Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στα διεθνή μέσα ενημέρωσης

Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019 16:02
UPD:18:35
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Με έκτακτες ειδήσεις μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

«Η ελληνική ψηφοφορία βάζει τέλος σε μία διαμάχη 27 ετών», μετέδωσε πρώτο το BBC, προσθέτοντας ότι η «μη δημοφιλής» συμφωνία για τη μετονομασία της γειτονικής ΠΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία πέρασε με ισχνή πλειοψηφία από την ελληνική Βουλή.

Το Bloomberg την ίδια ώρα σχολιάζει πως ο Αλέξης Τσίπρας βγαίνει ενισχυμένος από τη νίκη στο θέμα της Μακεδονίας, ύστερα από μία εβδομάδα θυελλώδους αντιπαράθεσης:  Για τη μεγαλύτερη επιτυχία εξωτερικής πολιτικής του Τσίπρα κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ενώ προειδοποιεί πως παρά την κύρωση της Συμφωνίας η διαμάχη για το όνομα της γειτονικής χώρας θα μπορούσε να αναζωπυρωθεί εκ νέου. 

«Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Παρασκευή τη συμφωνία που επιλύει τη διαμάχη για το όνομα της “Μακεδονίας”», γράφει η επίσης γερμανική FAZ, επισημαίνοντας ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κυριάρχησε παρά την έντονη αντίδραση».

«Το ελληνικό κοινοβούλιο κυρώνει τη συμφωνία για το όνομα Μακεδονία», μεταδίδει και το Reuters. Επισημαίνοντας και το πρακτορείο ότι η ελληνικό ψήφος τερματίζει τη διαμάχη Αθήνας – Σκοπίων, σημειώνει ότι το ελληνικό «ναι» «ξεμπλοκάρει τις επί δεκαετίες προσδοκίες της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας να ενταχθεί στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ».

«Οι Έλληνες βουλευτές ψήφισαν υπέρ μίας ιστορικής συμφωνίας για την νέα ονομασία της “Μακεδονίας”, σηματοδοτώντας έναν διπλωματικό θρίαμβο για τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και ξεσηκώνοντας διαδηλώσεις, με σκοπό να μπει τέλος σε μία από τις επίμονες διπλωματικές διαμάχες στον κόσμο», αναφέρει σε τηλεγράφημά του το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τις εξελίξεις στην Ελλάδα παρακολουθούν στενά και τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, με τα πρακτορεία TASS και Ria Novosti να μεταδίδουν αμέσως την είδηση της κύρωσης της Συμφωνίας. «Η ελληνική Βουλή επικύρωσε τη Συμφωνία Αθηνών και Σκοπίων για τη μετονομασία της πρώην ΠΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία».

Η ΑΥΓΗ ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΆΣ
Αρκετά διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως οι «New York Times», προεξοφλούσαν με σημερινά δημοσιεύματά τους την έγκριση της συμφωνίας, παρά τις αντιδράσεις των πολιτών.

«Οι Έλληνες βουλευτές ετοιμάζονται να επικυρώσουν μία ιστορική συμφωνία που θα επιτρέψει τη “Μακεδονία”, τον βόρειο γείτονα της χώρας, να αλλάξει το όνομά του», μετέδιδε η ανταποκρίτρια της «Guardian» στην Αθήνα Χελένα Σμιθ.

Με εκτενή δημοσιεύματα για την αναμενόμενη κύρωση της συμφωνίας κυκλοφόρησαν σήμερα και τα βελγικά έντυπα. Η εφημερίδα «Le Soir», σε δημοσίευμα με τίτλο «Μακεδονία: Μετά το έπος της ονομασίας, το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. στο στόχαστρο», κάνει λόγο για «εξωτική» διαμάχη μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας, διάρκειας ενός τετάρτου του αιώνα, η οποία έχει δηλητηριάσει ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων και βαδίζει προς την επίλυσή της.

Για «ιστορική απόφαση» έκανε λόγο επίσης σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού RTBF, υπό τον τίτλο «Θα αλλάξει ονομασία η Μακεδονία; Το ελληνικό Κοινοβούλιο ψηφίζει αυτήν την Παρασκευή».  

«Οι Έλληνες κύρωσαν τη συμφωνία για τη μετονομασία της Μακεδονίας, σε μια νίκη για τη Δύση» τιτλοφορείται το άρθρο των New York Times αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα μετά την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας ξεκινά με την εκτίμηση: «Υπερνικώντας τη ρωσική ανάμειξη στα Βαλκάνια και την έντονη αντίθεση στο εσωτερικό της χώρας, οι Έλληνες βουλευτές ψήφισαν, σε μια βασανιστική διαδικασία, προκειμένου να παραμερίσουν τους ιστορικούς ανταγωνισμούς και να αναγνωρίσουν το άρτι μετονομασθέν κράτος της Βόρειας Μακεδονίας, σε μια σπάνια νίκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ».

Στη συνέχεια η εφημερίδα αναφέρει: «Με ψήφους 153 υπέρ και 146 κατά του ελληνικού κοινοβουλίου, ανοίγει τώρα ο δρόμος προκειμένου η βόρεια γείτων της Ελλάδας… να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ και ενδεχομένως στο ευρωπαϊκό μπλοκ, ενισχύοντας το πάτημα της Δύσης στα Βαλκάνια παρά τις διαμαρτυρίες της Μόσχας».

Σύμφωνα με την εφημερίδα η μάχη για το ονοματολογικό «εξελίχθηκε σε μια δοκιμασία γεωπολιτικής εξουσίας μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ από τη μία και της Ρωσίας από την άλλη στα αιωνίως ασταθή Βαλκάνια».

Στο άρθρο αφού τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «Η προσπάθεια της Ελλάδας και της γείτονός της να βρουν έναν συμβιβασμό ήταν ρηξικέλευθη…», επισημαίνεται ότι «το αποτέλεσμα υπογραμμίζει ότι η Ρωσία ακόμη αποτυγχάνει να παρουσιάσει ένα δελεαστικό μοντέλο για να ανταγωνιστεί με την ευημερία και τις δημοκρατικές αξίες που προσφέρει η Ευρώπη, όπου η Μακεδονία εμφανίζεται αποφασισμένη να δημιουργήσει το μέλλον της».

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή