής αγοράς, ακόμη και εάν η Βόρεια Ιρλανδία δεν είναι μέρος της, επειδή είναι μέρος της Βρετανίας, αλλά και την ίδια ώρα να ανταποκριθούμε στην επιθυμία για, ει δυνατόν, μηδενικούς συνοριακούς ελέγχους» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος ερωτηθείσα σχετικά στο Τόκιο, όπου συναντήθηκε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίντζο Άμπε.  

«Για να λύσουμε αυτό το θέμα πρέπει να είμαστε δημιουργικοί και να ακούμε ο ένας τον άλλο. Τέτοιου είδους συζητήσεις μπορεί και πρέπει να γίνονται» πρόσθεσε. 

Σημειώνεται ότι το Βερολίνο έχει επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία του για ένα no deal και τον αντίκτυπο που θα είχε συνολικά στην ευρωπαϊκή οικονομία. Το ίδιο ισχύει και για την Ιαπωνία, της οποίας οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ισχυρή παρουσία σε βρετανικό έδαφος.

Σε μία πρόσφατη εξέλιξη η Nissan αποφάσισε να εγκαταλείψει τα σχέδια για νέα γραμμή παραγωγής στη Βρετανία, επικαλούμενη το Brexit και την αβεβαιότητα για τη μορφή, που θα λάβει.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Euractiv

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή