Είναι δυνατή η χρήση της υπάρχουσας τεχνολογίας για την επίλυση του ζητήματος των μετά-Brexit συμφωνιών για το σύνορο μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Νταβίντ. Η χρήση της τεχνολογίας στα σύνορα αναφέρεται σε μέσα, όπως κάμερες και υπολογιστικά συστήματα, τα οποία θα μπορούσαν να απλοποιήσουν τους ελέγχους, κατά το πρότυπο των συνόρων Νορβηγίας - Σουηδίας.
Την Τρίτη οι βουλευτές κάλεσαν την πρωθυπουργό Μέι να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να βρει μια εναλλακτική για το λεγόμενο backstop, μια ασφαλιστική δικλίδα για τη διατήρηση ενός ανοιχτού συνόρου Ηνωμένου Βασιλείου-Ιρλανδίας αν η Βρετανία και η Ε.Ε. αποτύχουν να καταλήξουν σε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία εμπορίου.
«Μπορεί να γίνει. Μπορούμε να μην έχουμε σκληρό σύνορο στη νήσο της Ιρλανδίας και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την υπάρχουσα τεχνολογία, είναι απολύτως δυνατό. Το μόνο που λείπει είναι λίγη καλή θέληση από την πλευρά της Ε.Ε.», είπε ο Τζαβίντ στην τηλεόραση του BBC.
Η Νορβηγία και η Σουηδία έχουν ένα από τα πιο προηγμένα από τεχνολογικής άποψης σύνορα στον κόσμο. Η Νορβηγία δεν είναι μέλος της Ε.Ε. (αν και βρίσκεται στην ενιαία αγορά). Τα σύνορα με τη Σουηδία είναι τα μεγαλύτερα χερσαία σύνορα της Ε.Ε.
Τα αυτοκίνητα περνούν από σταθμούς εξοπλισμένους με ειδικές κάμερες, οι οποίες αναγνωρίζουν τις πινακίδες κυκλοφορίας. Μέσω ειδικών υπολογιστικών συστημάτων δηλώνονται επίσης τα αγαθά στο τελωνείο, προτού αομακρυνθούν από τις αποθήκες. Σε κάθε περίπτωση, τα φορτηγά τα οποία μεταφέρουν προϊόντα είναι υποχρεωμένα να σταματούν για ελέγχους.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η Ε.Ε. έχει απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να αντικατασταθεί το backstop με τεχνολογικά μέσα ελέγχου στα σύνορα.
naftemporiki.gr